Nakamichi teki paluun!

Nimi Nakamichi tuo monille pidemmän linjan hifiharrastajille mieleen menneiden aikojen huippulaatuiset kasettidekit. Nakamichi on vieraillut Suomen markkinoilla myös autohifilinjastonsa voimin, mutta nyt reiluun kymmeneen vuoteen merkin tuotteita ei ole meikäläisiltä markkinoilta saanut. Mutta nyt taas saa!

Teksti ja kuvat: Janne Soilakari

Japanilainen Etsuro Nakamichi perusti vuonna 1948 Tokioon sukunimeään kantavan radiomerkin. Hieman myöhemmin yrityksen johtoon nousi perustajan nuorempi veli Niro Nakamichi. 1950-luvulla Nakamichi kehitti yhden Japanin ensimmäisistä avorullia käyttävistä nauhureista Magic Tone -brändin alla. Vuonna 1957 se kehitti ja valmisti omat magneettinauhapäät sekä lanseerasi kolmilukupäisen Fidela Open Reel -stereokasettidekin.

70- ja 80-luvuilla eli C-kasettien kulta-aikana Nakamichi niitti mainetta täällä pohjolassakin huipputasoisilla ja edistyksellisillä kasettidekeillään. Itse asiassa kun kirjoitatte vaikkapa Googlen kuvahakuun ”Nakamichi”, niin yhä edelleen eteen aukeaa enimmäkseen kuvia kotihifipuolen kasettidekeistä, eli merkin maine tällä sektorilla on säilynyt näihin päiviin saakka. 2000-luvun taitteessa Nakamichi joutui pahoihin taloudellisiin ongelmiin. Niistä kuitenkin selvittiin yli erilaisten yrityksen omistuspohjaan liittyvien järjestelyjen kautta, eli toisin sanoen ”pelastavaa rahoitusta” tuli Kiinan suunnalta. Samalla myös tuotelinjastoa uudistettiin todella voimakkaasti uuden ajan trendien mukaiseksi.

2000-luvun alussa Nakamichin autosoittimia näkyi hetken aikaa myös kotimaamme markkinoilla Audio Hellmanin toimiessa muutaman vuoden merkin maahantuojana. Noihin aikoihin omistin myös itse Nakamichin CD-soittimen, joka oli itse asiassa toimintaperiaatteeltaan kojelautaan asennettu 1-DIN kokoinen viiden levyn vaihtaja, jossa oli erillinen DA-muunnin. Vielä näihin aikoihin Nakamichin laitteet olivat paria poikkeusta lukuun ottamatta markkinoiden yleiseen hintatasoon suhteutettuna erittäin arvokkaita, mutta hinta näkyi ja tuntui myös laadussa. Highendille on kuitenkin noin yleisestikin sangen rajalliset markkinat, ja autopuolen highendille vielä paljon rajallisemmat. Niinpä markkinoiden puristuksessa merkki on joutunut muovaamaan linjastoaan useaan otteeseen, ja nykyisin varsinaista highendiä ei ole mukana juuri ollenkaan. Pääpaino on sellaisessa hintaluokassa, mitä pystytään myymään massoittain. Tämä on audiofiilin näkökulmasta sääli, mutta bisneksen suhteen toki täysin ymmärrettävää.

Tämän hetken mallistoa (artikkeli on kirjoitettu loppuvuodesta 2020) tarkemmin tutkittuani voin kuitenkin kertoa että tiettyjä vivahteita merkin alkuaikojen ideologiasta on onneksi säilynyt mukana, ja juuri näihin tuotteisiin tulemme varmastikin palaamaan tulevaisuudessa tarkempien laitetestien yhteydessä.

Suomen maahantuontiohjelmassa on kaksi DSP-mallia, 8-kanavainen ja tämä kuvassa oleva 12-kanavainen Nakamichi NDS6120 DSP. Suositushintaa laitteella on 599 euroa. Myynnissä on myös erikseen 89 euron hintainen AC2 ohjainpaneeli, josta onnistuu mm. volumesäätö ja muistipaikkojen valinta. Itse prossun säätäminen tehdään USB-portin kautta tietokoneohjelmalla, joka muuten on ladattavissa Nakamichin nettisivuilta. Kannattaa ottaa tutkintaan mikäli kiinnostaa.

Uusi tuleminen Suomeen

Hyvinkäällä toimiva LR Import aloitti Nakamichin maahantuonnin loppusyksystä 2020. Haastattelin Marko Lönngreniä asiaan liittyen juuri vähän sen jälkeen kun ensimmäiset kamat olivat saapuneet Suomeen. Itse emme siis vielä ole tuotteita ehtineet AutoSoundissa testaamaan, ja tässä kerrotut kokemukset perustuvatkin maahantuojan kertomaan.

”Itsekin olin tutustunut jo niihin edellisen maahantuojan aikaisiin laitteisiin ja todennut merkin jo silloin päteväksi. Meillä oli jopa dB Drag autossa Nakamichin CD-soitin, koska se oli varmatoimisempi kuin mikään valtamerkkien soittimista siihen aikaan. Nyt LR Importilla oli etsinnässä vähän tämäntyylinen merkki, jolla olisi soitinmalleja ja DSP-prossuja. Nakamichi nousi mieleen ja tilasimme tehtaalta sampleja. Tietty se vähän mietitytti että vieläkö laatu on samaa luokkaa kuin silloin ennen muinoin, mutta ainakin testikappaleet vaikuttivat ihan päteviltä. Etenkin despit tuntuivat jopa todella hyviltä. Ja nyt kun hintataso on inhimillistä luokkaa, niin ajattelimme että mikä ettei”, kiteyttää Marko lähtöajatuksia uuden merkin edustukselle.

