Pienet pakkaukset Gladenilta! Esittelyssä Gladen Atomo 4|6 DSP ja Atomo 2 -vahvistin

Gladen Mosconi on tunnettu valmistaja autohifipiireissä ja kilpailukentillä. Tinkimättömästä laadustaan ja monipuolisista laitteistaan tuttu Italiassa pääkonttoriaan pitävä valmistaja on tuonut markkinoille myös poikkeuksellisen pienikokoisia laitteita. Otimme esittelyyn muutamia uusia tuotteita Gladen Atomo 4|6 signaaliprosessorin sekä saman Atomo -sarjan vahvistimen.

Teksti: Jarkko Peiponen – Kuvat: Janne Soilakari

Molemmat tuotteet toimitetaan kooltaan ja ulkonäöltään identtisissä pahvipakkauksissa. Noin puolikkaan A4-arkin kokoiset paketit kielivät heti myös tuotteiden pienikokoisuudesta. Pakkauksien väri on valkoinen ja Made in Italy -maininnat tuovat väriä. Muuten pakkauksissa onkin Mosconin logon lisäksi vain tarra, jossa on kuvattu kukin paketin sisältö ja tuotteiden pääominaisuudet.

Vahvistimen eli Atomo 2:sen tapauksessa merkinnät ovat seuraavat: Mosconi D-luokan vahvistin, teho 2x100W ja paino 440 grammaa. Painon osalta pakkauksessa on virhe, sillä maahantuojan ja valmistajan kotisivujen manuaalin mukaan laitteen paino on vain 275 grammaa.

DSP Atomo 4|6 on puolestaan merkitty seuraavilla ominaisuuksilla: Mosconi digitaalinen signaaliprosessori, 4 sisäänmenoa, 6 ulostuloa, paino 420 grammaa. Painon osalta tässäkin pakkauksessa lienee virhe, sillä maahantuojan ja valmistajan kotisivujen mukaan laitteen paino on vain 180 grammaa, ja todensimme että tämä pitää myös paikkaansa.

Pakkauksien avaamisen jälkeen huomio kiinnittyy ensiksi laitteiden hämmentävään pienikokoisuuteen. Molemmat tuotteet on rakennettu samoihin kuoriin, joiden koko on noin tupakka-askin kokoluokkaa. Laitteiden fyysiset mitat ovatkin vain 86 x 65 x 34 mm, joten kyseessä ovat poikkeuksellisen pienikokoiset laitteet myös autohifin mittakaavassa. Näiden jemmaaminen nykyautojen kojelautojen syövereihin ei liene temppu eikä mikään kokeneelle hifiasentajalle!

Laitteiden liittimet ovat irrotettavaa mallia, joka helpottaa kaapeleiden kytkemistä. Istuvuus laitteiden kylkeen on tukevaa tekoa.

Atomo 2 vahvistimen ominaisuudet

Atomo 2 on siis mallimerkintänsä mukaisesti kaksikanavainen D-luokan vahvistin. Useiden valmistajien viimeaikainen tuotekehitystyö on keskittynyt nimenomaan D-luokan vahvistimiin, joiden teho-koko-paino -suhde on monin verroin parempi esimerkiksi AB-luokan vahvistimiin verrattuna. Näin on myös tässä tapauksessa, kun vain korttipakan kokoisesta laitteesta saa valmistajan tehoilmoituksen perusteella lähes kaikenlaiseen käyttöön riittävää jatkuvaa tehoa ulos.

Stereona vahvistin kestää jopa 2 ohmin kuormaa, jolloin tehoa saadaan 110 wattia per kanava tai 4 ohmin kuormalla 100 wattia. Sillattuna voidaan kytkeä 4 ohmin kuorma, jolloin tehoa luvataan 220 wattia. Laitteessa on erillinen tasonsäätöpotentiometri, jota voidaan säätää ruuvimeisselillä.

Vahvistimessa on kiinteä 80 Hz jakosuodin, jonka tyyppi on ali- tai ylipäästö. Sen saa onneksi myös pois päältä kokonaan.

Muita liitäntöjä onkin vain kaiutintasoiset ulostulot, virtaliittimet ja analoginen sisäänmeno. Virtakaapeli noin 20 senttimetrin mittaisena sulakkeella varustettuna toimitetaan laitteen mukana, samoin kuin kaiutintasoisen sisäänmenon kaapelit. Virta- ja kaiutinliittimet ovat irrotettavilla terminaaleilla toteutettuja ja nämä tuntuvat istuvan hyvin tiukasti vahvistimen runkoon.

