LBC eli Lisää Bassoa Challenge lyhyesti ja ytimekkäästi

Lisää Bassoa Challengea on mitelty jo useampi kilpailukausi Suomessa ja homma laajenee myös Ruotsin puolelle. AI Groupin organisoima ja hallinnoima kilpailulaji on helppo nähdä kauniin yksinkertaisena, kunhan pääsee yli laitteiden rajoittamisesta vain AI Group:in maahantuomiin merkkeihin. Kolmenkymmenen sekunnin aikana mitataan korkein saavutettu äänenpaine, joten kyse on perinteisestä piikkinuotin soittamisesta. Lisämaustetta tuo näyttävyyttä korostava asennusarvostelu.

Kilpailuluokat

Kilpailuluokat jakaantuvat ns. vakioluokkiin sekä Hot Spot -luokkiin. Vakioluokat ovat nimensä mukaisesti tarkoitettu hyvin vähän vakiosta muutetuille autoille. Subwooferkotelon tulee sijaita takakontissa ja kotelosta huolimatta takapenkin selkänojan tulee mahtua lukittautumaan alkuperäisiin kiinnikkeisiinsä. Kotelon tulee myös jäädä korkeudeltaan takapenkin selkänojaa matalammaksi. Hintarajoitetut luokat määräytyvät subwoofereiden ja subwoofervahvistimien yhteishinnan mukaan. Laitteiden hinnat lasketaan hintatietokannassa määriteltyjen hintojen mukaan. On täysin yhdentekevää ostaako kilpailija todellisuudessa laitteensa uutena ohjehinnalla vai pilkkahintaan kirpputorilta; laskennassa hinta on aina sama. Vakioluokkia on viisi: Maksimihinnan mukaan rajatut 500€, 1000€, 2000€ ja 3000€ ja samoja rakentelusääntöjä noudattava, laitteiston osalta kaikille yhteneväksi määritelty X-luokka. Vakioluokissa äänenpaine mitataan ainoastaan auton sisältä.

Hot Spot – isojen poikien leikkikenttä

Hot Spot -luokissa auton rakentaminen on vapaampaa kuin vakioluokissa ja kotelo elementteineen saa ulottua jopa B-pilarilinjan etupuolelle. Hot Spot Unlimited on sananmukaisesti laitteistojen hinnalta rajoittamaton ja varsin rajoittamatonta on myöskin autojen muokkaaminen. Pienemmässä Hot Spot 6000-luokassa subwoofereiden ja niiden vahvistimien hinta on rajoitettu 6000€:on ja auton rakentamista on rajoitettu enemmän kuin Unlimited-luokassa. Yhtä kaikki Hot Spot -luokat tulee ymmärtää tosimiesten temmellyskentäksi ja varmaa on, että pienellä budjetilla tai millään puolivillaisella rakennelmalla ei niissä pärjää. Erityisesti Unlimited luokan kilpurin rakentaminen vaatii paksua lompakkoa ja pitkiä työpäiviä. Vakioluokista poiketen kilpailussa mitataan äänenpaine paitsi auton sisältä LBC-mittatavalla, niin myös auton ulkopuolelta.

Piikkinuotin soittoa vapaalla signaalilla

LBC:ssä mitataan maksimiäänenpaine auton tuulilasilta. Mittauksien aikana autossa ei saa olla ketään sisällä, eikä ulkopuoleltakaan saa tukea. Syynä tähän on yksinkertaisesti tasapuolisuus. Lisäksi ulkoa soittaminen helpottaa soittajan ja kilpailunjohtajan välistä kommunikaatiota. Mittauksessa soitettava materiaali on kilpailijan vapaasti valittavissa. Helpointa ja hallituinta on soittaa siniaaltoa. Sallittu taajuusalue on rajattu 20-60 hertsin välille. Mittapaikka määritetään erityisellä LBC- mittajigillä. Paikka asettuu noin 100-120 mm korkeudelle tuulilasin alareunasta riipuen kojelaudan muodosta ja noin 300 mm etäisyydelle apumiehenpuoleisesta A-pilarista.

Hot Spot -luokissa mitataan edellä mainitun lisäksi äänenpaine myös auton ulkopuolelta. Mittapaikka määritellään sijoittamalla mitta-anturi apumiehen puolelle, puolen metrin etäisyydelle sivuikkunan ulkopinnasta, kohtisuoraan keskelle ikkuna-aukkoa. Anturi sijoitetaan samalle korkeudelle kuin lasin keskikohta. Anturin paikan selvittyä ikkuna avataan ja suoritetaan mittaus. 

