Vankkaa plug n’ playta! Kokeilussa Musway M4+ ja M6v3 DSP-vahvistimet sekä ONE 1000 monovahvistin

Saimme Hifitalolta Suomessa melko tuntemattomalla merkiltä läjän erityisesti plug’n play -tyyliseen asennukseen sopivia vahvistimia ja tarvikkeita. Tämä tuntuu olevan kova trendi tänä päivänä päivittää autojen alkuperäistä äänentoistoa. Otetaanpa siis selvää millaista tavaraa nämä Muswayt ovat!

Teksti: Mikko Laine – Kuvat: Janne Soilakari

Musway on saksalainen merkki, jonka takaa löytyy yhtiö nimeltä Audio Design GmH. Mallisto painottuu kevyisiin OEM- päivityksiin vahvistimien, kaiuttimien sekä subwoofereiden osalta. Merkki aloitti panostamalla DSP-vahvistimiin vuonna 2015 ja nämä esiteltiin isolle yleisölle kolmea vuotta myöhemmin vuonna 2018. Heti debyyteissään kuusi- ja kahdeksankanavaiset DSP-vahvistimet saivat testimenestystä Keski-Euroopassa. Brändin nimi on syntynyt iskulauseesta ”Music is the Way”. Sittemmin mallisto on kasvanut monopäätteillä, subbareilla ja kaiuttimilla sekä muilla monikanavaisilla vahvistimilla. Tässä artikkelissa keskitytään meille toimitettuihin nelikanavaiseen M4+ ja kuusikanavaiseen M6v3 -DSP-vahvistimeen, ONE 1000 -monovahvistimeen sekä tarvikearsenaaliin. 

M4+ ja M6v3 DSP-vahvistimet ovat fyysisiltä mitoiltaan identtisen kokoiset. Kun pohjalevyt irrotetaan, niin sisältä löytyy pieniä eroavaisuuksia, vaikka perusasiat pysyvät edelleen hyvin samanlaisina. Laitteiden laadusta ja valmistuksen toleransseista pitää mainita se, että vahvistimien pohjalevyt irtosivat ja menivät takaisin todella ”jämptisti” ja ruuvit osuivat paikoilleen tarkasti. Myös tämä lisää laatuvaikutelmaa.

ENSIVAIKUTELMAT

Vahvistimet toimitetaan pahvilaatikoissa, joiden toteutus antaa heti mukavan laadukkaan oloisen kuvan tuotteesta.  DSP-vahvistimien pakkaukset ovat nostettavalla kannella ja monovahvistimen kansi avautuu etureunan magneetista vapauduttuaan ylöspäin. Alta tulee esiin välilehti, jossa komeilevat sanat ”Created for You”. Brändiosasto kyllä on osannut hommansa. Lehti on jopa yhdellä taitteella takareunan välissä, joten se ei paikaltaan lennä mihinkään, vaikka pienessä tuulessa perinteinen ulkoilma-autohifisti laatikon avaisikin. Markkinointiosasto on kyllä osannut hommansa! Välilehden alta löytyvät ohjekirja ja laatukontrollin hyväksyntälätkä.

Itse laite majailee vaahtomuovilevyn alla. Laatikko on jaettu kahteen osaan, joista toista peittää solumuovinen vahvistimen suoja ja toiselta puolelta löytyvät tarvikkeet erikseen laatikoituna. Todella kiva ja esimerkillinen tapa pakata tavara, sillä laatuvaikutelma kasvaa silmissä. Tulee heti fiilis ”paremman luokan tuotteesta”.

Kaikki vahvistimet ovat D-luokkalaisia. M6v3 ja M4+ ovat samankokoisia ja ONE 1000 on hieman pidempi. Kaikki vahvistimet ovat myös ulkoisesti samaa tyyliä. Painoa on kokoon nähden melko reilusti mittojen ollessa 150 x 44 x 220 mm ja 1,8kg (M4+ ja M6v2) sekä 150 x 45 x 240 mm (ONE 1000).

Vahvistimien lämpökuori on vahvaa alumiinia harjatulla pinnalla ja pitkillä sivuilla on jäähdytysprofiilit. Rakenne antaa erittäin järeän fiiliksen fyysisestä toteutuksesta ja on jopa vahvaa omistamisen halua herättävä. Keskellä kuorta komeilee merkin logo iskulauseineen. Tavallaan hyvinkin minimalistista ja vakuuttavaa.