Laitteen analoginen sisäänmeno mahdollistaa joko kaiutintasoisen tai RCA-tasoisen signaaliin sisäänviennin vahvistimelle. Ensiksi mainittu lienee yleisin sellaisissa laitteistoissa, joissa vahvistin pelkästään kytketään esimerkiksi vakiolaitteiston väliin vahvistamaan joko auton alkuperäisten tai vaihdettavien jälkiasennuskaiuttimien signaalia. Vaihtoehtoinen RCA-tasoinen kytkentä mahdollistaa toki myös perinteisen CD-, DVD- tai multimediasoittimen kytkemisen RCA-kaapeleilla vahvistimeen.

Aika tarkalleen normaalin pelikorttipakan kokoinen vahvistin sekä DSP-prossu on helppo asentaa aivan minne tahansa.

Atomo 4|6 DSP:n liitännät

Atomo 4|6 DSP:n liitännät ovat myös vakiona yksinkertaiset. Audiosignaalia saadaan sisään joko kaiutintasoisena tai RCA:na neljä kanavaa. Jälkimmäiseen kytkentään tarvitaan lisäjohtosarja, jota ei toimiteta laitteen mukana. Lisäksi muutamien jumppereiden paikkaa tulee muuttaa, mikäli sisään menevän signaalin tyyppiä muutetaan. Tämä kielii yhdessä pienen koon kanssa siitä, että laite on ensisijaisesti tarkoitettu autojen vakiojärjestelmiin lisättäväksi kaiutintasoisen linjan perään yhdessä erillisen vahvistimen asentamisen kanssa ja asennettavaksi esimerkiksi kojelaudan syövereihin.

Laitteessa on vakiona optinen sisäänmeno SP/DIF -liittimellä. Tämän lisäksi on erillinen korttipaikka, johon voidaan liittää laajennusmoduuleita. Nämä korvaavat optisen sisäänmenon, joten yhtä aikaa voi olla käytössä vain yksi digitaalinen sisäänmeno analogisen lisäksi.

RCA-tasoisia ulostuloja on kuusi kanavaa ja näiden johtosarja toimitetaan laitteen mukana.

Tila on kortilla, mutta etenkin DSP:n kohdalla mukaan on saatu silti aikalailla kaikki oleellinen. Jopa optinen signaalitulo.

Atomo 4|6 säädöt ja pääominaisuudet

Atomo 4|6 laitetta säädetään lähtökohtaisesti USB-liittimen kautta tietokoneella. Valmistajan nettisivuilta on ladattavissa säätösovellus, joka nopeasti tarkasteltuna vaikuttaa hyvin monipuoliselta, mutta myös kohtuullisen selkeältä paketilta. Perussäädöt ainakin saa helposti toteutettua jopa ilman käyttöohjetta. Sen sijaan monimutkaisimpiin säätöihin voi olla suositeltavaa pyytää apua esimerkiksi asiaan perehtyneeltä jälleenmyyjältä, jolla on käytössään esim. taajuusvastemittari.

Laitteen signaaliprosessorin säätöominaisuudet ovat Gladenille tuttuun tyyliin todella monipuoliset. Laitteen sekä saapuvaan, että lähtevään signaaliin voidaan tehdä monenlaisia korjauksia laitteiston ja tarpeen mukaan. Säädettäviä parametreja ovat esimerkiksi signaalin taso, aikaviive sekä taajuuskorjaus.

Aikaviiveet ovat lähteville kanaville kanavakohtaiset ja per kanava maksimiviive on 12 millisekuntia. Tasonsäätö lähtevälle kanavalle on valittavissa puolen desibelin tarkkuudella säätövälillä +12 dB aina -100 dB saakka. Saapuvaa signaalia voidaan viivästää 5 millisekuntia per kanava ja vaimentaa aina -120 dB:n verran.

Taajuuskorjaimen puolella on käytössä 30 kaistaa per lähtevä kanava, ja jokaiseen voidaan säätää kanavakohtaiset korjausarvot. Q-arvo voidaan asettaa välille 0,5 – 40 ja korjattava kaista voidaan valita yhden hertsin askelin väliltä 10 Hz – 20 kHz . Lisäksi sisään tulevaa signaalia voidaan myös ”equttaa” yhdeksän kanavan avulla.

Jakosuodattimen puolella on perinteiset yli- ja alipäästösuotimet toteutettuna neljällä eri suodintyypillä: Linkwitz, Butterwoth, Bessel tai Tschebyscheff. Suotimien jyrkkyys on 12 dB/oktaavi. Yhdelle kanavalle voidaan asettaa kymmenen päällekkäistä suodinta. Suodattimen tarkkuus on yksi oktaavi ja ne voidaan asettaan välille 10 – 20 000 Hz. Lisäksi voidaan jakosuodattimessa asettaa myös erillinen yli- tai alipäästötyyppinen hyllysuodin tai taajuuskorjaus aina Q-arvoon 40 saakka valitulle taajuudelle. Kaikki säädöt voidaan toteuttaa erikseen kuudelle kanavalle tai samalla kanavapari kerrallaan.

