Tablettisoittimien uusi referenssi? – Kokeilussa: Kenwood DMX9720XDS multimediasoitin

Edellisvuoden parhaana autosoittimen EISA-palkinnolla arvostettu Kenwood DMX9720XDS on todella tyylikäs autosoitin. Erikoisen tästä laitteesta tekee sen näytön koko, sillä yli 10-tuumaista näyttöä ei ole vielä tätä ennen testeissämme tullut vastaan! Miten Kenwoodin ”älysoitin” suoriutui käyttötestistämme, se selviää tästä artikkelista.

Teksti: Jarkko Peiponen ja Janne Soilakari – Kuvat: Janne Soilakari

Tähän asti yli kymppituumaisen näytön saaminen auton kojelautaan on yleensä tarkoittanut iPadin tai muun vastaavan tablettilaitteen asentamista omassa telineessään kiikkumaan kojiksen keskelle. Tällaisia ratkaisuja näkee hyvin yleisesti etenkin autohifikilpailuissa. Ja ei siinä sinällään ole mitään vikaa, mikäli sen tabletin saa tukevasti kiinni ja on valmis hankkimaan laitteen perään tarvittavat adapterit (tai jopa erillisen äänikortin) sekä erillisen signaaliprosessorin. Jos kuitenkin halutaan iso näyttö ja kaikki ennen vahvistimia oleva elektroniikka yhteen fyysiseen laitteeseen, ei tämä edellä kuvattu yhtälö toimikaan…

Alpinen ILX-F903D eli tuttavallisemmin ”Halo 9” aloitti niin sanottujen ”tablettisoittimien” esiinmarssin jokunen vuosi sitten. Kyseessä on perinteisempää – maksimissaan yleensä seitsemäntuumaisella näytöllä varustettua – multimediasoittimien kokoluokkaa suuremman näyttöpinta-alan mahdollistava laitetyyppi, jossa itse näyttö on tavallaan soitinosan eteen kiinnitettävä tablettilaite. Vastaavalla periaatteella toteutettuja tuotteita on tullut valtamerkeistä ainakin Pioneerilta, ja viime kesänä se kolmas ”iso peluri” eli Kenwood esitteli oman versionsa, joka noteerattiin heti myös EISA:n toimesta vuoden autosoittimen kunniapalkinnolla. Tältä laitteelta siis voitaneen odottaa aika paljon.

Saimme DMX9720XDS:n kokeiltavaksi Kenwoodin maahantuojalta One-Pro Oy:ltä. Kyseessä on erittäin kiinnostava ja monipuolinen ohjelmalähde, joten tutustuimme siihen oikein kahden toimittajan voimin. Varsinaisen testausosuuden suoritti miehistömme soitinspesialisti Jarkko Peiponen, jolla on hyvä näkemys viime vuosina ilmestyneistä muista erilaisista malleista. Suositushintaa Kenwoodilla on 1199 euroa, joten odotukset saakin asettaa melko korkealle.

Virtajohdotukset hoituvat ISO-liittimen kautta. Lisäksi soittimen rungossa on mm. kolme paria 5 voltin RCA-linjalähtöjä. Laitteen takaa löytyy monien muidenkin multimediasoitinmallien tapaan pienikokoinen (mutta onneksi ainakin testikäytössä äänetön) jäähdytysflekti.

Pakkaus

Kenwood DMX9720XDS toimitetaan asiakkaalle poikkeuksellisen suurikokoisessa ja näyttävässä pahvipakkauksessa, jossa on joka sivulla kuva sen sisältävästä tuotteesta ja luettelo pääominaisuuksista. Näistä nostettakoon tässä yhteydessä esille HDMI-sisääntuloliitäntä, hurjat neljä kappaletta kamerasisäänmenoja (HD-tasoinen kuva), Dashcam Link kojelautakameran liitännälle, 10,1 tuuman kosketusnäyttö HD-tasoisella (1280×720) kuvalla sekä HI-RES Audio -yhteensopivuus, myös langattomasti. Tuoreesta EISA-palkinnosta kertoo pakkauksen etukannen tarra.