Teknisesti arvioiden Muswayn kolmikko teki vahvan vaikutelman. Hintaluokka ei ole mitenkään erityisen korkea, joten siihen nähden viimeistelyn taso on jopa erinomaista luokkaa.

ONE 1000

Tämä 349 euron suositushintainen monopääte tarjoilee 6 – 1250 Hz toistokaistan, joten tätä voisi subbarien lisäksi käyttää yhtä hyvin järeämmän 3-tiesetin midbassoillekin. Vahvistin soveltuu start&stop-toiminnolla varustettuihin autoihin sen pystyessä toimimaan minimissään 8,5V jännitteellä. Jatkuvaa tehoa luvataan seuraavasti: 400W @ 4ohm, 650W @ 2ohm ja 1050W @ 1ohm. Vaimennuskerroin 320 on varsin hyvä tämän taajuuskaistan laitteelle. Varsinaisen vaikutuksen tekevät kuitenkin jopa 105dB signaali-kohinasuhde sekä <0,05% harmoninen särö. Tässä hintaluokassa nämä kaikki ovat todella hyviä arvoja, joten tästä ei soundi jää kiinni.

Oikeasta päädystä löytyvät virta- ja kaiutinterminaalit. Terminaalit ovat blokkimalliset, eli pyöreä kaapelipesä pidätinruuvilla. Päävirtaterminaaleihin mahtuu 25mm² kokoiset johdot. Kaiutinterminaaliin mahtunee jopa 8mm² johto. Nämä kaksi terminaalia ovat sisäisesti rinnankytkettyjä ja ne mahdollistavat kahden subbarin kytkennän helposti. Näiden vierestä löytyy vielä rinnankytketty ”QuickConnect”-pikaliitinterminaali, johon sopii saman valmistajan oma johtosarja, joka mahdollistaa nopean kytkennän saman merkin subbariratkaisuille.

ONE 1000:n oikeasta päädystä löytyvät virta- ja kaiutinterminaalit. Terminaalit ovat blokkimalliset, eli pyöreä kaapelipesä pidätinruuvilla. Päävirtaterminaaleihin mahtuu 25mm² kokoiset johdot.
Vasemmasta päädystä löytyvät RCA- ja kaiutintasoinen sisääntulo sekä RCA-ulostulo. Säätömahdollisuudet ovat melko kattavat.

Vasemmasta päädystä löytyvät RCA- ja kaiutintasoinen sisääntulo sekä RCA-ulostulo. Säätömahdollisuudet ovat melko kattavat. Vakiokalustoon kuuluvien sisääntuloherkkyyden (5 – 0,2V), alipäästösuotimen (40 – 150 Hz) ja bassboostin  (0 – 18dB @ 45 Hz) lisäksi mukana ovat subsonic (10 – 40 Hz) sekä portaaton vaiheenkääntö (0 – 180°). Paneelista löytyy paikka myös RLC-kauko-ohjaimelle. Yllättävää ja samalla ilahduttavaa on bongata PURE-kytkin, joka ohittaa vahvistimen säätöpuolen sisääntuloherkkyyttä ja kaukosäätimen tasonohjausta lukuun ottamatta, jos vahvistinta käytetään esimerkiksi DSP:n kanssa. Tavallaan vielä yllättävämpää on huomata herätteen valintakytkin, josta voidaan valita automaattinen heräte RCA:n tai kaiutintasoisen sisääntulon aktivoituessa. Molemmat näistä asennoista muuttavat virtaterminaalien välissä olevan heräteterminaalin lähtötoimintoiseksi, eli sillä voidaan ohjata muita vahvistimia päälle tai pois. Hetken pohdinnan jälkeen ainoa järkeenkäypä tapaus olisi kahden erillisen subivahvarin käyttö ilman RCA-jakajia, ja subipäätä voitaisiin ohjata yhdellä prossukanavalla. Luonnollisesti OFF-asento käyttää heräteterminaalia perinteisesti sisääntulona. Tällaiseen systeemiin ei allekirjoittanut muista ikinä törmänneensä.