Laitteessa on esiasetettu tiettyjä valmiita säätöprofiileita, joiden valinta toteutetaan auton koon ja käytettävän järjestelmän perusteella. Nämä säädöt vaikuttavat ainakin aikaviiveisiin ja jakosuodattimeen, mutta pikaisella testauksella taajuuskorjaukseen ei säätöjä automaattisesti tehdä.

Muistipaikkoja on käytössä neljä, joista jokaiseen voidaan kopioida samat säädöt muutaman tapin painalluksella tai toteuttaa kokonaan erilaiset säädöt ns. tyhjältä pöydältä. Erillisen kaukosäätimen avulla voidaan muistipaikkoja vaihtaa ilman säätösoftan käyttöä, mutta muussa tapauksessa tämä vaatii tietokoneen kytkemisen tai erillisen bluetooth-moduulin.

Laitteen ominaisuuksia saadaankin laajennettua erillisen korttipaikan kautta esimerkiksi MOS-BTM eli Bluetooth- säätömoduulilla, MOS-BTS+ Bluetooth Audio Streaming -moduulilla tai BTS-LD4C eli Advanced Bluetooth Streaming -moduulilla. Näillä lisävarusteilla päästään laitetta säätämään Bluetoothin kautta tai striimaamaan langattomasti musiikkia älypuhelimesta suoraan DSP:n kautta järjestelmään. Kytkettäessä näitä ulkoisia kortteja, tulee myös laitteen sisällä oleviin jumppereihin tehdä muutoksia käyttöohjeen mukaan. Laitteessa on myös valmius Mosconin erillisen kaukosäätimen liittämiseen, mutta tätä ei toimiteta laitteen mukana.

Vaikka laitteiden fyysinen koko on minimalistinen, on niiden rakenne erittäin tukeva.

Yhteenveto

Pikaisen tutustumisen perusteella vaikuttaa siltä, että Gladen-Mosconi on jälleen kerran onnistunut tuotekehityksessään. Molemmat laitteet mahdollistavat helpon asennuksen nykyautojen vakiojärjestelmiä täydentämään ja parantamaan. Pieni koko, jämäkkä viimeistely ja monipuoliset ominaisuudet etenkin taajuuskorjaimessa ovat Gladen Atomo 4|6 DSP:n ja Atomo 2 -vahvistimen parhaita puolia.

Jään harmittelemaan oikeastaan sitä, että vahvistimen mukana ei toimiteta kaikkia kaapeleita perusasennuksien tekemiseen: vahvistimesta puuttuvat RCA-tasoiset kaapelit sisäänmenojen osalta. Jos nämä olisivat pakkauksessa vakiona, olisivat nämä laitteet keskenään yhteensopivia esimerkiksi sellaiseen asennukseen, jossa auton vakiosoittimen perään lisätään signaaliprosessori ja ulkoinen vahvistin joko etukaiuttimille tai erillistä koteloitua subwooferia ohjaamaan. Pienenä miinuksena tulee todeta myös suomen- tai ruotsinkielisen käyttöohjeen puuttuminen. Näistä mainituista seikoista huolimatta tuotteet vaikuttavat omassa kategoriassaan hyvinkin toimivilta ja suositeltavilta.

Tekniset tiedot ja maahantuojan yhteystiedot:

 • Gladen Atomo 4|6 DSP
 • Suositushinta 369 €
 • Maahantuoja SK-Autosound Oy
 • Puhelin 010-29 22 800
 • Internetissä www.sk-autosound.fi
 • Mitat 86mm x 65mm x 34mm, paino 275g
 • 30-kanavainen graafinen EQ
 • Aikaviivesäädöt 6-ulostulokanavalle
 • Monipuolinen jakosuodatin kuudelle kanavalle
 • Optinen sisäänmeno
 • Kaiutintasoinen tai RCA-tasoinen (vaatii erillisen sovitteen) sisäänmeno
 • Lisävarusteena saatavilla esim. Bluetooth Audio striimaus erillisellä kortilla tai langallinen kaukosäädin
 • Gladen Atomo 2 vahvistin
 • Suositushinta 269 €
 • Maahantuoja SK-Autosound Oy
 • Puhelin 010-29 22 800
 • Internetissä www.sk-autosound.fi
 • Mitat 86mm x 65mm x 34mm
 • Jatkuva teho stereona: 2x100W 4ohm, 2x110W 2ohm
 • Jatkuva teho sillattuna 1x220W 4ohm
 • Kiinteä 80Hz ali- tai ylipäästösuodin, saa myös pois päältä.
 • Automaattinen heräte signaalista.
DSP:n mukana tuleva kaapelivarustus ja kiinnitysruuvit.
Vahvistimen mukana tuleva kaapelointi on vähän niukempi. RCA-adapteri olisi mukava vakiovaruste.