Pakkauksen sisältä paljastuvat ensiksi pussilliset kiinnitystarvikkeita ja muovipaneeleita, handsfree-mikrofonikaapeli, GPS-antennikaapeli, käyttöohjekirja sekä lopulta erillisissä pakkauksissa soitin ja suurikokoinen näyttö. Soittimen runko-osa on 2-DIN kokoinen ja todella painava, ottaen huomioon sen, että siinä ei ole mitään optista DVD tai CD-asemaa. Suurikokoinen näyttö tekee vaikutuksen jo ensisilmäyksellä ja tuo mieleen todella laadukkaan viimeistelyn.

Mukana tuleva tarvike- ja kaapelivarustus, eli mm. USB-jatkokaapeli, handsfree ja GPS-antenni. Ainakin GPS-antenni kannattaa kytkeä heti, sillä esimerkiksi Apple Car Play vaatii pelittääkseen antennin paikallaan olon.

Käyttöönotto

Soittimen käyttöönotto ja asennus on hieman monimutkaisempaa kuin perussoittimissa, sillä kaapeleita ja kytkentämahdollisuuksia on enemmän. Perusasetukset ja virrat koneeseen saadaan toki helposti: pakkaus auki ja näyttöpaneeli kiinni soittimen runkoon. Tässä vaiheessa kannattaa kiinnittää myös kaikki muovisuojat näytön ja rungon välille, sillä ilman niitä soitin ei käynnisty.

Näytön paikkaa voidaan säätää pystysuunnassa ja kaltevuutta kääntämällä näyttöä. Tästä käytetään mainosmateriaalissa nimitystä ”kelluva” näyttö, ja kieltämättä tämä näyttää komealta sellaisissa autoissa, joissa on keskikonsolissa tilaa näin suurelle näyttöpaneelille!

Virtajohdotukset hoituvat ISO-liittimen kautta. Käsijarruun kytkettävä maadoituskaapeli on tässä mallissa väriltään vaalean vihreä. Samalla voidaan kytkeä käyttöön erillisellä sovittimella rattikaukosäätimen painikkeet.

Muita mahdollista peruskytkentöjä ovat tietysti radioliitäntä (valmius myös DAB+ digitaaliselle radiolle ja antennille, joka tosin ei toimi Suomessa), USB-jatkokaapeli, handsfree ja GPS-antenni, jotka toimitetaan pakkauksen mukana. Ainakin GPS-antenni kannattaa kytkeä heti, sillä esimerkiksi Apple Car Play vaatii pelittääkseen antennin paikallaan olon. Lisäksi soittimen rungossa on kolme paria 5 voltin RCA-linjalähtöjä.

Hieman erikoisemmista kytkennöistä puhuttaessa esille nousevat peräti neljä kappaletta videotasoisia sisäänmenoja kameroille. Käyttöohjeessa suositellaan peruutuskamerassa ja etu-/kojelautakamerassa käyttämään HD-tasoista kameraa parhaan kuvanlaadun takaamiseksi. Lisäksi voidaan kytkeä vaikkapa erilliset sivukamerat molemmin puolin autoa.

Lisäksi soittimen takapaneelista löytyy pakkauksessakin mainittu HDMI-liitäntä, johon voidaan kytkeä esimerkiksi älypuhelin sopivalla sovitteella tai vaikkapa langattoman kuvatoiston mahdollistava Chromecast -langaton sovitin.

Jarkolle – joka siis on touhunnut huomattavasti enemmän viimeaikaisten soitinmallien kanssa – laitteen toimintakuntoon saattaminen ja ominaisuuksien hallinta sekä ymmärtäminen olivat ”peruskauraa”. Toinen laitetta tutkinut toimittaja sen sijaan ei ole hetkeen perehtynyt sen laajemmin tuoreiden soitinmallien erikoisuuksiin aivan nyanssitasolla, joten DMX9720XDS:n käyttöohjekirjaa sai tavata läpi huolella. Saimme maahantuojalta PDF-version suomenkielisestä manuaalista, joka oli onneksi laadukas ja tarpeeksi havainnollinen. Pointtina siis se, että mikäli et ole mahdottomasti käyttänyt viime vuosien multimediasoitinmalleja, niin käyttöohjeiden ja toimintojen tutkimiseen kannattaa tällä kertaa ihan oikeasti uhrata hieman enemmän aikaa.