ONE 1000 monovahvistin antaa huipputehoa 1050 wattia RMS yhden ohmin kuormaan.

Mukana toimitetaan kaiutintasoisen sisääntulon johtosarja, kaukosäätimen jatkokaapeli sekä adapterikaapeli ja vahvistimen alle tulevat tassukiinnikkeet pultteineen ja ruuveineen. Myös terminaaleihin sopivat kuusiokolot löytyvät mukana.

Kaukosäädin itse on hyvin simppelirakenteinen. Se voidaan purkaa osiin ohjekirjan mukaisesti ja asentaa myös johonkin paneeliin, jolloin pinnalle jää ainoastaan säätönuppi. Nuppi on portaaton, kooltaan ok-tasoa ja kiertotuntuma on sopivan jämäkkä.

Melkoinen yllätys on mukana oleva varsin näyttävä mini-ANL -sulakepesä, jossa on kiinni 80A sulake. Ohjekirja paljastaa tämän suunnitellun asennettavan päävirtajohtoon mahdollisimman lähelle (<30cm) vahvistimen terminaalia syynään, että vahvistimessa ei ole sisäistä sulaketta. Tämä ei siis kuitenkaan korvaa akulta lähtevää päävirtajohdon sulaketta!

Tästä päästäänkin sujuvasti ohjekirjan kimppuun, sillä se on erittäin hyvin laadittu. Kaikki toiminnot on selkeästi osoitettu ja selitetty. Tarjolla on jopa kaapelimitoitustaulukko ja erittäin pitkä vianhakulista ratkaisuehdotuksineen. Monipuoliset asennusesimerkit täydentävät erittäin laadukkaan kokonaisuuden. Tällaisia näiden ohjekirjojen kuuluisi olla! Valitettavasti ei vielä suomenkielistä osiota ole mutta saksan lisäksi tarjoillun englannin kanssa pärjää oikein hyvin.

DRC1-ohjain on näppärän pieni asennettavaksi melkein minne tahansa. OLED-näyttö toimii hyvin kirkkaammassakin säässä ja pimeä musta tausta taas pitää käyttömukavuuden kunnossa hämärällä ajattaessa.

M4+ ja M6v3

Vahvistimet ovat käytännössä lähes identtisiä eroten vain kanavamääränsä, tehon ja parin yksityiskohdan puolesta. M4+ maksaa 549 euroa ja M6v3:n saa omakseen 599 eurolla. Molemmat on varustettu 8-kanavaisella 32-bittisellä signaaliprosessorilla, jolloin nelikanavaisesta mallista löytyy vahvistinkanavien lisäksi neljä RCA-ulostulokanavaa ja kuusikanavaisesta niitä löytyy kaksi. Nämäkin vahvistimet luonnollisesti sopivat start&stop-autoihin minimijännitteen ollessa 7,5V. Sisääntuloherkkyys molemmissa on säädettävissä 4,5 – 1,5V (RCA low level) ja 11 – 3,5V (high level). RCA-ulostulossa tarjoilla on 4V.

Tehoa nelikanavaisesta löytyy 4x100W RMS @4ohm ja 4x135W RMS @ 2ohm sekä kanavaparit sillattuna vahvistin tarjoilee stabiiliin 4 ohmiin 2x270W RMS. Kuusikanavaisessa vastaavat lukemat ovat 6x70W RMS @4ohm, 6x105W RMS @ 2ohm ja sillattuna 3x210W RMS ollessa stabiili 4 ohmiin asti.

M4+:ssa on kaksi moninapaliitintä ja M6v3:ssa kolme. Keskellä sijaitseva isompi liitin sisältää neljä sisään- ja ulostulokanavaa sekä vaihtoehtoisen virtaliitoksen. Tähän kiinnittyy mukana toimitettava ISO-johtosarja, jonka avulla vahvistin voidaan kytkeä suoraan auton johtosarjaan lukuisten merkkikohtaisten Y-haarajohtosarjojen avulla virtaliitännät mukaan lukien.

