Esittelyssä: Brax DSP – Maailman paras signaaliprosessori?

Saksalainen Audiotec Fischer julkaisi joulukuussa 2018 viimein pitkään odotetun Brax-brändinsä alle 12-kanavaisen signaaliprosessorin. Saimme käsiimme yhden kappaleen tätä käänteentekevää tekniikkaa notkuvan säätötyökalun ja kurkistamme, mitä se on sisäänsä saanut.

Teksti ja kuvat: Mikko Laine

Prosessori toimitetaan totuttuun Brax-tyyliin tyylikkäässä vanerilaatikossa. Laatikkoa aukaistaessa ensimmäisenä silmiin osuu sertifikaatti, joka onnittelee ostoksesta ja takaa sen olevan saksalaista käsin koottua laatutyötä. Alareunasta löytyvät toimitusjohtaja Julian Fischerin ja isänsä, firman perustajan, Heinz Fischerin allekirjoitukset. Muovitaskun toiselta puolelta löytyy tilauslomake, josta ilmenee konfiguraatiovalinnat eli millä moduuleilla laite on tilattu. Alareunassa lukee tuotantopäivämäärä, sarjanumero sekä laitteen kokoonpanijan nimi ja allekirjoitus.

Oheissälää löytyy kahden kuusiokoloavaimen ja toiselta puolelta pakkausta majailevan säätämiseen tarkoitetun USB-johdon verran. Yläkannen solumuovipala pullistelee sen verran, että sen alla on jotain. Sieltä paljastuu harmaa Brax-logoilla varustettu T-paita. Yllättäen ohjekirjaa paketista ei löydy, eikä sellaista löydy edes valmistajan nettisivuilta. Noh, katsotaan, onko sille millainen tarve.

Laite itse on suojattu paksuhkolla muovipussilla ja se istuu jämäkästi solumuovipalojen välissä. Ulosvetäminen käy hieman työstä. Tämä signaaliprosessori painaa melkoisesti ja kyseessä on melko varmasti rakenteeltaan massiivisin autoon tarkoitettu signaaliprosessori, joka on vastaan tullut.

Sisääntulot ja vakioliitännät sekä kytkimet.

Ulkokuori ja vakiovarusteet
Prosessorissa on samantyylinen järeä jäähdytysprofiilein varustettu runko kuin Braxin vahvistimissa. Herää kysymys, että lämpeneekö tämä laite kovinkin paljon? Pinta on harjattua alumiinia värivaihtoehtoina musta tai hopea. Kulmista löytyy tukevat kiinnitysreiät. Laitteen päädyissä näkyy poratut reiät ilmanvaihtoa varten. Laitteen päällä on logolla ja sarjanumerolla varustettu metallilaatta, jonka voi halutessaan kääntää 180° asennuksen suuntaisesti. Prosessorin pohjalevy on poikkeuksellisesti kaksiosainen ja reunoja koristaa melkoinen pulttirivi. Jokaisella kyljen moduulilla on oma kiinnityspultti pohjalevyssä. Kansiin on painettu sisään- ja ulostulojen kirjainkoodit sekä vaihtoehtoiset moduulien kuvat. Yhdestä kulmasta löytyy jälleen kyseisen yksilön koonneen asentajan ja toimitusjohtajan nimikirjoitukset.

Kyljissä sijaitsevat kaikki liitännät. Vakiona laitteeseen tulevat luonnollisesti virta- ja heräteliitännät. Tämä on toteutettu yhdellä nelipaikkaisella Molex-liittimellä, joka on hieman Helixeissä käytettävää samantyyppistä liitintä suurempi. Liitin tuntuu melko jämäkältä, ja sen irrottamiseen vaaditaan jonkin verran sormivoimaa. Pitäisi ajaa asiansa, vaikka tämän hintaluokan laitteessa olisi hienoa nähdä blokkiliittimet. Liittimessä on paikat positiiviselle ja negatiiviselle johdolle sekä herätepaikat sisään ja ulos.