Laitteen suurikokoinen näyttöosa pitää kiinnittää paikoilleen itse. Tämä toimenpide vaatii jonkin verran perehtymistä ja ohjekirjan lueskelua. Näytön yleinen olemus ja viimeistely ovat huikeaa luokkaa.

Soittimen käyttäminen ja perusasetukset

Kuten jo todettiin, niin Kenwood DMX9720XDS:n etupaneeli koostuu suuresta, yli 10-tuumaisesta kosketusnäytöstä sekä sen alapuolella sijaitsevista fyysisistä näppäimistä. Keskellä alareunaa on lisäksi suurikokoinen, pyöritettävä ja painettava äänenvoimakkuuden säädin. Pyörittämällä rullasta muutetaan äänenvoimakkuutta ja painamalla missä tahansa valikossa avautuu eräs asetusten ja äänilähteiden valintavalikko. Fyysiset näppäimet ovat seuraavilla symboleilla varustettu: Home/Stanby eli kotivalikko ja sammutus, Cam eli kamera, ruudukko, Wireless Mirroring eli Android -käyttäjille suunniteltu langaton näytönpeilaus sekä Voice eli älypuhelimen ääniohjaus.

Suurinäyttöisen soittimen parhaat ominaisuudet tulevat esille kosketusnäyttöä käytettäessä. Näyttö on HD-laatuisena todella tarkka ja piirtää kaikki valikkojen symbolit, taustakuvat ja graafiset elementit todella hienolla kuvanlaadulla. Kapasitiivinen kosketusnäyttö on todella tarkka ja reagoi kosketukseen hienosti. Näytön värimaailmaa, näppäinten väritystä ja taustakuvia on mahdollista personoida lukemattomin eri valinnoin sekä tarvittaessa ladata erillisen mobiiliapin kautta esimerkiksi omista valokuvista näytön taustakuvia.

Koska laitteessa on mahdollisuus liittää myös useita kameroita, on näiden säätöjen valintamahdollisuudet todella monipuoliset. Valikosta voidaan määrittää esimerkiksi kunkin kameran sijainti, kuvanlaatu sekä erityisesti peruutuskameralle hyvä ominaisuus eli ohjausviivojen näyttö kameraa käytettäessä.

Ääniominaisuudet

Ääniasetuksia ja soitinta käyttöönotettaessa kannattaa huomioida se, että monien muiden laadukkaiden DSP-soittimien tapaan myös tässä mallissa on 2-way tai 3-way Network -tila, jota muuttamalla myös soittimen DSP:n toimintaa saadaan laajennettua 2-tie laitteistosta aktiivisen 3-tie järjestelmän ohjaamiseen soveltuvaksi. Hieman ohjekirjasta poiketen valinta saadaan näiden välillä toteutettua seuraavasti: soittimen ollessa standby-tilassa, tulee fyysisten näppäinten ”ruudukkoa” ja Home-nappia painaa yhtä aikaa yli sekunnin ajan, jolloin näyttöön tulee 2-Way ja 3-Way valintavalikko.

Laitteessa on varsinkin 3-tie tilassa todella laajat DSP-säädöt, joilla onnistuu helposti aktiivisen 3-tielaiteiston (diskantit, keskiäänet ja subwoofer) säädöt vaiheenkääntöinen, kaiutinkohtaisine tasonsäätöineen, tarvittavine taajuuskorjauksineen ja aikaviiveineen. Tasonsäädöt voidaan toteuttaa kanavakohtaisesti vaimennuksella -8dB asti. Aikaviiveen maksimi on 610cm per kanava yhden senttimetrin askelin, joten tällä resoluutiolla viiveet saadaan varmasti kohdilleen. Tarkemmat tiedot DSP:n ääniominaisuuksista löytyvät oheisesta taulukosta. Kannattaa tsekata myös www.kenwood.fi -nettisivuilta laitteen täydellinen speksi- ja ominaisuuslista, sillä se on todella mittava. Olemme käyneet läpi tässä artikkelissa lähinnä ne oleellisimmat ja kiinnostavimmat.

Tässäkin Kenwood -soittimessa on valmistajalle tyypilliseen tapaan DSP-ääniasetusten lisäksi myös erilaisia äänen digitaalisia muokkaimia, kuten tilalaajentajia ja hyllysuotimia. Kannattaa kokeilla onko näistä hyötyä vai haittaa omassa laitteistossa! Pähkinänkuoressa voidaan todeta, että DSP-soittimeksi laitteen säätövara on sangen hyvä. Se ei tokikaan pärjää erillisille DSP-prosessoreille joista löytyy mm. 4-tie suotimet ja tietokoneella ohjattava säätökäyttöliittymä, mutta omassa tuoteryhmässään vertailtuna Kenwoodin despi kipuaa jopa aikalailla markkinoiden kärkeen.

Älypuhelimen liittäminen

Apple iPhonen liittäminen tapahtuu laitteeseen joko langattomasti Bluetoothin/Wifin kautta tai USB/HDMI -kaapelilla (vaatii yhteensopivan johdon). Bluetoothin kautta puhelimia voi olla kytkettynä kaksi yhtä aikaa.  Käyttöönotto on helppoa ja nopeata. Langattoman yhteyden kautta älypuhelimen tiedot latautuvat nopeasti ja Apple Car Play ominaisuudet toimivat alusta asti moitteettomasti. Ainakin Applen puhelin avaa automaattisesti Apple Storen puhelimeen ja soittimen langattoman yhteyden avaamisen jälkeen ja ohjaa lataamaan kolme Kenwoodin omaa sovellusta. Yksi näistä on yleisesti Kenwood -soittimissa käytettävä Remote eli kaukosäädin. Toinen Kenwood Portal APP, jolla saadaan tuotua taustakuvia puhelimen valokuvista soittimeen. Kolmas on Kenwoodin Inrixin yhteinen sovellus Traffic, joka toimii monipuolisena navigaattorina keräten reaaliaikaista liikennetietoa Inrixin tietokannoista.

Car Playn avulla saadaan tässäkin soittimessa rajoitettu määrä sovelluksia toimimaan suoraa kosketusnäytön kautta: esimerkiksi Spotify, Yle Areenan radiokanavat, äänikirjasovellus BookBeat ja navigaattori toimivat moitteettomasti. Sen sijaan esimerkiksi Youtube tai Yle Areenan kuvapuoli eivät langattomasti toimi, kuten on todettu myös vastaavissa soitin esittelyissä aiemmin. Harmi, sillä käytettävyyden kannalta tämä Apple Car Play -ominaisuus olisi kaikkeen langattomaan striimaamiseen helpoin mahdollinen väylä.

Soittimen mielenkiintoinen ominaisuus on Android -käyttäjille suunnattu Wireless Mirroring eli langaton näytön peilaus, jossa hyödynnetään Wifi-yhteyttä. Valitettavasti tätä ominaisuutta ei meillä ollut mahdollista testata, mutta saimme eräältä laitetta jälleenmyyvältä taholta vahvistuksen, että ominaisuus toimii täysin luvatulla tavalla.

Yhteenveto

Kenwood DMX9720XDS on todella hieno ja valtavaa omistushalua herättävä soitin. Monipuoliset ääniominaisuudet yhdistettynä autokäytössä ennennäkemättömään kuvan kokoon ja -laatuun sekä monipuolisiin HD-kameraominaisuuksiin ovat sellainen kombinaatio, että eipä ole aiemmin tullut tällaista laitetta vastaan.

Laitteen äänen- ja kuvansäätöominaisuudet riittävät vaativassakin peruskäytössä todella pitkälle. Tällä soittimella hoitelee jopa aktiivisen kaiutinlaitteiston kaikki säädöt, ja lisäksi vielä koko joukon kameroita ja HDMI:n kautta HD-tasoista kuvaakin nähtäville.

Liitämällä Apple älypuhelimen laitteeseen, saadaan koko joukko lisäominaisuuksia käyttöön, esimerkiksi navigointia sekä musiikin toistoa langattomasti. Ja Android käyttäjiä hemmotellaan vielä langattomalla näytön peilauksella. Voiko enempää modernilta autosoitimelta vaatia? Todella iso ostosuositus!