Oikeasta päädystä vasemmalta lähtien ensin on sisäinen sulake, päävirtaterminaalit ja M4+:ssa kaksi moninapaliitintä ja M6v3:ssa kolme. Keskellä sijaitseva isompi liitin sisältää neljä sisään- ja ulostulokanavaa sekä vaihtoehtoisen virtaliitoksen. Tähän kiinnittyy mukana toimitettava ISO-johtosarja, jonka avulla vahvistin voidaan kytkeä suoraan auton johtosarjaan lukuisten merkkikohtaisten Y-haarajohtosarjojen avulla virtaliitännät mukaan lukien. Tällöin ei kuitenkaan saada aivan täyttä tehoa irti vaan siihen vaaditaan blokkiterminaalien käyttö. Kätevä ominaisuus joka tapauksessa kevyeen OEM-päivitykseen! Toinen liitin oikeassa reunassa sisältää herätteet sisään ja ulos sekä 5- ja 6-kanavien sisääntulot. M6v3 kolmas liitin näiden kahden välissä kattaa vahvistinulostulot kanaville 5 ja 6, ja tähän sopii ONE 1000 kohdalla mainittu lisävarusteena saatava QuickConnect subijohtosarja.

M6:ssa on erikseen säätö kanaville 1-4 ja 5/6 sekä tuo sama AUX IN, joka löytyy molemmissa vahvistimissa heti säätöruuvien vierestä. Liitäntöjä on lisäksi RCA-ulostulot kanaville 7/8 sekä optinen sisääntulo, USB-A -portti BT-lisävarusteille, kauko-ohjainportti ja Micro-USB tietokonekytkentää varten.

Vasemmasta päädystä löytyvät sisääntuloherkkyyden säätö, joka M4+:ssa on yhteinen kaikille pääkanaville sekä RCA-tasoiselle AUX IN:lle on omansa. M6:ssa on erikseen säätö kanaville 1-4 ja 5/6 sekä tuo sama AUX IN, joka löytyy molemmissa vahvistimissa heti säätöruuvien vierestä. Liitäntöjä on lisäksi M4+ssa RCA-ulostulot kanaville 5/6 ja 7/8 (M6v3:ssa vain 7/8) sekä optinen sisääntulo, USB-A -portti BT-lisävarusteille, kauko-ohjainportti ja Micro-USB tietokonekytkentää varten.

Mukana toimitettaviin tarvikkeisiin kuuluvat edellä mainitun 2,5m ISO-johtosarjan ja herätejohtosarjan lisäksi kiinnitystassut pultteineen, varasulake, kuusiokoloavain, Micro-USB(uros – USB-A(uros) -kaapeli ja M6v2:ssa tulee mukana myös avomallinen nelinapainen kaiutinjohtosarja ulostulokanaville 5/6. Ohjekirja on samantyylinen erittäin laadukas kuin ONE 1000:n mukana ollut.

Meille toimitettu BT-moduuli on mallia BTA2, jolla on mahdollista striimata ja säätää langattomasti. Valikoimassa ovat myös mallit BTS ja BTS-HD, joilla on mahdollista vain striimata. Hintaa tällä purkilla on myös 78,99 €.

LISÄVARUSTEET

Saimme myös mukaan tutkittavaksi DSP-vahvistimiin sopivan DRC1-kauko-ohjaimen sekä BT-moduulin. Aloitetaan kauko-ohjaimesta. Ohjain on näppärän pieni asennettavaksi melkein minne tahansa. OLED-näyttö toimii hyvin kirkkaammassakin säässä ja pimeä musta tausta taas pitää käyttömukavuuden kunnossa hämärällä ajattaessa. Ohjaimen kautta on mahdollista kontrolloida äänenvoimakkuutta, subin tasoa, ohjelmalähteen valintaa ja muistipaikkaa. Kaksitoimisesta kääntönupista voi vierittää ja painalluksella vaihtaa säätökohdetta. Sekunnin painalluksella on mahdollista mykistää ja toisella samanlaisella palauttaa ääni. Kääntönupista saa hyvän otteen isommillakin sormilla ja tuntuma on juuri sopiva. Pientä risua tulee kiinnitysreikien puutteesta, mikä vaivaa suurinta osaa kilpailevistakin valmistajista, joten ei sinänsä mitään uutta mutta tuo olisi erittäin tervetullut lisä etenkin autohifikisaajia ajatellen. Ohjaimen suositushinta on 78,99 €.