Virtaliittimen ympäriltä löytyvät säätö-USB-liitäntä, Auto Remote -liukukytkin, muistipaikan valintaa hoitava Control-mikrokytkin, Status-ledivalo, kaukosäätimen Control Input -liitäntä sekä maapotentiaalivalitsin. Vierestä löytyvät digitaaliset vakiosisääntulot optisena ja koaksiaalina, jotka ovat vaihtoehtoisia keskenään. Tähän asti liitännät ovat lähes täysin kopioita Helixin prosessoreista.

Toisella laidalla sijaitsee linkkimoduuli, jossa on koaksiaalinen ulostulo ja RJ-45 Ethernet -liitin. Näillä voidaan laitteistoa laajentaa vaikka toisella samanlaisella prosessorilla, mikäli kokee 12 kanavan olevan riittämätön määrä.

Ulostulot sekä lisämoduulipaikat.

Poikkeuksellinen rakenne
Se, mikä tekee tästä signaaliprosessorista erilaisen kuin muut, on modulaarinen sisään- ja ulostulorakenne. Laite tehdään aina erikseen tilauksesta ja tilausvaiheessa asiakas voi valita jokaisen haluamansa analogisen tai digitaalisen sisään- ja ulostulon ja vielä haluamaansa järjestykseen.

Sisääntuloja on valittavissa neljä kappaletta, joista jokainen tulomoduuli sisältää kanavaparin muodostaen kanavan sisääntuloaulan. Analogisissa moduuleissa on kaksi paria RCA-liittimiä ja vieressä ovat kaiutintasoiset sisääntulot Molex-liittimellä toteutettuna. Kanavaparia kohden on myös sisääntulonherkkyyden säätö sekä säröytymisestä varoittava merkkivalo. RCA:n herkkyys on säädettävissä asteikolla 1…8V ja kaiutintasoisessa 3,5…30V. RCA-liittimet ovat järeähköt runkoliittimet ja siitä laadukkaammasta päästä.

Helixistä ja Match by Helixistä poiketen tässä Braxin prosessorissa on kaksi lisälaajennuskorttipaikkaa yhden sijaan. Näihin voi valita Bluetooth-, USB Audio- tai optisen sisääntulomoduulin. Kun nämä kaikki lasketaan yhteen, on tähän prosessoriin mahdollista kytkeä melkoinen määrä ja ennen kaikkea erilaisia ohjelmalähteitä.

Ulostuloissa on sama valintamahdollisuus eli kuuteen moduulipaikkaan voidaan valita analoginen RCA-pari tai digitaalinen moduuli, jossa ovat vaihtoehtoiset koaksiaalinen ja optinen ulostulo. Kokonaiskanavamäärä yltään näin ollen täyteen tusinaan. Valitettavasti digisignaalia syöviä vahvistimia on todella vähän. Saman valmistajan valikoimasta tällaisia kuitenkin löytyy. Optiset sisääntulot löytyvät nimittäin Helixin C-sarjasta ja optisen lisäksi myös koaksiaalinen sisääntulo Braxin Matrix-sarjan uusimmista tulokkaista eli MX4 Pro -malleista.

Brax DSP:n ja Matrix MX4 Pro:n kanssa koaksiaalista käytettäessä äänenvoimakkuussäätö toimii hieman eri tavalla. Normaalisti digitaalituloa käytettäessä äänenvoimakkuudensäätö toteutetaan DA-muuntimessa, jolloin resoluutio riippuu äänenvoimakkuudesta. MX4 Pro osaa sisääntulossa erottaa signaalista äänenvoimakkuuskäskyn. Tämä DiSAC-toiminto säätää äänenvoimakkuutta vasta vahvistimen DA-muunnoksen jälkeen täysin analogisesti. Näin ollen ulostuleva signaali tulee aina täydellä resoluutiolla riippumatta äänenvoimakkuudesta.

Virtapuoli omaa massiivisen induktorin! Vieressä näkyy vakiodigiliitännät sekä muuta virtapuolen komponenttia.