Asennusarvostelu

Asennusarvostelussa arvostellaan paitsi asennuksien sääntöjenmukaisuus myös asennuksien siisteys ja näyttävyys. Tavallaan arvostelussa on kaksi puolta: Turvallisilla, riittävän hyvillä ja siisteillä asennuksilla välttyy pistevähennyksiltä ja toisaalta erityisen hienoilla ja näyttävillä jutuilla  ansaitsee jopa pisteen verran bonusta. Bonuksia voi yksittäisistä kohdista kerätä maksimissaan 0,3 pistettä kustakin. Kohtia ovat esimerkiksi erityisen näyttävä kotelo, hieno teippaus tai koko auton yhtenäinen teema. Tiukassa kilpailussa mestaruus voi ratketa vaikkapa juuri näillä bonuspisteillä, miinuspisteistä puhumattakaan. Pistejärjestelmän tarkoitus on kannustaa kilpailijaa paitsi turvallisiin ja siisteihin asennuksiin myös erityiseen luovuuteen ja sitä kautta näyttäviin autoihin.

Kilpailut, ilmoittautuminen ja kilpailukauden kulku

Kauden aikana järjestetään useita osakilpailuja eripuolilla Suomea ja Ruotsia. LB Challengella on omat nettisivut osoitteessa: www.lbchallenge.com. Ilmoittautuminen tapahtuu sivujen kautta. Sivuilta pääset selaamaan muita ilmoittautuneita ja katsomaan kilpailijoiden ja tiimien profiileita. Sivut ovat aivan uudet, joten materiaali tulee lisääntymään kauden mittaan. Kauden kuluessa Kilpailija voi osallistua molempien maiden osakilpailuihin, mutta hänen täytyy käydä ainakin yhdessä osakilpailussa ilmoittamassaan kotimaassaan. Kilpailija ei saa muuttaa edustamaansa maata kesken kilpailukauden. Kummankin maan viimeinen osakilpailu on karsintakilpailu, jossa ratkaistaan finaaliin pääsevät kilpailijat. Tänä vuonna Suomen karsintakilpailu järjestetään 3.8. Kouvolan KNC:n yhteydessä. Karsintakilpailuun osallistuvalla kilpailijalla täytyy olla vähintään yksi kilpailu käytynä aiemmin kauden aikana. Kilpailija jolla on kaksi kilpailua käytynä ja jolla on luokassaan maansa paras tulos on oikeutettu osallistumaan siinä luokassa finaaliin käymättä karsintakilpailussa.

Palkinnot

Jokaisessa osakilpailussa jokaisen luokan voittaja saa 50 euron arvoisen lahjakortin. Juttua kirjoitettaessa finaalipalkintojen suuruus ei ole vielä selvillä. Näiden palkinnot julkistetaan myöhemmin. Aiempien vuosien tapaan palkinnot tulevat oleman todella hyvät.

Kilpailukalenteri ja yksittäisten kilpailujen ilmoittautumiset sekä aikataulut löytyvät osoitteesta: www.lbchallenge.com. Pysykää kuulolla ja seuratkaa miten tässä maaottelussa käy. Ota seurantaan myös LBC:n FB-sivut.

Vinkkejä LBC-kilpurin rakentamiseen

LB Challenge on helppo laji rakentaa. Tätä se on tosin valitettavasti myös kilpakumppaneille, joten voittoon tarvittava tulostaso on korkea. Sallitun taajuuskaistan puitteissa soitettava taajuus on vapaa, eikä matalamman tai korkeamman nuotin soittamisesta saa mitään suoranaista etua tai bonusta. Huipputuloksessa on kysymys on pitkälti kaluston ja auton onnistuneesta yhteensovittamisesta.

Huomaa, että tämä kirjoitus on hyvin tiivistetty esitys LB Challengen asennusvaatimuksista. LB Challengella on omat nettisivut osoitteessa: www.lbchallenge.com. Säännöt kokonaisuudessa löytyvät sieltä. Lataa, lue ja opettele säännöt huolellisesti. Älä tee yhtään ratkaisua ennen sääntöjen ymmärtämistä. Kysy, mikäli jokin tuntuu epäselvältä. Fasebookista löytyy ”lisää bassoa official”. Tämä on helpoin paikka kysyä säännöistä ja niiden tulkinnoista.

