Huikea pikkupakkaus! Kokeilussa Massive Audio Edge E3F kokoäänialueen monovahvistin

Massive Audion Edge-sarjan E3F on pieni, musta ja äärimmäisen tehokas kokoäänialueen D-luokan monovahvistin. Vieläpä kun hintakaan ei ole ominaisuuksiin nähden paha, niin tällaiselle laitteelle keksii kyllä kosolti käyttökohteita!

Teksti ja kuvat: Janne Soilakari

Amerikkalaisen Massive Audion vahvistinmallistossa Blade ja Primo -mallisarjojen väliin osuva, teholupauksiin suhteutettuna äärimmäisen pienikokoisia laitteita sisältävä Edge-tuoteperhe sisältää myös tämän nyt esittelyssä olevan E3F-mallin. Laitteen suositushinta on 299 euroa ja sen fyysiset mitat ovat vain 148 x 150 x 54 mm. Kyseessä on 25 Hz – 18 kHz kaistan toistava pääte, jonka RMS tehoiksi yhden ohmin kuormaan luvataan 1500 wattia. Ulkoisesti ja speksien valossa voisi sanoa, että jo on melkoinen mylly!

Massive Audion Edge E3F:n mitat ovat 148 x 150 x 54 milliä ja painoa on vajaat pari kiloa. Laite on ulkoisesti erittäin vankkarakenteinen ja ”robusti”.

Pakkaus ja manuaali

Laite on pakattu tukevaan pienikokoiseen mustaan pahvilaatikkoon, joka sisältää vahvistimen lisäksi vain kiinnitysruuvit ja vähän työkaluja, sekä manuaalin. Ohjekirja sisältää muidenkin saman mallisarjan tuotteiden tiedot, ja sen vuoksi oikean informaation löytämiseen saattaa kulua hetki pidempään kuin suppeammissa ohjeissa. Noin muuten englanninkielinen manuaali on peruspätevä, sisältäen kuvitetut kuvaukset mm. liitännöistä ja säädöistä, sekä tekniset tiedot.

Manuaali löytyy PDF-tiedostona myös maahantuojan verkkokaupasta, joka saattaa helpottaa jossain tapauksissa sen tutkimista. Tai jos pääsee häviämään, niin hätä ei tule heti käteen.

Virtapuolen liittimiin sopii vähintään 25 neliömillinen piuha ja kajaripuolellekin haluttaessa jopa ohuempi virtakaapeli.
RCA-liittimet ja mm. laajan säätövaran omaavat suotimet löytyvät samasta päädystä.

Speksien valossa

E3F toistaa 25 Hz – 18 kHz taajuuskaistan, eli sekä ylä- että alapäästä on nipistetty inasen verran pois. Tämä lienee tehty siksi, että on päästy korkeampiin lähtötehoihin ja pystytty myös hinnoittelemaan tuote näinkin edulliseksi. Täyden kaistan toistaminen samoilla tehoilla olisi vaatinut varmastikin ainakin kertaluokkaa arvokkaammat komponentit laitteen sisuksiin. Ainakin demosoittelukäyttöön laite soveltuu edelleen mainiosti, kuten myös tavalliseen subwooferkäyttöön.

Laitteen jakosuodin mahdollistaa ylipäästö- ja alipäästösuotimien samanaikaisen käytön, jolloin saadaan aikaiseksi niin sanottu bandpass-suodatus. Suotimien säätövara on myös erittäin laaja, HPF-puolella 25 Hz – 3 kHz ja LPF-puolella 100 Hz – 22 kHz. Mukaan on laitettu myös keskitaajuuden valinnalla varustettu 0 – 12 dB bassokorostus. Level-säädön yhteyteen on laitettu myös nykypäivän standardien mukaisesti särötasoa ilmaiseva clippivalo.

Virtaterminaalin malli on ”vino” ja rakenne todella tukeva.

Asialliset liittimet

Vahvistimen virtaterminaalien halkaisija on kahdeksan milliä, eli niihin sopii takuulla riittävän järeää kaapelia. Myös kaiutinpuolelle menee jopa kymppineliömillinen piuha. Liitinterminaalit ovat ”vinonmalliset”, joka ei ole henkilökohtainen suosikkini sillä kiristysruuvin ja terminaalin pohjan väli on usein vähän ahdas, mutta noin muuten terminaalit ovat erittäin tukevat ja laadukkaat.

RCA-littimet löytyvät samalta sivustalta säätöjen kanssa. Ne ovat laadultaan hyvää perustasoa, eli tähän hintaluokkaan ihan käypäistä laatua.

Noin muuten laite on jämerää tekoa ja viimeistelyn taso on korkeaa luokkaa. Ulkonäkö on sopivan hillitty ja jopa arvokas. Todella pieni fyysinen kokovääristää vähän mittasuhteita ja korostaa esimerkiksi virtaliittimien kokoa, joka tavallaan tekee vahvistimesta hauskalla tavalla ”ylijäreän” näköisen. Ulkoisesti E3F on ainakin toimittajan silmään todella houkuttelevan näköinen tuote, josta on helppo pitää.

RCA-liittimet ovat perustasoa, mutta tässä hintaluokassa aivan ok laatua.

Soundit

Testasin vahvarin subbarikäytössä parin eri elementin kanssa. Kytkennät oli tehty neljän ja yhden ohmin kuormiin, joista neljällä ohmilla soundi oli jonkin verran siistimpi ja kontrolloidumpi. Itse asiassa jopa oikeinkin asiallinen, verrattuna jopa paljon hintavampiinkin tuotteisiin.

Yhdellä ohmilla äänessä oli hieman raaempia sävyjä ja meno oli tavallaan brutaalimpaa. Tehoa laite tuntui pukkaavan uskottavan oloisesti. Mitään häiriöitä ei ilmentynyt ja toiminta oli muutenkin esimerkillistä. Soundikäytössä en ehkä kytkisi elementtiä yhteen ohmiin, sillä neljälläkin ohmilla tuntui normaali 12-tuumainen saavan sen tehon mitä tarvitseekin. Kovemmassa leikissä voidaan käyttää sitten matalampia kuormia, kun äänenpaine on ykkösprioriteetti soundin sijaan.

Nimestään huolimatta Massive Audion ”se juttu” oli ihan alun perin poikkeuksellisen pienikokoiset ja tehokkaat vahvistimet. Tämä laite tekee hienosti kunniaa merkin perinteille. Sopivaan käyttöön takuuvarmasti suositusten veroinen peli! Arvosanaksi annan 8,5.

Tekniset tiedot ja maahantuojan yhteystiedot:

 • Massive Audio Edge E3F
 • Suositushinta 299 euroa
 • Maahantuoja LR Import
 • Puhelin 040 – 82 52 839 / Marko Lönngren
 • Internetissä www.boombeat.eu
 • Tekniset tiedot (valmistajan ilmoittamat)
 • Teho
 • RMS teho @ 4 ohm 370 W
 • RMS teho @ 2 ohm 1000 W
 • RMS teho @ 1 ohm 1500 W
 • Toimintaluokka D
 • Signaali/kohinasuhde 95 dB
 • Taajuusvaste 25 Hz – 18 kHz
 • Sisääntuloherkkyys 0,4 – 10 V
 • Ylipäästösuodin 25 Hz – 3 kHz / 12 dB okt.
 • Alipäästösuodin 100 Hz – 22 kHz / 12 dB okt.
 • Mitat 148 x 150 x 54 mm
 • Paino 1,80 kg
Laite antaa kuuntelun perusteella hyvin tehoa ja järeät sisuskalut luovat myös uskoa tähän puoleen.