Huimat speksit
Brax DSP:ssä on kolme 295 Mhz prosessoria, joiden yhteenlaskettu laskentateho on jäätävät 3,6 miljardia MAC-operaatiota sekunnissa. Vertailun vuoksi se on kolme kertaa enemmän kuin Helix DSP Minissä. Näiden lisäksi laitteessa on vielä yksi ACO-lisäprosessori, jonka tehtäväksi on asetettu kommunikaatio säätösoftan ja kauko-ohjainten kanssa. Tämän ansiosta audioprosessorien laskentatehoa ei kulu mihinkään ”epäolennaiseen”. Tämän lisäprosessorin ansiosta esimerkiksi muistipaikan vaihto onnistuu vanhempia malleja huomattavasti nopeammin. Sama lisäprosessori löytyy myös Helix DSP Ministä, DSP.3:sta, DSP Ultrasta, sekä DSP-vahvistimista Helix V EIGHT DSP MK2, V TWELVE DSP ja Match M5DSP MK2. Tämä mahdollistaa myös WiFi Control -lisävarusteen kanssa mobiilisovelluksen käytön.

AD/DA-muuntimien signaali-kohinasuhteet huitelevat aivan omilla luvuillaan, mitä autoprossujen maailmaan tulee. Digitaalisisääntulojen kohinasuhde on >122dB ja analogituloissakin >116dB. Häiriöetäisyyskin on >110dB. Harmonisten kokonaissäröjen ilmoittamiseenkin tarvitaan nollan jälkeen neljää desimaalia.

AD-muuntimet ovat tyypiltään 32-bittisiä Asahi Kasei AK5572EN ja DA-muuntimet saman merkin 32-bittisiä AK4490EQ. Nämä eivät todellakaan ole sieltä hinnat-alkaen päästä. Analogisten sisään- ja ulostulojen suodintyyppiä voi vaihtaa. Ulostulojen näytteenottotaajuus on säädettävissä 192khz/96khz/48khz ja jopa ulostulojen lähtöjännite on valittavissa 8V/4V/2V.

Kurkistus sisuksiin
Pienempi mukana tulevista kuusiokoloavaimista sopii takakannen pultteihin. Kaksijakoinen kansi selittyy sillä, että kaikki moduulit ovat itse vaihdettavissa. Jos haluaa vaihtaa vain toisen puolen moduulin tai moduulit, ei tarvitse koko piirikorttia asettaa tulilinjalle.

Kun molemmat kannet on saatu auki, paljastuu tavallaan tylsä näky. Työn jälki ja ennen kaikkea komponenttien järjestys ovat niin sotilaallista tasoa kuin olla ja voi. Moduulirakenne erottuu selkeästi pystysuuntaisten korttien ansiosta. Korttien alapäistä löytyy kiinnitysruuvit, joihin sopii mukana tulevista kuusiokoloavaimista se isompi. Kortit ovat siis kiinni ylä- sekä alapäistään pinnikampansa lisäksi.

Virtaliittimen takaa löytyy verrattain suuri virtapuolen kela kondensaattoreineen. Tämä kela on vähintään samaa kokoa kevyiden vahvistimien kanssa, ja jopa suurempi kuin ihan halppiksissa. Brax-brändissä ei selvästikään jätetä asioita puolitiehen.

Piirilevyn keskilinjalla näkyvät kaikki neljä prosessoria jonossa. Rakenne antaa ymmärtää, että pääpiirilevyllä ei ole mitään muuta tehtävää kuin säätötoimintojen toteutus ja jako eteenpäin. Analogisilla korteilla näkyvät AD/DA-muuntimet erikseen. Tästä päätellen laitteen moduulikortit ovat äärettömyyksiin asti päivitettävissä. Laskentatehokaan kun ei ihan heti piirikortilta lopu. Jonkinasteista viitettä lämpenemisestä raskaan profiilin lisäksi antaa keskellä piirilevyä seisova verrattain kookas tuuletin. Päädyissä havaitut rei’ät tulee siis huomioida asennuksessa, että ilmavirta pääsee vaivatta läpi.

