Yllättävän laadukkaat perusdiskantit! Kokeilussa: Nakamichi N-T39 diskanttielementit

Nakamichin uudet 139 euron parihintaiset diskantit pääsivät todellakin yllättämään. Kun taustatietoa ja sitä kautta odotuksiakaan ei juuri ollut, niin hymy oli testaajalla varsin herkässä. Nämä ovat tähän hintaan todella hyvät diskantit!

Teksti ja kuvat: Janne Soilakari

Poikkesin kuluneen syksyn aikana Hyvinkäällä LR Importilla Lönngrenin Markoa moikkaamassa, Siinä kun katselimme heidän uutuustuotteitaan, Marko lykkäsi käteeni valkoisen pahvipakkauksen, jossa kuulemma oli Nakamichin uudet ”vähän paremmat” diskantit. ”Ota noi tosta mukaasi ja kuuntele ja kerro sitten oliko mistään kotoisin”, olivat saatesanat.

Tein työtä käskettyä, ja diskanttilaatikko kulkeutui mukanani Paimioon. Marraskuun lopulla laatikko osui testikamojen hyllyssä silmiin, ja päätin ottaa elementit tässä kohtaa kuunteluun. En edelleenkään tiennyt edes näiden hintaa, joten kuuntelukokemus oli poikkeuksellisen autenttinen.

Viimeistely on tämän hintaiseksi tuotteeksi todella hyvää tasoa. Kaiutinkaapeleille löytyy reippaan kokoiset lattaliittimet. Elementin pohjassa on myös käytännöllinen kierre kiinnitystä ajatellen. Ei pölhömmät!

Pakkauksen sisältö

Tsekataan ensin vähän elementtien speksejä ja ominaisuuksia, ja palataan sitten siihen kuunteluarvioon. Nakamichi N-T39 diskantit on pakattu fiksun näköiseen magneettikantiseen laatikkoon, jossa sisällä on kaikille osille omat lokeronsa muotoon leikatussa vaahtomuovissa. Ai että mä tykkään tällaisesta tyylistä, ei ole mitään purkaessa paskaksi meneviä ja murenevia styroxhimmeleitä tai muuta vastaavaa.

Laatikosta paljastui itse elementtien lisäksi varsin kookkaat luodin malliset pinta-asennuskupit, sekä pari vyyhtiä aivan järjettömän kankean oloista kaiutinkaapelia, jossa on jo valmiiksi liittimetkin päissä. Mukana on myös pussillinen kiinnitystarpeita, jos elementit uppoasentaa. Ohjekirja on pienikokoinen taitettu paperi, jossa on vähän perustietoja ja asennusohjeet. Jos ei halua tihrustaa tästä, niin sama ohjeistus löytyy Nakamichin nettisivuilta PDF-muodossa. Näillä pärjää oikein hyvin.

Pakkaus sisältää diskanttiparin lisäksi myös muoviset luodin malliset pinta-asennuskupit.
Pinta-asennuskuppien pohjassa on 3M:n teippi, jolla kiinnitys on ajateltu tapahtuvan.

Speksien valossa

Valmistaja ilmoittaa elementtien ”nominal poweriksi” 12 wattia ja ”peak poweriksi” 120 wattia. Näillä tiedoilla tuskin on suurempaa käytännön merkitystä. Toistoalueeksi ilmoitetaan 1,2 kilohertsistä 20 kilohertsiin ja impedanssiksi kuusi ohmia. Mitään muita parametreja ei löydy mistään.

Elementit ovat rakenteeltaan sangen kookkaat. Niissä on 30-milliset silkkikalottit, ja diskantin maksimihalkaisija onkin 63 milliä. Painoa löytyy 146 grammaa per elementti. Diskanttien rakenne on viimeistelty. Kalotin suojana on todella tiheä metalliverkko, josta kuitenkin näkyy sentään läpi. Liittimet ovat lattamalliset ja kerrankin takuulla riittävän kookkaat. Mukana toimitettavat pinta-asennuskupit ovat myös laadukkaan oloiset, ja diskantit istuvat niihin kuin hansikas käteen. Itse asiassa aika hyvän näköinen yhdistelmä. Jos en tietäisi näiden hintaa, niin pelkästään hypistelytuntuman perusteella veikkaisin jotain 200-300 euroa.

Diskantit istuvat kuppeihinsa todella hyvin, ja ainakin omasta mielestäni lookki on muutenkin sangen tyylikäs.

Kuunteluarvio

Kytkin elementit kiinni testiautoni tämänhetkiseen setuppiin, jossa oli aikaisemmin muutamaa hintaluokkaa arvokkaammat diskantit. Laitteistossa oli etupäässä 6,5” keskiäänet, joiden kaveriksi diskantit tulivat. Kokeilin erilaisia säätöjä ylipäästölle, 3,2 KHz – 4 KHz 12 dB jaolla tuntuivat toimivan ihan hyvin. Vaikka toistoalueen luvataan alkavan 1,2 kilosta ja näissä on näennäisesti varsin kookkaat kalotit, niin en silti laittaisi ylipäästöä minnekään mahdottoman alas.

Säätöjen löydyttyä soundi oli heti kättelyssä aika miellyttävä. Sävyjä löytyi hyvin ja myös ylemmillä alueilla oli erottelua. Elementtien yleisluonne on enemmän ”kiltti” kuin kovin analyyttinen. Tarkkuutta voisi olla vielä enemmänkin. Rumpalin peltien helistelyt tulevat kyllä heleästi ja selkeästi, mutta sellaista hehkua ja säihkettä mitä joillain todella hyvillä diskanteilla voi päästä todistamaan, ei näillä löydy. Pitää toki muistaa, että nyt kuunnellaan likimain budjettihintaluokan tuotteita, eli ei missään nimessä voikaan vaatia liikoja.

Mutta jos perstuntumalta vertaan näitä joskus aikaisemmin tehtyihin edullisten diskanttielementtien testeihin, niin uskoisin että sijoitus olisi omanhintaisia vastaan aika hyvä. Kyllä näiden soundissa on ihan selkeästi sellaisia piirteitä, että voidaan puhua laatuluokan toistimista. 139 euron parihintaan pitänee etsiä jo jonkin aikaa, jos meinaa löytää paremmat. Yllättävän hyvät! Kannattaa pitää mielessä jos on tarvis reilun satasen hintaisille erillisdiskanteille.

Tekniset tiedot ja maahantuojan yhteystiedot:

 • Nakamichi N-T39
 • Suositushinta 139 euroa
 • Maahantuoja LR Import
 • Puhelin 040 – 82 52 839 / Marko Lönngren
 • Internetissä www.boombeat.eu
 • Tehonkesto 12 W RMS
 • Herkkyys 86 dB (1 V/1 m)
 • Impedanssi 6 ohmia
 • Toistoalue 1,2 KHz – 20 KHz
 • Korkeus 35 mm
 • Upotussyvyys 18 mm
 • Kokonaishalk. 63 mm
 • Asennushalk. 56 mm
 • Paino 146 grammaa
 • Kartio 30 mm silkkikalotti
 • Muuta Pakkaus sisältää pinta-asennuskupit ja kaapelit
Pakkauksesta löytyi myös kummallekin elementille valmiit kytkentäkaapelit oikein liittimien kera.