EM-tason äänenpaineet! – Esittelyssä: Marko ”Junnu” Kinnusen Volvo 850 T5 ’94

Itä-Suomesta ponnistava Team Lievonen on viime vuosina toiminut EMMA:n äänenpainekilpailujen positiivisena väriläiskänä. Varsinaisia velikultia sisältävässä kaveriporukassa läppä lentää ja nauru raikaa, jonka lisäksi tiimikavereita myös kannustetaan kilpailusuoritusten aikana sellaisella draivilla, josta moni muukin voisi ottaa mallia! Tässä esittelyssä tutustumme yhteen Team Lievosen menestyneimmistä kisa-autoista.

Teksti ja kuvat: Janne Soilakari

Kinnusen Markon autohifiharrastus starttasi jo yli 20 vuotta sitten. ”FASCA:n aikaan muutama kaveri harrasti autohifiä, ja silloin tuli itsekin kierrettyä heidän mukanaan alan tapahtumissa. Oma tittelini siinä kokonaisuudessa oli tietynlainen porukan huoltopäällikkö. Tämän jälkeen hommassa olikin pieni tauko, kun keskityttiin enemmän perheen perustamiseen ja sen sellaiseen. Sitten kun hyvä ystäväni Lievosen Mikko eli Lipi alkoi kisata EMMA:n ESPL-puolella joskus 2013 tietämillä, heräsi omakin mielenkiintoni lajia kohtaan uudelleen. Perustimme siinä sitten Team Lievosen, ja siitä se sitten pikkuhiljaa lähti laitteiden hankinnan kautta liikkeelle”, muistelee mies.

Junnun Volvo 850 on muokattu ulkoisesti ensimmäisen mallisarjan V70:n lookkiin. Tällä modauksella on saatu auton laatikkomaista muotoa hieman hillitymmäksi. Toisaalta niille jotka ovat sitä mieltä että Volvon urheilullisuus on samaa luokkaa satamakontin kanssa, niin sopii lähteä viivalle… Tämä perhefarkku nimittäin liikahtaa!

Voitoilla liikenteeseen

Tutustuin Markoon eli lempinimeltään Junnuun ensimmäisen kerran syksyn 2018 EMMA Finlandin finaalikilpailuissa, joissa mies kilpaili hienolla farmarimallisella 850 Volvollaan ESPL S-Cat T4W -luokassa, jossa oli kaikkiaan viisi osallistujaa. Marko ei tuolloin soittanut luokan kovinta tulosta, mutta hän oli porukan selkeästi etevin kahden mittaustavan keskiarvossa. Ero toiseksi tulleeseen oli 1,4 pistettä, joten aivan helpolla voitto ei kuitenkaan hellinnyt.

”SM-voiton jälkeen plakkariin tuli myös osallistumisoikeus EM-kilpailuihin, jotka järjestettiin keväällä 2019. Sinnehän toki lähdettiin Team Lievosen porukalla, ja reissu meni kaikin puolin loistavasti. Kotiin tuomisina Itävallasta olikin sitten Euroopan mestaruus, eli mitäpä sitä enempää voisi ensimmäiseltä kisakaudelta toivoa. Seuraavan vuoden – eli kevään 2020 – EM-kisat peruttiin syystä jonka kaikki tiedämme, eli Volvo on edelleen tälläkin hetkellä ESPL S-Cat T4W -luokan hallitseva mestari”, muistelee Junnu.

Massive Audio Summo XL104 kertaa neljä. Refleksikotelossa on kokoa noin 160 litraa.
Subbarikotelon viritys on hoidettu kolmella halkaisijaltaan kuusituumaisella Aeroportin putkella. Viritystaajuus on 47 hertsiä.

Käyttöautosta harrasteautoksi

Volvo siirtyi Junnun omistukseen noin 15 vuotta sitten, eli samaan aikaan kun perheen esikoinen syntyi. Auto oli alun perin 7-paikkainen ja se hankittiin puhtaasti perheautoksi. ”Itse asiassa Volvo on edelleenkin rekisteröity seitsemälle hengelle, sillä takapään turvavyöt ovat edelleen paikallaan. Noin muuten auton taival pääsääntöisenä henkilönkuljettimena on tullut maaliin, eli jatkossa se on pyhitetty vain ja ainoastaan harrastuskäyttöön. Ajellaan siis ainoastaan kauniina kesäpäivinä”, kertoo mies.

Hankintahetkellä auton edellinen omistaja oli tehnyt siihen jo ulkokuoren muutokset ja moottoriakin oli jo aavistuksen lastutettu. ”Joskus 2007-2008 haarukassa Volvoon tuli konerikko. Siinä kun sitä joutui joka tapauksessa ropaamaan, niin ajattelin että samalla vaivalla voisi vähän piristystäkin laitella. No lopulta auto olikin sitten vuoden päivät pukeilla. Nälkä lähti kasvamaan, ja hiljalleen hevosvoimat ovat kivunneet viidensadan paremmalle puolelle, kun oma kiinnostus ja tietotaito ovat karttuneet. Iso kiitos kavereille jotka olivat jeesaamassa, ilman apua ei olisi päästy tähän pisteeseen”, kertoo omistaja. Harrastepelistä kun on kyse, niin kiire ei kuulemma ole mihinkään ja tekniikan suhteen projekti tulee varmasti etenemään vielä tästäkin.

Näillä herrainmallin luksusjakkaroilla sitä on autohifiä harrastavan ihmisen hyvä lepuuttaa istumalihaksiaan.

Bassosta se kaikki lähtee

Team Lievosen juttu on kovaa soittamisessa, ja sitä ideologiaa noudatetaan myös Junnun Volvossa. Auton hifilaitteisto on kasattu pääosin LR Importin edustamista merkeistä. Etuovista paljastuu äärimmäisen brutaali, mutta todella hyvin tyyliin istuva kolmitiesarja, jossa on Massive Audion MP6 keskiäänet sekä saman mallisarjan kasituumaiset midbassot. Diskantteina palvelevat CT4 luotimallit. Näitä kaiuttimia ohjataan kahdella hopeanvärisellä Massive Audio DBX4 päätteellä.

Varsinainen rytmiryhmä löytyy luonnollisestikin tavaratilasta. Neljä kymppituumaista Massive Audio Summo XL104 elementtiä nettotilavuudeltaan 160-litraisessa refleksikotelossa pitävät huolen paineentuotosta. Kotelo on viritetty 47 hertsiin kolmella kuuden tuuman Aeroportilla. Puhekeloille antaa lämmitystä Stetsom EX 13500EQ monovahvistimet, joita autosta löytyy pari kappaletta. Sähköä tälle keskiraskaalle hifisetille annostelee kuusi Optiman Yellow Toppia, joista yksi on asennettu käynnistysakuksi konetilaan ja loput viisi sijaitsevat tavaratilan varapyörämontussa. ”Hommasin vielä virtapuolen täydennykseksi ihan vastikään 120-ampeerisen Stetsomin laturin, joka tulee kiinteäksi osaksi settiä”, kertoo asentaja.

Ohjaamo on muutamia lisämittareita sekä hifikalustoa lukuun ottamatta varsin vakio. Kojelautaan on hieman liimattu hiilikuitusomisteita, muuten mennään orkkislinjalla.

Signaaliketjun alkupää lähtee liikkeelle kojelautaan asennetusta tupla-DIN kokoisesta Alpine IVE-W585BT multimediasoittimesta, jonka perässä on järjestelmän aivoina Helix DSP 2. Despin muistipaikkoihin on ohjelmoitu omat ”kartat” sekä piikkisoitolle että keskiarvolle, ja näiden valinta tapahtuu Helixin Director-ohjaimesta, jonka paikka on hansikaslokeron kannessa.

Volvon laitteisto on konstailemattoman tarkoituksenmukainen. Asiat on tehty kilpailuluokan edellytykset huomioiden fiksusti, joka onkin takuulla avain menestykseen. Juurikin se että Junnun setti soi ”tasaisen kovaa”, on edellytys EMMA:n ESPL:ssä pärjäämiselle. Esimerkiksi erityisen kovasta piikkiluvusta ei ole apua, jos keskiarvossa otetaan rajusti turpaan. Team Lievosen tietotaito paistaa vahvasti taustalla, ja tämä tulee kyllä selväksi kun juttelee auton omistajan sekä tiimipäällikkö Lipin kanssa. Tsekkaapas muuten Youtubesta Autohifikanavalta kisakooste EMMA Finlandin Hyvinkään kilpailuista kesältä 2020, sieltä löytyy kyseisten herrojen jutustelua.

Volvon ovipaneelit ovat suhteellisen karun näköiset, mutta tavallaan se jopa sopii tähän kokonaisuuteen. Kaiutinkattauksen ylimmäisenä on Massive Audio CT4 luotidiskantit.

Eurooppalaisille mallia

Kuten tulikin jo mainittua, Junnun Volvo on yhä edelleen hallitseva Euroopan mestari ESPL S-Cat T4W -luokassa. Lievosen tiimi lähti keväällä 2019 Itävallan kisoihin kahden auton voimin, ja kotiin tuomisena oli yksi voitto ja yksi hopeasija. Matka meni siis kilpailumenestyksessä mitattuna erinomaisesti. ”Reissua varten korjautin auton silloisen automaattivaihdelaatikon, joka pelasikin sen reissun ajan aivan mainiosti. Heti matkan jälkeen turbo meni huoltoon, mutta muuten auto kesti koko matkan ongelmitta”, kertoo Junnu. Myös kilpailut sujuivat ilman laiterikkoja, joka ei äänenpainelajeissa aina ole itsestäänselvyys.