Meille toimitettu BT-moduuli on mallia BTA2, jolla on mahdollista striimata ja säätää langattomasti. Valikoimassa ovat myös mallit BTS ja BTS-HD, joilla on mahdollista vain striimata. Säätömahdollisuudella varustettu HD-malli on maahantuojan mukaan myös tulossa! Tarkista laitteiden yhteensopivuus, sillä moduuleita on useammalle kehitysversiolle omansa! Moduuli kytketään DSP-vahvistimen USB-liitäntään. Tässä on sama homma kiinnityksen puutteesta kuin edellä mainitulla kauko-ohjaimellakin. Hintaa tällä purkilla on myös 78,99 €.

Muswaylta löytyy hyvä valikoima erilaisia adapterijohtosarjoja.
Melkoinen yllätys on monopäätteen mukana oleva varsin näyttävä mini-ANL -sulakepesä, jossa on kiinni 80A sulake.

SIGNAALIPROSESSORIN SÄÄTÄMINEN

Signaaliprosessoria voidaan käyttää suoraan USB-kaapelilla tietokoneen kanssa tai mobiilisovelluksella, jos käytössä on jokin BTA-moduuli. PC-ohjelma on ladattavissa ilmaiseksi valmistajan nettisivuilta.  Mobiilisovellus on niin ikään saatavissa ilmaiseksi Apple Store:sta ja Google Play:sta.

Ohjelma kattaa jakosuodintyypit Butterworth, Linkwitz-Riley ja Bessel ja jakojyrkkyydet -12/18/24/30/36/42/48. Jakotaajuus on muutettavissa 1 Hz:n välein. Aikaviiveet voidaan säätää 0,02ms/0,7cm tarkkuudella. Tasonsäädöt hoituvat 0,1 dB tarkkuudella ja skaalaa löytyy 0…-60 dB. Kanavakohtainen vaihe on valittavissa 0/180°. Taajuuskorjain on valittavissa parametrisena tai graafisena ja se on kanavakohtainen 31 kaistallaan. Taajuuskorjaimen säätötarkkuus on 0,1dB ja kattaa 12dB molempiin suuntiin. Taajuusaskeleet ovat 1 Hz välein ja Q-arvoa voi säätää 0,404:stä aina 28,85:een asti. Taajuuskorjaimen alaosasta löytyy indikointi niille kanaville, jotka ovat korjaimen käytössä. Ohjelma piirtää myös korjauksen käyrän näkyviin. Sisääntulotasot eri kanaville ja ohjelmalähteille ovat säädettävissä.

Työpöytäsovellus piirtää kaikki säädöt samalle sivulle. Tämä on hyvin yleistä. Ohjelma on melko selkeälukuinen ja asettelu on ihan fiksu. Olisi vielä aika kiva, jos ohjelma skaalautuisi, sillä 4K-näytöllä se jää pieneksi. FullHD-näytön kanssa menee juuri hyvin. Kieli on valittavana englanniksi, saksaksi tai kiinaksi.

Kanavaa klikkaamalla voi säätää vain sen kanavan taajuuskorjainta ja jakosuotimia. Muutoin tasot ja aikaviiveet ovat säädettävissä ja näkyvissä yhtä aikaa. Kanavaparit voidaan lukita toisiinsa ja säätää jakosuotimia yhtä aikaa. Valitettavasti tasonsäätö hyppää näissä kohdin samaan, eikä että ero pysyisi samana.

Taajuuskorjainta pystyy käyttämään syöttäen arvot, vetämällä hiirellä tai nuolinäppäimillä ensin hiirellä klikattuaan halutun kentän aktiiviseksi. Nuolinäppäimet toimivat myös tasonsäädöissä ja aikaviiveissä.

Mobiilisovellus on fiksusti jaettu useammalle sivulle ja toiminnot ovat varsin sulavia. Aloitusnäkymä toimii oikeastaan myös kauko-ohjaimena, sillä siitä löytyy äänenvoimakkuus, subin tasonsäätö, muistipaikan ja ohjelmalähteen valinta. Klikkaamalla halutun säätökohteen, sovellus avaa ikkunan, jonka liukusäädintä pystyy karkeasti vetämään sormella. Tällä pääsee ns. huudeille ja hienosäätö onnistuu naputtamalla säätimen vierestä lyötyviä + ja – painikkeita. Mobiilisovelluksesta löytyvät kaikki samat toiminnot kuin työpöytäsovelluksestakin.