Kaikilla Nakamichin tuotteilla ei ole E-hyväksyntää, joka vähän rajoitti sitä millaisen myyntimalliston Suomen markkinoille LR Importin omaan www.boombeat.eu -verkkokauppaan pystyi rakentamaan. Marko toteaakin, että toivottavasti merkki saa hyväksyntäpolitiikan pikapuolin kuntoon, sillä saatavana olisi mm. erilaisia isolla näytöllä varustettuja multimediasoittimia ja muuta mielenkiintoista.

Nakamichi on pohjimmiltaan soitinvalmistaja. Toki vettä on virrannut Shinanojoessa aika paljon niistä ajoista jolloin merkin highend-maine luotiin, mutta yhä edelleenkin soittimet näyttelevät tärkeää tuotesegmenttiä. Hintaluokka alkaa 89 eurosta ja pääpaino onkin edullisessa osastossa, jota myydään paljon.

Odotuksia soittimista ja prossuista

”Jyrkän Juho pyörittää asentamoaan tässä meidän naapurihallissa, ja hän on näitä Nakamichin prossuja asennellut jo muutamiin autoihin. Kokemukset ovat olleet erittäin positiivisia. Yhdessäkin setissä pelkkä prossun vaihto paransi auton omistajankin mielestä soundia jo selkeästi. Isoimmat odotukset meillä onkin juuri näihin DSP-prossuihin liittyen, sekä sitten tietysti näytöllisiin soittimiin, joita löytyy myös moneen eri hintaluokkaan. Osassa on myös sellaisia ominaisuuksia joita ei näiden tunnetumpien, Suomen markkinoilla isojen merkkien laitteissa ainakaan vielä ole, tällä toivottavasti saadaan pientä etua ja buustia myyntiin. Pitää muistaa että Nakamichi on pohjimmiltaan soitinmerkki, eli osaamista löytyy varsinkin siltä sektorilta mitä signaaliketjun alkupäässä on. Kannattaa kysellä jos kiinnostaa, niin kerromme kyllä mielellämme lisää”, toteaa Marko.

LR Importin maahantuontiohjelmasta löytyy mm. 89 euron hintainen 1-DIN soitinmalli, jossa on FLAC-tiedostomuodon tuki. 169 eurolla saa soittimen, josta löytyy sisäänrakennettu DSP ja varsin pätevät säätömahdollisuudet. Esimerkiksi 25-kaistainen taajuuskorjain, 3-tiejakosuotimet ja kolme paria neljän voltin RCA-lähtöjä, sekä tietysti myös aikaviivesäädöt. Myös taustavalaistuksen RGB-säätömahdollisuus on kaikissa malleissa, eli soittimen saa sopimaan auton kojelaudan valaistukseen. Useimmissa soitinmalleissa on myös SD-korttipaikka etupaneelissa sekä kaksi USB-liitäntää.

”Näissä soittimissa on myös itsessään yllättävän tehokkaat vahvistimet. Mulla on omassa autossani tuollainen Nakamichin NA3605 ja suoraan sen perässä Massive Audion Aluma 6 erillissarja. Soi yllättävän lujaa ja hyvällä kontrollilla”, kertoo Marko. Toimittaja halusi luonnollisestikin päästä kuuntelemaan tämän omin korvin. Voin vakuuttaa että pitää paikkaansa. Ei uskoisi, ettei setissä ole erillistä vahvistinta etupään kaiutinsarjalle.

Nakamichi NS-S6525 on 329 euron hintainen 2-tie-erillissarja. Tämä setti vaikuttaa speksitasolla erittäin kiinnostavalta, joten odotamme innolla että mm. näitä saadaan hyllyyn saakka. Nyt alkuvuodesta pitäisi ainakin kaiutin- ja vahvistinmallistojen täydentyä.

Lisää tavaraa alkuvuodesta 2021

Poiketessani Hyvinkäällä juuri ennen joulua, oli Nakamichien hyllyssä jo vähän tyhjää. Juuri vietetty Black Week oli tehnyt harvennusta varastoon, ja lisäksi aivan kaikkia tehtaalta tilattuja malleja ei ollut vielä edes saatu Suomeen. Markon mukaan esimerkiksi vahvistin ja kaiutinmalleja on tulossa nyt kevään aikana. Siellä on muutamia ennakkotietojen pohjalta ihan odottamisen arvoisia tuotteita, joten katsotaan mitä kaikkea mielenkiintoista LR Importin verkkokauppaan ilmestyy.

Tai jos olet oikeasti kiinnostunut näistä kamppeista, niin kysy Markolta varastosaldo ja poikkea paikanpäälle Hyvinkäälle katselemaan tavaroita ihan livenä. Firmalla on poikkeuksellisen asiallinen kivijalkamyymäläkin osoitteessa Lyijykatu 1, joten kannattaa hyödyntää mahdollisuus nähdä tuotteet omin silmin ennen ostopäätöstä, ja mahdollisesti päästä myös kuuntelemaan ainakin osaa mallistosta.

  • Maahantuoja: LR Import Oy
  • Puhelin: 040 – 82 52 839
  • Internetissä: www.boombeat.eu