EM-kisojen vastuksesta kysyttäessä vastaus on selkeä. ”Kyllähän se aikalailla faktaa on että me suomalaiset osataan tämä kovaa soittaminen poikkeuksellisen hyvin. Mutta oli siellä silti muutamia sellaisiakin vastustajia, että hiukan meinasivat niskakarvat nousta pystyyn. Etenkin Saksa on noista keskeisemmän Euroopan maista suhteellisen kova äänenpainemaa, sieltä tulee kovia autoja. Mutta toisaalta mahtuuhan sinne harrastajiakin, ja noihin kinkereihin karsiutuvat ne kaikista parhaat. Englantilaiset sitten taas panostavat paljon paineautojenkin asennuksiin, mutta soitetut luvut eivät ole vastaavalla tasolla”, summaa mies kisakokemuksiaan.

Kaksi tehoiltaan, mutta myös fyysisesti sangen kookasta Stetsom EX 13500EQ monolankkua potkivat vauhtia subbarien kartioihin. Toinen näistä on sovitettu kotelon ja auton kuljettajanpuoleisen kyljen väliin.
Tämä näkymä aukeaa eteen kun takapenkin selkänoja taitetaan alas. Eli loput vahvistimet ja signaaliprosessori löytyvät täältä.

Harrastus jatkuu

Massiven bassoilla töräyttelevä teho-Volvo nähtäneen näillä näkymin jatkossakin EMMA:n kisakentillä. Vallitsevasta kulkutautitilanteesta ja sen aiheuttamista kiemuroista emme tietenkään ikinä voi tietää, mutta mikäli tilanne pysyy vähintäänkin tämänhetkisellä tasolla, niin Team Lievonen on vahvalla panostuksella mukana myös kaudella 2021. Poikkeapa juttelemaan, näiltä kavereilta sitä tarinaa nimittäin piisaa!

 • Kuski
 • Nimi: Marko ”Junnu” Kinnunen
 • Ikä: 43 vuotta
 • Paikkakunta: Joensuu
 • Ammatti: Yrittäjä
 • Muut harrastukset: Perheen kanssa erilaiset askareet
 • Lempimusiikki: Aika laajasti, autohifiharrastus on laajentanut musiikkimakua
 • Suosikkielokuva: TV-sarjoista Miehen puolikkaat, parasta leffaa ei nyt tule mieleen…

 • Kulkine
 • Merkki: Volvo
 • Malli: 850 T5
 • Vuosimalli: 1994
 • Tekniikka: 2,3-litrainen 20V turbo, reilut 500 hevosvoimaa
 • Vaihteisto: Päivitetty automaatista M56-manuaaliksi
 • Alusta: Täysin korkeus ja jäykkyyssäädettävä
 • Jarrut: Edessä Volvo V70 R:n ja takana T5:n omat
 • Korimuutokset: 850:n ”laatikkolookkia” poistettu ja ulkokuori rakennettu V70 R:n 2000-luvun osilla, eli koko keula, maski, konepelti, kylkilistat, valot…
 • Vanteet: Perus 18-tuumaiset, 225/40-18 rengastuksella
 • Ohjaamo: Vähän hiilikuituteippiä ja lisämittaria, napista lähtee käymään

 • Hifit
 • Ohjelmalähde: Alpine IVE-W585BT
 • Signaaliprossu: Helix DSP 2 + Director
 • Vahvistimet: Etupäälle 2 x Massive Audio DBX4, subbareille 2 x Stetsom EX 13500EQ
 • Diskantit: Massive Audio CT4
 • Keskiäänet: Massive Audio MP6
 • Midbassot: Massive Audio MP8
 • Subbarit: 4 x Massive Audio Summo XL104
 • Virtajärjestelmä: 6 x Optima Yellow Top 55Ah (yksi konehuoneessa ja loput kontissa)

 • Kiitokset
 • Perheelle, Team Lievonen ja muut ystävät, LR Import / Lönkän Make

Volvon koneesta on kutiteltu ulos reilut 500 hevosvoimaa. Moottori on täysin läpikäyty ja siitä löytyy vakio lohko, joka on betonoitu, eli sylinteriputkien laajeneminen on estetty sillä. Kansi on vaihdettu V70 R:n modattuun versioon ja myös imusarja on samasta mallista. Pakosarja on omaa valmistetta. Moottorinohjain on päivitetty, suuttimet vaihdettu suurempiin, pakoputkisto päivitetty virtaavampaan, sun muuta… Kaikki muutokset ovat Junnun itse tekemiä. Katsastuksestakin menee vielä läpi, eli katulaillinen peli.