Sisääntulon taajuuskorjainta, allpass-suodinta tai hyllykorjausta ei toistaiseksi löydy, joista ensin mainittu tuntuisi erittäin oleelliselta, kun ajattelee kohderyhmää. Muutoin säätösovellus on hyvää perustasoa, josta löytyy vähintäänkin kaikki tarvittava hyvällä resoluutiolla. Mobiilisovelluksen käytettävyys jopa yllätti positiivisesti.

DSP-vahvarien säätämiseen käytettävä työpöytäsovellus piirtää kaikki säädöt samalle sivulle. Tämä on hyvin yleistä. Ohjelma on melko selkeälukuinen ja asettelu on ihan fiksu. Vähän pitää antaa kyllä kritiikkiäkin. Olisi vielä todella kiva, jos ohjelma skaalautuisi, sillä etenkin 4K-näytöllä se jää pieneksi ja homma muuttuu tihrustamiseksi. FullHD-näytön kanssa menee juuri hyvin. Kieli on valittavana englanniksi, saksaksi tai kiinaksi.

YHTEENVETO

Muswayn tuotteet osuivat ensi kertaa allekirjoittaneen eteen ja tekivät kyllä tähän mennessä vaikutuksen fyysiseltä olemukseltaan sekä spekseiltään. Harmittavasti alunperin kaavailtu käyttötesti jäi tekemättä, koska aiottu testikohde ei ollutkaan helposti muunnettavissa tarkoitukseen sopivaksi käytettävissä olevalla ajalla. (lue: liian custom -johdotus, toim. huom.).

Mainitut parannusehdotukset säätösovellukseen ovat täysin päivitettävissä, mikäli valmistaja katsoo sen tarpeelliseksi. Joitain näistä on maahantuojamme jo sinnepäin ehdotellutkin.

Joka tapauksessa kyse on erittäin mielenkiintoisesta tuoteperheestä, joka vaikuttaa oikeasti laadukkaalta ja joustavalta käyttötarkoituksen mukaan. Oli se sitten OEM-päivitys tai järeämpi custom-hifistys, niin laitteet sopivat molempiin. Kyllä näille tämän tutkiskelun perusteella ja vielä järkevä hinta huomioiden voi hyvin mielin antaa Hyvä Ostos -leiman!

Tekniset tiedot ja maahantuojan yhteystiedot:

Musway ONE 1000 monovahvistin

  • Suositushinta 349,00 euroa
  • Maahantuoja Hifitalo
  • Puhelin 0440-553 595
  • Internetissä www.hifitalo.fi
  • Tekniset tiedot (valmistajan ilmoittamat)
  • Teho
  • RMS teho @ 4 ohm 400 W
  • RMS teho @ 2 ohm 650 W
  • RMS teho @ 1 ohm 1050 W
  • Toimintaluokka D
  • Alipäästösuodin 40 Hz – 150 Hz
  • Subsonic-suodin 10 – 40 Hz
  • Bass Boost 0 – 18 dB
  • Vaiheenkääntö 180 astetta
  • Mitat 150 x 45 x 240 mm
  • Paino 1,80 kg

Musway M4+ DSP-vahvistin

  • Suositushinta 549,00 euroa
  • Maahantuoja Hifitalo
  • Puhelin 0440-553 595
  • Internetissä www.hifitalo.fi
  • Tekniset tiedot (valmistajan ilmoittamat)
  • Teho
  • RMS teho @ 4 ohm 4 x 100 W
  • RMS teho @ 2 ohm 4 x 135 W
  • Toimintaluokka D
  • Mitat 150 x 44 x 220 mm
  • Paino 1,80 kg

Musway M6v3 DSP-vahvistin

  • Suositushinta 599,00 euroa
  • Maahantuoja Hifitalo
  • Puhelin 0440-553 595
  • Internetissä www.hifitalo.fi
  • Tekniset tiedot (valmistajan ilmoittamat)
  • Teho
  • RMS teho @ 4 ohm 6 x 70 W
  • RMS teho @ 2 ohm 6 x 105 W
  • Toimintaluokka D
  • Mitat 150 x 44 x 220 mm
  • Paino 1,80 kg