Phoenix Gold ZR65CS | Luukuttajan valinta | Vertailussa 200€ hintaluokan 2-tie erillissarjat

Audio Hellman Oy lähetti meille testattavaksi 249 euron hintaisen Phoenix Gold ZR65CS 2-tie erillissarjan. Setin äänenpainevarat ja etenkin tehonkesto tekivät testiryhmään vaikutuksen. Tätä erkkasarjaa voi soittaa oikeasti kovaa!

Kaikki testiin otetut sarjat olivat 6,5” kokoluokasta. Vertailutestin lopputulos määräytyi kuuntelusta annettujen arvosanojen perusteella. Kuuntelijoina toimivat Jani Ilola ja Mikko Laine, jotka molemmat kirjoittivat jokaisesta sarjasta omat kirjalliset arvionsa, sekä pisteyttivät sarjat. Jokaisesta kaiutinsarjasta kuvattiin myös Youtubeen unboksausvideo, linkki siihen löytyy tämän artikkelin lopusta.

Ennen kuuntelutestiä sarja sai tuttuun tapaan vähän aikaa reipashenkistä sisäänajoa. Kuunteluarviossa käytettyjen musiikkikappaleiden lista löytyy ohesta. Mikäli kuuntelutestissä on muutettu diskanttielementin tasoa sarjan jakosuotimesta, siitä on mainittu erikseen. Lähtökohtaisesti kuuntelut tehtiin diskantin asetuksella 0 dB. Vahvistintehoa oli käytössä noin 2 x 250W RMS (tai ehkä aavistus enemmänkin), eli varmasti riittävästi.

Vertailutestissä mukana olevat kaiutinsarjat:

Kuuntelussa käytetty musiikkimateriaali:

  • Mikko Kuustonen: Abrakadabra
  • Junior Wells: Sweet Sixteen
  • Rammstein: Heirate Mich
  • Bela Fleck & The Flecktones: Flight of the Cosmic Hippo
  • Janita: Sävyjä
  • Nils Löfgren: Keith Don’t Go
  • Nightwish: Crimson Tide / Deep Blue Sea

Jani Ilolan kuunteluarvio

Kuustosella keskari on ihan ok, mutta diskantti on kovin vaimea, ei helähdä yhtään. Laulussakin on purkitusta. Tässä kohtaa tuntui siltä, että jotain pitää tehdä. Vaihe vaikutti oikealta (ja testauksen perusteella olikin), joten nostettiin jakosuotimesta diskantin taso ”+2,5” asentoon (eli todelliseen 0-asentoon, koska passiivisuotimissa ei edelleenkään pysty tekemään tason nostoa, vain vaimennusta). Tuli heti parempi, nyt irtoaa eloakin. Saisi olla kyllä vieläkin enemmän. Laulu on parempi ja yleisesti osa-alueet integroituvat paremmin, mutta jonkin verran epäpuhtautta soundissa on. Bassopää suorittaa ihan hyvin, diskantin ylin on ihan kadoksissa.

Juniorilla laulu ja huuliharppu ovat soundiltaan ihan kelpoisat, hiukan suhua on kuitenkin ässissä ja samaan aikaan pellit ovat aivan kadoksissa. Varastiko joku ne?

Rammsteinilla basso läpsyy. Ei siis läiski vaan läpsyy, velton kuuloinen. Laulusoundi on jotenkin takakireä. Kovemmalla äänenvoimakkuudella se kiristyy edelleen, samalla kun basso läpsyttää ja puuroutuu vielä enemmän. Ei herätä mitään kuunteluiloa, mutta voi soittaa ihan julmetun lujaa ilman että alkaa yhtään oksentaa.

Cosmic Hippo on kaikkinensa aika laiskan ja velton oloinen esitys. Jonkinlainen voiman illuusio yrittää puskea itsensä esille, mutta ei oikein onnistu. Peltien helinät ovat täysin kateissa, onko joku asentanut niihin vaimennusmattoa?

Janitalla yläpään heleys puuttuu ja laulusoundi kuulostaa kaikkinensa jotenkin pakotetulta. Nyanssit ovat kadoksissa. Diskanttitoisto ei varsinaisesti ärsytä, se vain on vaimea.

Nils ei näemmä sovi tämän setin pirtaan ollenkaan. Haukotuttaa. Soundi ja tila on pieni ja ahdistunut. Ei aukea eikä lähde lentoon. Kitarassa ei ole dynamiikkaa kuin siteeksi.

