Järkihintainen 3-tie! Kokeilussa Massive Audio FC 6.3 kolmitie-erillissarja

Massive Audion hyvinkin asiallisen oloinen 3-tie erillissarja kustantaa ulkonäköönsä suhteutettuna yllättävän vähän. Setin suositushinta on karvan vajaat 300 euroa. Otin sarjan kuunteluun ja tutkin saadaanko rahalle vastinetta.

Teksti ja kuvat: Janne Soilakari

Massive Audion laajasta mallistosta löytyy useita kaiutinsarjoja, joista tämä nyt testissä oleva FC 6.3 on ehdottomasti yksi kiinnostavimmista. Sarjan hintalapussa lukee 299 euroa, ja siihen rahaan on tarjolla ainakin päällisin puolin erittäin asiallisen oloiset kaiutinelementit ja lisäksi vielä peruslaadukkaista komponenteista kasatut jakosuotimet.

Koko komeus on pakattu reippaan kokoiseen pakkaukseen, jossa kaikki osat ovat erittäin fiksusti omissa vaahtomuovilokeroissaan. Pakkaus sisältää myös Euroopan markkinoille suunnatun ohjepaperin, jossa on kerrankin tuumamittojen sijaan täkäläisellä metriasteikolla kaikkien elementtien tarkat mitat, sekä yleisimmät speksit. Tästä plussaa. Paketti sisältää myös diskanttielementeille uppo- ja pinta-asennuskupit ja keskiäänille ja midbassoille suojaritilät. Midien ritilät ovat perussettiä, mutta keskiäänisten suojat sitten ovatkin oikein todella asialliset ruuveilla kiinnitettävät mallit. Näille keksii aivan varmasti käyttöä.

Alkuvaikutelma paketin avaamisen jälkeen on sangen positiivinen. Näytin sarjaa eräälle pidempään autohifiä harrastaneelle tutulleni, ja hän ei meinannut uskoa että setin hinta todellakin on alle 300 euroa. Uskaltaisin siis sanoa että ulkoinen habitus on kiinnostusta herättävä.

Diskanttielementeissä on 25-millinen silkkikalotti ja ne ovat kaikin puolin erittäin perustasoa. Niin teknisesti, viimeistelyltään kuin ääneltäänkin. Sekä hyvässä että pahassa.

Diskantit

Sarjan diskanttielementteinä toimivat 25-milliset silkkikalottielementit. Pelkän elementin halkaisija ilman uppoasennuskaulusta on 44,8 milliä, eli fyysinen koko on keskimääräistä luokkaa. Asennuskauluksen kanssa halkaisija kasvaa 57 milliin. Elementtien kalvon suojana on musta tiheähkö metalliritilä, jossa on pienikokoinen merkin logo. Tämän olisi voinut jättää poiskin, ulkonäkö olisi mielestäni tyylikkäämpi ilman, sillä keskiäänisten ritilöissäkään ei ole logoja. Suojaritilän alla näyttäisi olevan myös elementin kalvon yli kulkeva ”siltapala”, eli jonkinlainen diffuusori. Tämän funktio jää epäselväksi, mutta vaikuttanee jollain tavalla elementin toistoon. Diskanttien perässä on kiinteät pätkät kaiutinjohtoa, joka on aivan hyvä ratkaisu. Kaapeli on laadultaan perusasiallista.

Teknisesti arvioiden ja viimeistelyn suhteen sarjan diskantit ovat asialliset perusdiskantit, jollaisia näkee hyvin usein noin 150-200 euron hintaisissa 2-tiesarjoissakin. Tällä sektorilla ei siis mitään ihmeellistä suuntaan tai toiseen.

Sarjan kolmituumaiset keskiäänielementit paitsi näyttävät älyttömän kiinnostavilta, myös lunastivat kuuntelussa odotukset. Tämän setin kiinnostavimmat komponentit ovat tässä. Elementeille on mukana myös superasialliset suojaritilät. Näitä nyt hei oikeasti myyntiin myös irtona!