Kilpailemisesta ja ohjeista

Vaikka painotankin tässä jutussa paljon kilpailukykyä, niin hauskempi versio LB Challengesta on ottaa rakentaminen löysin rantein ja tulla kilpailupaikalle ensisijaisesti tapaamaan samanhenkisiä kavereita. Samalla voi kisata ja katsella muiden hienoja asennuksia. Itse olen hyvin kilpailuhenkinen ja tiedostan sen. Jokainen touhuaa tavallaan ja LBC tarjoaa mahdollisuuden opetella asioita paitsi äänenpaineen tuottamisesta, asennusten viimeistelystä myös omasta itsestä. LBC:ssä on sekä kevyempiä vakioluokkia, että säännöiltään vapaampia Hot Spot -luokkia. Hot Spot -luokat yleensäkin ja varsinkin Unlimiteted ovat niin säännöiltään kuin kuluiltaankin niin ”PRO”-luokkia, että jokainen tehköön ratkaisunsa aivan itse. Yritän antaa muutaman vinkin vakioluokkien auton rakentamiseen ja luvun metsästykseen. Neuvot tuloksen parantamiseen voivat tuntua kovin ympäripyöreille, mutta juuri sellaista rakentaminen on käytännössä. Toisessa autossa toimiva ratkaisu on toisessa huono. Jokaisen tulee keksiä omat salaisuutensa. ”Muuta, mittaa ja mieti” on ainoa tapa saada tulosta. Ahkeruus ja härkäpäisyys ovat käytännössä koettelematonta teoriatietoa parempia ominaisuuksia. Neuvoja kannattaa kysellä ja lueskella, mutta saatuja ohjeita ei kannata uskoa sokeasti. Neuvonantaja vailla omaa kilpailumenestystä on huono vitsi.

Luokan valitseminen

LBC-luokat kaudelle 2019 ovat: 500, 1000, 2000 ja 3000 euroa, sekä X-luokka. Laitteiden hintaan lasketaan vain vahvistimet ja subwooferit. Laskemisessa käytettävät hinnat on määritelty hintatietokannassa. X-luokassa kalusto on kaikille sama: DD Audion RL712 D2 d ja SounDigital SD5000.1D. Kyseinen paketti on ohjehinnaltaan yhteensä noin 1300 euroa. On hyvä muistaa, että vahvistimien ja subwoofereiden lisäksi tarvitaan paljon muutakin. Tarvitaan akkuja, kaapelia, soitin, kotelotarpeita, liimaa, maalia, vaimennusmattoa, tarroja, polttoainetta, … Toisin sanoen kauden mittaan tarvittava rahamäärä on paljon korkeampi kuin luokan nimestä voisi päätellä. Pahin virhe on lähteä kisaamaan liian isoon luokkaan. Isoissa luokissa on kulujen lisäksi omat lisähaasteensa. Varsinkin aloittelijan on paljon mielekkäämpää opiskella pienemmässä luokassa.

Laitteiden ja auton valitseminen

Se mikä auto on paras LBC:ssä, riippuu kovasti valituista laitteista. Bassojen valitseminen ja auton valitseminen on pitkälti toisistaan riippuvia asioita. Parasta olisi tehdä päätökset molemmista puhtaalta pöydältä. Mikäli jotain jo olemassa olevaa aikoo hyödyntää, on tärkeää pyrkiä valitsemaan loput yhteensopiviksi. Pieneen autoon ei kannata hankkia kalustoa jota ei sinne saa järkevästi asennettua eikä elementtejä, jotka eivät lainkaan sovellu auton korkealle korinuotille. Ennen laitteiden ostamista kannattaa viettää pitkä tovi mittaillen autoa ja sen tarjoamia tiloja. On aivan turha haalia paljon kartioalaa, jos kotelon kanssa joutuu tekemaan suuria kompromisseja. Tähän mennessä menestyksekkäin konsepti on ollut joukko halpiselementtejä ja niille mahdollisimman paljon tehoa. Siis panostus on ollut enemmän elementtimäärän kuin elementtien laadun suuntaan. Sopivan auton kanssa yhteen hyvään elementtiin panostaminenkin voi toimia sekin. Alle 2000 euron bassoa käytettäessä, 3000 euron budjetti riittää ainakin 8000 W:n vahvistimeen. Löytyykö listalta sopivaa elementtiä ja saako rakentaja yhdistelmän riittävän herkäksi, se jää nähtäväksi. X-luokan uusi elementti DD RL 712 on aivan sama kaikille luokan kilpailijoille, joten rakentajat erottuvat rakentelijoista, kuten luokan filosofiaan kuuluukin. Kuten jo aiemmin on tullut kerrottua, kysymys on pitkälti laitteiston ja auton yhteensovittamisesta.