Nightwishin soundi on pakatun oloinen, siis matalan bittivirran MP3-soundi. Tila ei oikein aukea, eikä bändin soundikaan. Diskantti ei ärsytä, mikä ei liene yllätys sinänsä. Fiilis puuttuu. Sacramentilla koskettimien soundissa on paikoin jotain outoa, ehkä taajuusriippuvaista, aaltoilua. Tälläkin biisillä kuulostaa pakatulta. 

Kokonaisuutena tämän setin soundi on aika takakireän oloinen varsinkin keskialueella ja diskanttitoisto on korkeintaan keskinkertainen. Bassopää on sellainen tasainen suorittaja, joskin joillain biiseillä sävyissä ja napakkuudessa on sanomista. Ehdottomana plussana voi mainita luukutuksen keston, eli tätä sarjaa voi huudattaa ihan niin paljon kuin huvittaa, eikä soundi muutu mitenkään merkittävästi huonommaksi. Ei kovin hifi soundiltaan, enemmänkin vähän sellainen loudness-soundinen, ilman diskantin korostumaa… Ei varsinaisesti hylji mitään materiaalia, mutta tuollaiselle akustisemmalle materiaalille (á la Nils) en suosittelisi. Listapopille, rap/hiphopille ja dancelle voisi olla hyvinkin omiaan, etenkin jos voimakkuusnappi tuppaa viihtymään kaakossa.

Arvosanaksi tälle sarjalle 6,9.

Mikko Laineen kuunteluarvio

Kuustonen

Bassopuoli ihan jepa. Nyt löytyy ripaus rouheuttakin. Keskialue enemmän pinnassa kuin Quartorigo, GZ ja Helix. Diskantti saisi olla heleämpi. Kokeillaanpa diskantin tason nostoa (2,5dB). Tuli skarpimmaksi. Voisi silti olla vieläkin lisää ainakin joiltain osin. Vähän verhoutuneisuutta havaittavissa. Ylin heleys puuttuu.

Junior Wells

Balanssi tuntuisi olevan jees mutta pientä suttua tässäkin. Huuliharppu ihan jees mutta vokaalit verhoutuneita.

Rammstein

Ekaa kertaa bassopää vetää vähän puuroksi. Ei oikein lisättävää edellisiin huomioihin. Pellit jäävät jalkoihin. Kovemmalla menee entistä enemmän suppuun. Tavallaan rouhea mutta epämääräinen samaan aikaan.

Bela Fleck

Laiska alku. Bassokielissä tuntuisi olevan tavaraa mutta bassorumpu jää vähän läpyttämään tuottamatta kunnon iskua. Banjo on vaisu. Pelleistä puuttuu luonnollisuutta. Keskivaiheen bassomurahtelut tulevat mutta niissä on jotain outoa.

Janita

Soundi tuntuu jotenkin sekaiselta. Bassopäätä tulee kyllä mutta tarkkuutta uupuu.

Nils

Jani haukotteli ja totesin olevani samaa mieltä. Tämä ei vain lähde eloon.

Crimson Tide

Pakkahuone on taidettu ahtaa Klubille. Erottelua puuttuu. Ei rasita kuitenkaan yhtään. Voisi meinaan sanoa, että saisi rasittaa edes vähän.

Sacrament of Wilderness

Ikään kuin olisi vähän elävämpi. Yleisön äänet jäävät kuitenkin jalkoihin eikä lava aukea kunnolla. Verhot ovat tainneet sulkeutua lavan eteen liian aikaisin vaikka encore on vielä tulematta.

Volaa tämä setti kestää kyllä todella reilusti, että luukutuskäyttöön voisi sopia. Näennäisesti soundi on balanssissa mutta tarkkuutta puuttuu.

Arvosanaksi annan 7,2.

Maahantuoja: Audio Hellman Oy

Tuotteen omille sivuille: https://audiohellman.fi/tuote/kaiuttimet/erillissarjat-kaiuttimet/65-erillissarjat-kaiuttimet/phoenix-gold-zr65cs/

Haluatko nähdä lisää materiaalia vertailutestiin liittyen, sekä kaikki tuottamamme videot hyvissä ajoin ennakkoon ja ilman Youtuben mainoksia? Liity Autohifikanavan Patreon-jäseneksi! Samalla tuet toimintaamme. https://www.patreon.com/autohifikanava

Phoenix Goldin sarjan unboksausvideo Youtubessa: