ESB Audio 2.6K2 | Mieluummin aktiivisesti? | Vertailussa 200€ hintaluokan 2-tie erillissarjat

Style N’ Sound lähetti meille testattavaksi 199 euron hintaisen ESB Audio 2.6K2 2-tie erillissarjan. Mukavasti massasta poikkeavilla värivalinnoilla ja teknisillä ratkaisuilla ruuditettu sarja jätti itsestään sellaisen kuvan, että se saattaisi toimia paremmin aktiivisesti ohjattuna. Elementit vaikuttavat laadukkailta.

Kaikki testiin otetut sarjat olivat 6,5” kokoluokasta. Vertailutestin lopputulos määräytyi kuuntelusta annettujen arvosanojen perusteella. Kuuntelijoina toimivat Jani Ilola ja Mikko Laine, jotka molemmat kirjoittivat jokaisesta sarjasta omat kirjalliset arvionsa, sekä pisteyttivät sarjat. Jokaisesta kaiutinsarjasta kuvattiin myös Youtubeen unboksausvideo, linkki siihen löytyy tämän artikkelin lopusta.

Ennen kuuntelutestiä sarja sai tuttuun tapaan vähän aikaa reipashenkistä sisäänajoa. Kuunteluarviossa käytettyjen musiikkikappaleiden lista löytyy ohesta. Mikäli kuuntelutestissä on muutettu diskanttielementin tasoa sarjan jakosuotimesta, siitä on mainittu erikseen. Lähtökohtaisesti kuuntelut tehtiin diskantin asetuksella 0 dB. Vahvistintehoa oli käytössä noin 2 x 250W RMS (tai ehkä aavistus enemmänkin), eli varmasti riittävästi.

Vertailutestissä mukana olevat kaiutinsarjat:

Kuuntelussa käytetty musiikkimateriaali:

  • Mikko Kuustonen: Abrakadabra
  • Junior Wells: Sweet Sixteen
  • Rammstein: Heirate Mich
  • Bela Fleck & The Flecktones: Flight of the Cosmic Hippo
  • Janita: Sävyjä
  • Nils Löfgren: Keith Don’t Go
  • Nightwish: Crimson Tide / Deep Blue Sea

Jani Ilolan kuunteluarvio

USB…eiku FSB…eiku ESB AUDIO

Kuustosella esiintyy keskialueella rikkonaisuutta kun tulee paljon tavaraa samaan aikaan. Diskanttitoisto on suhteellisen siisti, eikä aiheuta kummempaa reaktiota puoleen tai toiseen. Soundissa tuntuisi olevan jopa hiukan syvyyserottelun tuntua.

Juniorin kappaleella rumpujen, huuliharpun ja oikeastaan vähän kaiken soundi on hieman takakireä, bassoa lukuun ottamatta. Diskantti sinänsä on varsin kiva, mutta siinä esiintyy hiukan terävyyttä. Tässä setissä on hiukan ”liveä”, hyvä. Bassopää on varsin sävykäs mutta voiman osalta vaisuhko.

Rammsteinilla PG:n lanseeraama basson läpsyminen jatkuu. Poweriakin siitä puuttuu, joka mahdollisesti vaikuttaa siihen, että soundista huokuu yleisestikin sellainen pieni kireys ja kolkkous. Volumen nosto ei paranna tilannetta, oikeastaan päinvastoin. Ottaa korviin.

Bela Fleckillä kiinnitin huomiota siihen, että rumpalin vispilät erottuvat nyt kerrankin selkeästi. Diskantti yrittää kovasti, mutta pellit jäävät snadisti vaisuiksi kuitenkin. Mikään bassotykki tämä setti ei ole, eli subbaria kaivataan. Se mitä tulee, on kuitenkin erottelevaa.

Janitan biisillä diskantti on ihan jees, kilisee ja helkkyy, muttei sihise. Keskialueella vaivaa tässäkin pieni takakireys, mutta muuten aika kiva. Sävyjä tulee, hehheh.

Nils herättää pienen oho-efektin, herää kivasti ja biisi rullaa eteenpäin sujuvasti. Jos hiukan saisi alapäähän lisää voimaa niin olisi hyvin maukas! Tilaa on hyvin. Kitara on oikeasti kiva. Ihan aavistus purkkimaisuutta ilmenee laulussa tietyissä kohdin, muttei häiriöksi asti.

Nightwishin esityksessä on nyt tilaa, mutta soundi on sellainen perinteisen ikävähkön kireä. Kitarakin piikittelee korviin taas, itse asiassa jopa todella inhottavasti, hyi. Toisella biisillä samaa piikitystä ilmenee jopa vokalistinkin osalta. En tykkää, se vie huomion muusta. Ei sovi metallille, ainakaan tällaiselle.

Tämä sarja oli sellainen ihan kiva tyydyttävä. Diskanttitoisto on varsin siisti, muttei avaudu ja erottele PHD:n tavoin. Keskialueella ilmenee monella materiaalilla pientä kireyttä ja purkkimaisuutta, mutta ongelma ei ole niin iso, että se alkaisi isosti ärsyttää. Basso toisto on melko mieto, eli tämäkin setti kaipaa ehdottomasti subbarin avukseen. Se mitä sieltä irtoaa on kuitenkin varsin mukavan kuuloista. En suosittelisi tätä sarjaa kireälle metallimusiikille, mutta omin alue löytyy ihan selkeästi sieltä Janita/Nils/Junior-osastolta.

Arvosana 7,5.

Mikko Laineen kuunteluarvio

Kuustonen

Keskialue on aikalailla pinnassa. Midi sinänsä erottelee bassonuotit hyvin. Diskanttia saisi tulla enemmän.  Tämä aiheuttaa yleissoundin metallisuuden.

Junior Wells

Rytmikäs ja piirtää melko hyvin stagea. Huuliharppu jopa kiva. Keskarin pintaliito ei kuulu tällä yhtä pahasti kuin Kuustosella. Bassonuotit rullaavat kivasti ja niissä on voimaakin. Yläpää saisi olla heleämpi.

Rammstein

Rullaavuutta on tälläkin. Keskialueen läpitunkevuus syö parasta terää mutta kuulostaa potentiaaliselta. Syvyyserottelua tulee tällä melko hyvin useampaan muuhun verrattuna. Pellit vähän vaimeita. Kovemmalla keskialue jyrää muun setin yrittäessä päästä mukaan.

Bela Fleck

Bassonuoteissa on oikeasti tymäkkyyttä. Bassorummussa saisi olla hiukan lisää ytyä. Keskialueen korostuneisuus syö tässäkin luonnollisuutta banjosta ja pelleistä. Keskivaiheen bassomurahdukset kuuluvat testierän parhaimpiin.

Janita

Torvessa hiukka pumpulia piipussa. Lupaava alku muutoin. Jopa sävykkäättä on havaittavissa vokaaleissa. Stage piirtyy myös varsin mallikkaasti. Tuon keskarin kovuuden kun saisi vielä hiottua pois niin nam.

Nils Löfgren

Taas päästiin liven äärelle! Kitara on maukas mutta vokaaleissa pientä purkitusta. 5 deppaa lisää ja ai, että tuo kitara! Erottelua ja voimaa piisaa.

Crimson Tide

Suurin stage tällä biisillä tässä testissä. Keskialue latistaa synaa mutta alun mattosoundit houkuttelevat odottamaan lisää. Rummuissa on forcea ja dynamiikkaa.

Sacrament of Wilderness

Tarja on pikkasen purkissa mutta pääosin kaikki hänen ympärillään toimii melko hyvin. Rytmikäs esitys tämäkin. Kitaran kireys on vähän siinä rajoilla.

Sarja kuulostaa erittäin potentiaaliselta, jos tuo yläkeskialue rauhottuu autoasennuksessa ja mätsäisi diskantin tason kanssa. Tässä oli muutoin paljon hyvää.

Arvosanaksi setti saa 8,2.

Maahantuoja: Style N’ Sound

Tuotteen omille sivuille: https://stylensound.fi/tuote/esb-audio-2-6k2-erillis-sarja/

Haluatko nähdä lisää materiaalia vertailutestiin liittyen, sekä kaikki tuottamamme videot hyvissä ajoin ennakkoon ja ilman Youtuben mainoksia? Liity Autohifikanavan Patreon-jäseneksi! Samalla tuet toimintaamme. https://www.patreon.com/autohifikanava

ESB Audion sarjan unboksausvideo Youtubessa: