Täysikokoiset soundit! – Kokeilussa: Matalarakenteinen Phoenix Gold MX10 D2 subbarielementti

Phoenix Goldin uusi matalarakenteinen MX10 D2 subbarielementti on asennussyvyydeltään vain vajaat yhdeksän senttimetriä. Litteästä ulkoasusta huolimatta subbarin soundit ovat täysin vertailukelpoiset täyskokoisten serkkujensa kanssa!

Teksti ja kuvat: Janne Soilakari

Phoenix Gold MX10 D2 on asennussyvyydeltään 88,9 milliä korkea kymppituumainen subbarielementti. Tämä testiin saamani malli on varustettu mallinimen mukaisesti kahdella kahden ohmin puhekelalla, mutta mallistosta löytyy myös neljän ohmin keloilla varustettu malli. Suositushintaa kummallakin elementillä on 149,90 euroa.

Jos elementti itsessään on litteä, niin ei sen pakkauksestakaan ylimääräistä korkeutta löydy. Pelin henki on siis heti kättelystä selvillä. Paketista paljastuu kaiuttimen lisäksi käyttöohje, jossa on selkein kuvin selostettuna erilaiset tuplapuhekelan kytkentävariaatiot. Tämä on takuulla useimmille hyödyllinen tieto. Lisäksi manuaaliin on printattu kotelosuositukset sekä elementin parametrit. Käyttöohjeista pitää antaa pieni plussa, sillä vaikka manuaali onkin vain neljän sivun mittainen, on se jopa poikkeuksellisen selkeä ja havainnollinen.

Phoenix Goldin elementin kartion päällä on pinta-alaltaan varsin peittävä lasikuituinen pölykuppi.

Elementin rakenne

Elementin runko on valmistettu mustasta pellistä ja se on malliltaan äärimmäisen matala. Eli oikeastaan pääosin rungon mallilla on aikaansaatu elementin pieni asennussyvyys. Magneetilla on kokoa myös keskimääräisen 10” elementin magneettia vähemmän, mutta se on muuten malliltaan perinteinen ferriittimagneetti. Magneetin pohjassa on jäähdytysreikä kahden tuuman puhekelalle. Kaiutinkaapeleita varten elementistä löytyy sangen tukevat jousikuormitteiset painoliittimet, joiden napaisuus on merkitty siististi ja selkeästi väreillä.

Elementin kartio on valmistettu muovista ja sen päällä on lähestulkoon yläripustuksen reunoihin asti yltävä massiivisen kokoinen pölykuppi. Pölykuppi näyttäisi hiilikuidusta valmistetulta, mutta merkin kotisivujen mukaan se olisi ilmeisestikin lasikuitua. No oli mitä oli, ulkonäkö on kohtuullisen tyylikäs ja tekninen. Valmistajan kertoman mukaan elementeissä käytetään patentoitua Phoeniroll Surround -ripustusta, jonka ansiosta kartion liikerata on saatu pidettyä todella laajana ja kontrolloituna.

Teknisesti arvioiden MX10 D2 on pätevä elementti, jossa ei ole mitään kriittisiä ongelmia, jotka heti ”hypisteltäessä” nousisivat esille. Viimeistely on hintaluokkaan asiallista tasoa. Joiltain merkeiltä löytynee samalla hinnalla ”järeämpiäkin” vastaavan kokoluokan slim-elementtejä, joissa saattaisi olla alumiinirunko ja mahdollisestikin halkaisijaltaan pykälää isompi puhekela. MX10 D2 riittänee kuitenkin useimpien käyttäjien normaalisoitteluun. Tästä puolesta otammekin seuraavaksi tarkemmin selvää.

Elementin runko on peltiä ja malliltaan hyvinkin lituskainen. Tämän ansiosta asennussyvyyskin on vain vajaat 90 milliä.

Kiinni koteloon

Valmistaja suosittelee elementtiä suljettuun koteloon. Kotelon optimi tilavuus määrittyy käyttäjän musiikkitottumusten mukaisesti niin, että iskevää ”rock-bassoa” kaipaavalle suositellaan 14-litran nettotilavuuksista koteloa. Neutraalia keskilinjan yleissoundia kaipaavalle valmistaja suosittelee 21-litraista koteloa ja matalaa bassoa rakastavalle hiphopin kuuntelijalle sopivin vaihtoehto voisi olla 28-litraa. Audio Hellman antoi testikäyttöä varten mukaan Basser C1020 kotelomallin, joka on 18-millisestä MDF-levystä valmistettu 20-litrainen huopaverhoiltu valmiskotelo. Kyseisen kotelomallin suositushinta on 59,90 euroa ja siinä on valmis asennusreikä 10” elementille. Kotelon sisältä löytyy lisätuentaa ja rakenne on muutenkin harvinaisen fiksu ja siisti. Kelpaa tähän tarkoitukseen täydellisesti.

Johdotin ja ruuvasin elementin kiinni koteloon. En lisännyt kotelon sisälle mitään vaimennusvanuja, koska kotelon koko oli lähtökohtaisesti juuri sopiva. Elementin puhekelat kytkettiin sarjaan, jolloin impedanssiksi saatiin hifikäyttöön sopiva neljä ohmia. Ohjasin subbaria DLS A6 monopäätteellä, jonka noin 500 watin teho riitti tähän tarkoitukseen paremmin kuin hyvin. Subbarikotelo oli kuuntelussa asennettuna Renault Clio -henkilöauton tavaratilaan, niin että elementti oli suunnattuna taaksepäin. Pääkaiuttimina setissä toimi edestä löytyvä 6,5” erillissarja. Jakosuotimien säädöt tehtiin Alpinen DSP-soittimella.

Valmistaja suosittelee elementille suljettua koteloa, jonka koko määräytyy kuunneltavan musiikkigenren mukaisesti. Maahantuojalta saimme testikoteloksi 20-litraisen Basser C1020 -kotelon. Tässä on todella kompakti paketti, joka ei liiaksi vie tilaa auton takakontissa. Basserin mallistosta löytyy myös automallikohtaisia koteloita, joilla asennuksesta saadaan vielä tyköistuvampi. Kannattaa tsekata Audio Hellmanin nettisivuilta.

Kuunteluarvio

MX10:n yleissoundi on vapautunut ja herkän kuuloinen. Elementti integroituu ääneltään hyvin yhteen testisetin etupään kanssa, esimerkiksi Agentsilla se antaa hyvin tukea jopa keskialueelle asti. Soundi on sävykäs, siinä on hyvin erottelua vaikkakin yleismeininki on enemmän pehmeähköön kuin kuivakkaan neutraaliin päin kallellaan. Tosin otan heti sen verran kommenttia taksinpäin tai ainakin tarkennan sitä, että myös tiukempaa potkua tuntuu irtoavan. Hyvin mukautuva alkutuntuma. Young Jeezyn Put On ja matalaakin tulee, tosin koko ajan on vähän sellainen olo että koskakohan aletaan liikkua puhekelan keston äärirajoilla. Penkkeihin saadaan kuitenkin kohtalaisesti värinää, ennen kuin pitää mennä selkeästi vaaralliselle alueelle. Tässä kotelossa aivan matalimmat eivät kuitenkaan tule millään mahdottomalla voimalla. Dr. Alban ja Lord Est osuvat sitten taas paremmin alueelle ja muhevaa potkua piisaa.

Noin yleisesti voisi sanoa että Phoenix Goldin elementti on todella monikäyttöinen subbari. Parasta tässä on kaikenlainen helppous, sillä ainakin tässä setissä subbari alkoi toimia saman tien 63 hertsin jakotaajuudella ja 24 dB jyrkkyydellä. Soundi on kotelon koko huomioiden mukavan ”muheva”, hukkaamatta kuitenkaan tarkkuutta ja erottelua. Kenties kaikkein matalimman osaston uskottava toistaminen vaatisi isomman kotelon ja ehkä toisen elementinkin vielä kaveriksi, mutta muuten ei kuuntelustakaan mitään negatiivista sanottavaa keksi. Voisin tulla toimeen tämän subbarin kanssa.

Arvosanaksi 8,5 ja ostosuositus.

Tekniset tiedot ja maahantuojan yhteystiedot:

  • Phoenix Gold MX10 D2
  • Suositushinta: 149,90 euroa
  • Maahantuoja: Audio Hellman Oy
  • Puhelin: 02-2437454
  • Internetissä: www.audiohellman.fi

  • Elementin tiedot
  • Tehonkesto: 2 x 300 W RMS
  • Impedanssi: 2 + 2 ohmia
  • Herkkyys: 83,2 dB (1W/1m)
  • Puhekelan halkaisija: 2″
  • Puhekelan materiaali: Alumiini
  • Upotussyvyys: 88,9 mm
  • Kokonaishalkaisija: 265 mm
  • Asennusreiän halkaisija: 234 mm
  • Kartion materiaali: Muovi
  • Elementin paino: 3,92 kg

  • Valmistajan kotelosuositukset (suljettu kotelo)
  • Rock / Iskevä basso: 14 litraa
  • Neutraali: 21 litraa
  • Hiphop / Matala toisto: 28 litraa

  • Parametrit
  • Fs 46,04 Hz
  • Qts 0,819
  • Vas 13,046 l
  • Xmax 11 mm (lineaarinen)