Keskiäänet ja midbassot

Kolmituumaiset keskiäänielementit näyttävät todella kiinnostavilta. Elementtien kartio on pinnoitettua paperikuitua ja se on suhteellisen ohut ja varmasti myös erittäin kevyt. Ohut yläripustus on butyylikumia ja kaiuttimen kartio liikkuu herkän tuntuisesti. Elementin runko on peltiä ja magneetti perinteistä ferriittiä. Kaiutinjohdoille on eripuolille elementtiä sijoitetut lattaliittimet. Viimeistely ja yleinen tekninen olemus on konstailematon ja varsin fiksu. Kokonaishalkaisijaa keskiäänisillä on 87 milliä ja asennussyvyyttä 39 milliä.

Midbassoelementeissä on kuitupinnoitettu paperikartio ja butyylikuminen yläripustus. Myös näissä kartio liikkuu erittäin herkän oloisesti ja sen liikerata tuntuisi olevan jopa sangen laaja. Pölykupin tilalla on alumiininen vaiheplugi, joka on 3-tie sarjan midbassossa harvemmin nähty asia. Midien rungot on valmistettu pellistä ja niissä on – jonkun makuun tyylikäs, jonkun makuun varsin turha – aukileikattu merkin logo. Runko näyttää tästä johtuen alaspäin tapahtuvan hengityksen suhteen aika tiiviiltä. Magneetti on ferriittiä ja se on halkaisijaltaan 6,5” kokoluokassa keskimääräistä pienempi. Kaiutinkaapeleille löytyy perustasoiset lattaliittimet. Midbassojen asennussyvyys on 61 milliä ja kokonaishalkaisijaa on normaali 165 milliä.

6,5” midbassot ovat ihan perushyvät toistimet. Mahdottoman kovaa käskemistä ne eivät kestä ilman ylipäästöä, mutta edullinen hintaluokka huomioiden ei suurempaa valittamista. Viimeistely on pätevää tasoa.

Jakosuotimet

Setin passiivisuotimet on kasattu 93,3 x 144 x 37,4 mm kokoisiin hyvännäköisiin koteloihin, joissa on kaapeleille haarukkaliitinterminaalit. Kytkentäohje löytyy kotelon pleksikannesta. Ulkonäkö on todella tyylikäs ja Massivelle mukavan ”rehentelemätön”. Komponenttiosasto on perussettiä. Neljästä suodinkelasta vain yksi on ilmasydäminen ja konkkapuolelta löytyy myös yksi vähän kookkaampi muovieristeinen malli. Diskantille on mukaan laitettu kolmiportainen -3 dB, 0, +3 dB tasonsäätö. Asiallisen oloiset jakosuotimet.

Moni harrastaja luultavasti kiittäisi, mikäli mallistossa olisi sarjasta myös aktiiviversio ilman suotimia. Mikäli sen pystyisi hinnoittelemaan vaikkapa 229 euron tietämille, niin siinä vasta kova setti olisikin! Ihan vain vinkkinä.

Jakosuotimilla on kokoa ja näköä! Mukana on myös diskantille kolmiportainen tasonsäätö.

Äänenlaatu

Kuuntelin setin sen omien passiivisuotimien kanssa. Kuuntelussa midbassot oli asennettu reilun 30 litran suljettuihin koteloihin ja keskiäänet pieniin säädettäviin suljettuihin koteloihin. Keskiäänisille kokeiltiin muutamia eri tilavuuksia, ja pienin hyvin toimiva tilavuus oli 0,8 litraa. En siis suosittele elementtien asennusta tätä pienempiin koteloihin, mikäli ne ylipäätään asentaa suljettuihin koteloihin. Tässä kokeilussa soundi oli kuitenkin ko. tilavuudessa oikeinkin mainio, joten suositus kotelointia kohtaan tulee. Diskanteille oli kuuntelussa jakosuotimien asetuksista käytössä 0 dB asetus.