Prosessorit on sijoitettu keskelle piirilevyä. Tuuletin täyttää tilan koko syvyydeltä.

Yhteenveto
Brax DSP käyttää samaa säätöohjelmaa kuin Helix ja perusjutut on ovat identtisiä. Ainoa ero oikeastaan ovat nuo AD/DA-muuntimien konfiguraatiovalinnat. Kaiken tämän jälkeen on helppo todeta, että käsissä on melkoinen audiotekniikan taidonnäyte. Raudassa ei ole säästelty eikä ominaisuuksissa. Ainoa, jota jää tähän hintaan kaipaamaan, on FIR-suotimet. Laitteen laskentateho on tosin sitä luokkaa, että se kestänee esimerkiksi rajumpaakin equtusta ja antaa hyvät työkalut säätäjälle itselleen saattaa soundit toimiviksi. Ihan kaikkea ei siis anneta ilmaiseksi. Tai no, en tiedä, voiko puhua kovinkaan ilmaisesta muutenkaan, sillä tällä laitteella on suositushintaa peräti 4990 euroa. Tuon hinnan kanssa väkisinkin rupeaa pohtimaan, että mikä käytännön ero tällä laitteella sitten oikeasti on.

Ohjekirjan puute tuntuu oudolta. Laitteeseen kuitenkin voi soveltaa Helix-prosessorien manuaalia, sillä laitteiden kytkentä ja käyttö ovat identtisiä. Helixin manuaalin voi ladata valmistajan kotisivuilta kuin myös säätöohjelmankin.

Prosessorin potentiaali on jäätävää luokkaa mutta pääseekö se oikeuksiinsa autoympäristössä? Paha kilpailija sille tulee huomattavasti huokeammasta saman valmistajan Helix DSP Ultrasta, jossa on vielä paranneltua tekniikkaa erittäin hyvänä pidetystä DSP Pro MK2:sta. Brax DSP:n fyysinen ilmestys jo pelkästään on kuitenkin erittäin omistushalua herättävä eikä sitä kyllä pahakseen pistä, jos sellaiseen on mahdollista budjettia varata.

Tämä kyseinen yksilö löytää tiensä Volvo V70 ’13 -projektiin ja toivon mukaan pääsee jossain kohtaa myös viivalle Helix DSP Minin kanssa, niin katsotaan mikä se ero todellisuudessa on! Heinz Fischer on todennut, että Brax-tuoteperheen kehitys on firmalle enemmänkin harrastus kuin markkinavoimainen rahasampo. Nämä tuotteet ovat vain osoitus siitä, mitä he oikeasti osaavat tehdä.

Tekniset tiedot ja maahantuojan yhteystiedot:

  • Brax DSP
  • Suositushinta 4990 euroa
  • Maahantuoja AI Group
  • Puhelin 0207-699 860
  • Internetissä www.aigroup.fi
  • Ominaisuudet
  • Sisääntulokanavia: 8kpl (analogisia tai digitaalisia)
  • Optinen sisääntulo SPDIF (12 – 96 kHz)
  • Koaksiaalinen sisääntulo SPDIF (12 – 192 kHz)
  • Ulostulokanavia: 12kpl (analogisia tai digitaalisia)
  • Ulostulojännite: valittavissa 8V/4V/2V
  • Lisämoduulipaikat: 2 kpl
  • Audioprosessorit: 3 x 295 Mhz
  • DSP-resoluutio: 64 bit
  • Taajuusvaste: 5 – 80 000 hz
  • AD/DA-muuntimet: Asahi Kasei 32 bit
  • Signaali-kohinasuhde (digital input): >122 dB
  • Signaali-kohinasuhde (analog input): >116 dB
  • Häiriöetäisyys: >110dB
  • Muistipaikat: 10kpl
  • Virrankulutus: 2400 mA
  • Mitat: 310 x 200 x 56 mm