Tekniset tiedot ja maahantuojan yhteystiedot:

 • Perusominaisuudet
 • 10.1 tuuman kapasitiivinen HD-kosketusnäyttö
 • Ääniformaatit: MP3 / WMA / AAC / WAV / FLAC / /FORBIS / DSD / FM ja AM -radio / DAB ja DAB+
 • Videoformaatit: MPEG1 / MPEG2, MPEG 4 / WMV / H.264 / MKV
 • 1 kpl USB2.0 High Speed -liitännät.
 • 3 paria RCA 5 voltin linjalähtöjä
 • 4 videokameran sisääntuloa
 • HDMI-liitäntä
 • Wifi-yhteensopiva
 • Lisävarusteet: Kenwood CMOS-230 peruutuskamera, CMOS-320 kamera, CMOS-740HD etu- / takakamera, DRV-N520 kojelautakamera, KNA-RCDV331 kaukosäädin, KCA-HD100 HDMI sovitinkaapeli, CA-C3AV sovitinkaapeli.

 • Ääniominaisuudet
 • 13-kaistainen graafinen taajuuskorjain
 • Säädettävät taajuudet (Hz), kaistat 1-13: 62.5/100/160/250/400/630/1k/1.6k/2.5k/4k/6.3k/10k/16k
 • Tasonsäätö taajuuskorjaimessa: -9/-8/-7/-6/-5/-4/-3/-2/-1/0/1/2/3/4/5/6/7/8/9[dB]

 • Jakosuodatin 2Way -tilassa
 • Ylipäästösuodin, jakotaajuus valittavissa: pois päältä/30/40/50/60/70/80/90/100/120/150/180/220/250[Hz]
 • Jakojyrkkyys: -6/-12/-18/-24[dB/Oct.]
 • Alipäästösuodin, jakotaajuus valittavissa: 30/40/50/60/70/80/90/100/120/150/180/220/250/pois päältä[Hz]
 • Jakojyrkkyys: -6/-12/-18/-24[dB/Oct.]

 • Jakosuodatin 3Way -tilassa
 • Ylipäästösuodin, jakotaajuus valittavissa: 250/300/1k/1.6k/2.5k/4k/5k/6.3k/8k/10k/12.5k
 • Jakojyrkkyys: -12/-18/-24[dB/Oct.]
 • Kaistanpäästösuodatin, jakotaajuus valittavissa: Pois päältä /50/60/70/80/90/100/120/150/180/220/250/300[Hz]
 • 250/300/1k/1.6k/2.5k/4k/5k/6.3k/8k/Pois päältä
 • Jakojyrkkyys: -12/-18/-24[dB/Oct.]
 • Alipäästösuodin, jakotaajuus valittavissa: 30/40/50/60/70/80/90/100/120/150/pois päältä[Hz]
 • Jakojyrkkyys: -12/-18/-24[dB/Oct.]

 • Aikaviiveen säädöt kuudelle kanavalle: 0 – 6.1 metriä (1cm askelin)
 • Tasonsäätö kuudelle kanavalle: -8 to 0dB
 • Subwooferin tasonsäätö: -50 to +10dB

Laitteen kookas ja laadukas näyttö mahdollistaa helpon ja informatiivisen käytön eri säätötoimenpiteitä suoritettaessa:

Soittimen näppäinten väriä pystytään säätämään useista vaihtoehdoista. Myös taustakuva on vaihdettavissa.
Soittimen jakosuotimen säädöt ovat selkeät, kiitos suurikokoisen kosketusnäytön ja sen asetusten.
Aikaviiveiden säädöt 3-tietilassa mahdollistavat jopa 610cm kanavakohtaiset viiveet.
Ehkäpä hienoimman näkymän suurelta HD-näytöltä saa tästä säätövalikosta. 13-kaistaisen graafisen taajuuskorjaimen ominaisuudet pääsevät hyvin esille.
Kenwoodille tyypilliseen tapaan myös hieman keinotekoisia äänisäätöjä löytyy mm. stereokuvan laajentamiseen tai taajuuskorjaukseen liittyen.
Taajuuskorjaimen asetukset voidaan kopioida jokaiselle äänilähteelle tai säilyttää erikseen jokaiselle erilaisena.