Setin yleissoundi on mukavan pirteä. Diskanttialue on kohtalaisen siisti, joskaan ei sävykkäin mahdollinen. Äänessä ei ole rasittavuutta, mutta ylemmän alueen toistossa on jonkin verran puutteita. Keskialue sen sijaan toimii todella mukavasti. Laulajan äänessä on ryhtiä ja positiivista ”kuulautta”. Soundi on tältä osin todella luonnollinen ja diskanttipää peesaa kyllä erinomaisen hyvin tässä kohtaa. Midbassoalue on perusasiallinen. Bassopäällä on jopa yllättävänkin mukavasti voimaa, mutta kovemmalla se muuttuu pyöreän kuuloiseksi, eli tarkkuus kärsii. Normaalikuuntelussa midbasso toimii ihan hyvin, kun suhteutetaan soundi sarjan hintaan. Uskoisin että aktiivisesti tästä paketista saisi vielä kertaluokkaa enemmän vastinetta rahoille, kun säädöt pystyisi tekemään tarkemmin. Myös keskiäänielementit ovat sellaiset, että niille löytyisi varmastikin markkinoita irtoelementteinä. Tämän setin ehdoton helmi on siinä.

Yhteenveto kuuntelusta

Massiven sarjan ääni ei suututa, mutta toisaalta petrattavaakin jäi. 300 euron hintaluokan kolmitiesarjaksi se on kuitenkin kokonaisuutena sangen pätevä setti. Kaikin puolin kiinnostavammaksi elementiksi nousevat sarjan kolmituumaiset keskiäänet, joille voisi keksiä hyvinkin monenlaista käyttöä jopa todella kovatasoisissakin äänenlaatulaitteistoissa.

+ Pirteä ja rasittamaton yleissoundi

+ Sarja soi diskantin ja keskiäänen osalta erinomaisesti yhteen

+ Todella asiallinen ja luonnollinen keskialueen toisto

– Diskanttipää voisi olla ylemmiltä osiltaan sävykkäämpikin

Arvosana kuuntelusta: 8,5.

Annan setille pienin varauksin ostosuosituksen. Kyseessä on kuitenkin kohtuullisen hyvä-ääninen tuote ja omassa genressään melko järkevän hintainen sellainen. Jos tästä joskus tulee hieman edullisempi versio ilman passiivisuotimia, niin sille sitten jo vähän isompikin suositus.

Tekniset tiedot ja maahantuojan yhteystiedot:

 • Massive Audio FC 6.3
 • Suositushinta 299 euroa
 • Maahantuoja LR Import
 • Puhelin 040 – 82 52 839 / Marko Lönngren
 • Internetissä www.boombeat.eu
 • Tehonkesto 200 W RMS
 • Herkkyys 93 dB (2,83 V/1 m)
 • Impedanssi 4 ohm.
 • Toistoalue 50 Hz – 20 KHz
 • Diskantti
 • Korkeus 24 mm
 • Upotussyvyys 15 mm
 • Kokonaishalk. 57 mm
 • Asennushalk. 47,6 mm
 • Kartio 25 mm silkkikalotti
 • Keskiääni
 • Asennussyv. 39 mm
 • Asennushalk. 69 mm
 • Kokonaishalk. 87 mm
 • Kartio Pinnoitettua paperikuitua
 • Runko Peltiä
 • Magneetti Ferriitti
 • Midbasso
 • Asennussyv. 61 mm
 • Asennushalk. 143,5 mm
 • Kokonaishalk. 165 mm
 • Kartio Pinnoitettua paperikuitua
 • Runko Peltiä
 • Magneetti Ferriitti
 • Jakosuodin
 • Mitat 93,3 x 144 x 37,4 mm
 • Liittimet Ruuviterminaalit haarukkaliittimille
 • Jakojyrkkyys 12 dB okt.
 • Muuta Kolmiportainen tasonsäätö diskantille