”Oikea” kotelo

Kontin kokoisessa asennustilassa refleksikotelo on lähes poikkeuksetta paras. Se on kohtuullisen helppo mitoitettava ja helpoin säädettävä. Muutettavia asioita kun on vain kaksi: tilavuus ja viritystaajuus. Mikä on oikea kotelon koko tai viritystaajuus, selviää oikeasti ainoastaan testaamalla. Luvun metsästyksessä lähtisin liikkeelle kotelon muokkauksista. On parempi sovittaa ensin kotelo ”raakaan” autoon, kuin lähteä vääntämään autoa toimimaan satunnaisen kotelon kanssa. Autohan korostaa luonnostaan jotakin taajuutta ja tätä korinuottia kannattaa hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti. Korinuotin taajuuden mittaaminen tai laskeminen on hankalaa ja jo olemassaolon tiedostaminen auttaa pitkälle. Ideana on pyrkiä saamaan myös kotelon aiheuttama korostus auton korostamalle taajuudelle ja saada mahdollisimman suuri kokonaiskorostus. Käytännössä toimivin tapa on muuttaa esimerkiksi viriä johonkin suuntaan ja mittaamalla päätellä muutoksen vaikutus. Seuraavan muutoksen suunta riippuu siitä, nousiko luku vai ei. Kun viri on saatu parhaimmaksi mahdolliseksi, seuraava askel on pienentää tai suurentaa koteloa. Kotelon pienentämisellä on yleensä korkeampia taajuuksia suosiva vaikutus. Auto vaikuttaa niin paljon kokonaisuuteen, että esimerkiksi WinISD:llä tehdyistä malleista ei pysty päättelemään juuri mitään. Mallintamiseen ei kovin paljoa aikaa kannata uhrata. Parhaimmillaan erilaiset laskurit ovat viritystaajuuksien laskennassa ja varsinkin portin poikkipinta-alan vaikutuksia arvioitaessa. Portin pinta-alasta voi sanoa, että kannattaa tehdä niin iso kuin pystyy. Vanha nyrkkisääntö on, että alaa pitäisi olla vähintään 100 cm2/1000 W. Yleensä muutama hetki porttilaskurin parissa osoittaa, että tarpeeksi isoa porttia ei saada mahtumaan käytössä olevaan tilaan. Tällöin on parasta tinkiä vähän kaikesta, eikä paljon mistään.

Auton rakentaminen

LBC:ssä muut kustannukset kuin auton hankintahinta ovat niin korkeat, että kaikkein surkeinta ruosteen raiskaamaa romua ei kannata lähteä rakentamaan, ei vaikka sopiva raato löytyisi valmiiksi aitan nurkalta. Kyseessähän on arvostelulaji, eikä auton siisti yleisilme ei tosiaankaan ole pahitteeksi. Asennuksiin ja teippauksiin kuluu paljon rahaa ja on ikävää, jos auto hajoaa jo ennen finaaleita. Luvun rakentaminen tarkoittaa autoon tehtäviä muutoksia, joilla suurinta äänenpainetta saadaan nostettua. Pitää muistaa, että monet auton muutokset muuttavat myös piikkinuotin taajuutta. Nuotin muuttuessa kannattaa kokeilla myös kotelon virin muuttamista. Säännöt sallivat varsin vapaan rakentamisen jo vakioluokissa. Erilaisia virityksiä suunniteltaessa kannattaa miettiä niiden poistettavuutta. Kattopellin tukeminen vaikka lattaraudoilla voi tuntua hyvälle idealle, kunnes mittari paljastaa parin depan kadonneen jonnekin. En tyrmää idean toimivuutta, mutta juuri vaikean poistettavuuden takia en ole valmis kokeilemaan sitä omassa autossani. Tolkuton vaimennusmaton käyttäminen ei sekään ole hyväksi. Butyylimattoja on useimmissa tukkupaketeissa 3-4 m2 ja sellaisen pitäisi riittää auton vaimentamiseen. Paikalleen jää muutama arkillinen, loppujen päätyessä poistettaviksi. Jokaisen autoon jäävän matonpalan pitää ansaita paikkansa mittauksen perusteella; joko se nostaa lukua tai vähentää korin elämistä luvun pysyessä samana. Auton kori kannattaa pyrkiä rakentamaan mahdollisimman tukevaksi. Korin elämisen väheneminen jatkaa auton korin käyttöaikaa. Sinällään ihan näyttävä ja joskus jopa lukua nostava eläminen ei ole toivottava asia. Useita kymmeniä kertoja sekunnissa toistuva nitkutus väsyttää lopulta metallin. Repeämät ja pistehitsausten irtoaminen pehmentävät koria salakavalasti. Usein mystisesti kadonneen luvun syyksi paljastuu repeämä jostakin kriittisestä paikasta.

Akkujen valitseminen, sijoittaminen ja kiinnittäminen

Säännöt sallivat paitsi kaikentyyppiset akut myös superkondensaattorit. Akkuja valitessa huomioi, että mittauksen aikana korkein sallittu jännite on 14 volttia. Säännöt sallivat varapyörän kotelon rakentamisen/suurentamisen tai akkujen asentamisen alkuperäisen varapyörän paikalle auton alle. Mikä ratkaisuista on fiksumpi riippuu siitä, mitä asiaa painotetaan. Luvun kannalta tasainen lattia voi olla parempi, mutta lattian alla akuston sähköliitokset altistuvat lialle ja vedelle pahemmin kuin sisätiloissa. Akut pitää kiinnittää tukevasti. En lähtisi kokeilemaan onneani reikänauhapatenttien kanssa. Kunnollinen teline on tukevampi ja turvallisempi. Se miten teline tai kehikko kannattaa rakentaa riippuu käytössä olevista työkaluista.

Vahvistimien sijainti ja kiinnittäminen

Vahvistimet saavat sijaita paitsi takakontissa myös esimerkiksi takalattioilla. Vahvistimien sijoittelua suunniteltaessa kannattaa miettiä tarkkaan myös johdotuksen toteuttamista. Pitkät kaapeloinnit aiheuttavat sekä turhia häviöitä että ne voivat olla myös haastavia asentaa siististi. Kyseessähän on arvostelulaji joten asennuksien suunnitteluun ja toteutukseen kannattaa käyttää aikaa. Kiinnittämättömistä tai puutteellisesti kiinnitetyistä vahvistimista saa myös miinuspisteitä, joten jo senkin takia kiinnityksiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Yksi asia, mikä saattaa helposti unohtua on tärinä. Vahvistimet eivät kestä kovaa tärinää. Komponenttien jalat katkeavat ja lopulta vahvistin rikkoutuu. Kovaa soivassa autossa ei ole tärinättömiä paikkoja. Jonkinlainen tärinänvaimennus vahvistimen kiinnityksessä olisi hyvä asia. Yksinkertaisin ja halvin keino on asentaa läpivientikumit vahvistimen kiinnitysreikiin.

Viimeistely ja teema

LBC:ssä rakentaminen ei lopu siihen, että auto on saatu soimaan. Sen jälkeen on vuorossa asennuksien huolellinen viimeisteleminen. Tässä vaiheessa taiteellinen luovuus ja kädentaidot nousevat arvoonsa. Kaikkien laitteiden kiinnitys pitää varmistaa riittävän tukevaksi, myös kotelon. Johdotukset lyhennetään sopiviksi ja mielellään viimeistellään suojasukilla.

LBC:ssä arvostetaan näyttäviä asennuksia ja autoa. Näyttävät, näkyvin tuotemerkein varustellut autot myyvät tuotteita paremmin kuin ruosteiset romuautot rytöasennuksineen. Tämä ajatusmalli on sisäänrakennettuna asennuspistejärjestelmään. Tästä johtuen on olemassa kaksi tasoa: Laiskempi rakentaja suunnittelee kaikki asennukset helposti viimeisteltäviksi. Ahkera kaveri vetää johdotukset näkyville ja viimeistelee ne niin hienosti, että niistä saa bonusta. Sama pätee kaikkeen rakentamiseen. Auton omien verhoilujen säilyttäminen kannattaa armeliaamman arvostelun vuoksi. Arvostelu kiristyy kaiken alkuperäisestä muutetun kohdalla. Mikäli esimerkiksi kaiuttimille tehdään asennuspaikkoja ne pitää viimeistellä hyvin. Subwooferkotelo pitää viimeistellä. Sen voi yhtä lailla verhoilla kuin maalatakin. Hieman vaikeasti määriteltävä teema tarkoittaa esimerkiksi yhtenäistä värimaailmaa läpi asennusten ja koko auton. Teema voi myöskin olla vaikkapa vaaleanpunainen yksisarvinen, joita on tyylikkäästi sijoiteltuna ympäriinsä. Tuotemerkkien esilletuomiseen kannattaa panostaa. Reippaan kokoiset tuotemerkkien tarrat ympäri autoa kuuluvat asiaan.