American Car Show 15.-17.4. Helsingin Messukeskus | Etukäteiskatsaus messujen autohifitarjontaan!

Helsingin Messukeskuksessa perinteisesti järjestettävä American Car Show on ollut jokakeväinen näyttelykauden avaaja niin pitkään kuin allekirjoittanut on autoista ja autohifistä jotain ymmärtänyt. Parina viime vuonna tapahtumaa ei kuitenkaan ymmärrettävistä syistä ole pystytty järjestämään. Onkin kiinnostavaa nähdä millaista kalustoa ACS nyt pienen tauon jälkeen tarjoilee!

Teksti: Janne Soilakari – Kuvat: Janne Soilakari ja autojen omistajat

American Car Show. Tämä nimi tuo muistojen kautta mieleen jokakeväiset Helsingin reissut 90-luvun puolivälistä alkaen. Ensimmäisillä käynneillä ihmeteltiin aina mitä alan mestarit olivatkaan tällä kertaa talven pimeinä tunteina talleissaan loihtineet. Siihen aikaan kun ei ollut sosiaalista mediaa ja Internettikin oli sangen uusi keksintö, livenäyttelyjen merkitys oli todella iso.

Jossain vaiheessa pääsin itsekin parina vuonna esittelemään omaa autoani kyseisessä tapahtumassa. Se että saa tilaisuuden kertoa rakennelmistaan aiheesta kiinnostuneelle yleisölle alan isoimmilla kotimaisilla messuilla, on sekä upea että mieleenpainuva kokemus. Etenkin, kun oma harrastusura ja myöhemmin siitä kehkeytynyt työura lähtivät liikkeelle ainakin jossain määrin kyseisen näyttelyn innoittamana.

ACS:n rooli juurikin innoittajana ja lajin kehittäjänä oli etenkin oman sukupolveni harrastajien keskuudessa varsin merkityksellinen. Pitkäikäisen näyttelyn elinkaarelle toki mahtuu myös autohifin suhteen vähän ”heikompia” vuosia, sekä yksi pidempikin jakso jolloin hifitarjontaa ei messuilta löytynyt juuri nimeksikään. Nyt asia on onneksi jälleen korjaantunut, ja tämä meille rakas autoharrastuksen muoto saa jälleen näkyvyyttä tässäkin formaatissa. Monesti autoesittelyjä kirjoittaessani sanon, että ”tämä auto pitää nähdä ja kuulla livenä”. Kevään 2022 näyttelystä löytyy vähintäänkin kolme sellaista hifikulkinetta, joiden kohdalla tätä fraasia on tullut viljeltyä!

Tässä artikkelissa otetaan etukäteissilmäys ainakin osaan näyttelyn autohifitarjonnasta. Varmasti paljon kaikenlaista jäi puuttumaankin, mutta ne selviävät sitten käymällä paikanpäällä. Lähdetään liikenteeseen osasto kerrallaan.

Jasso Pesonen | Seven Garage Pandem BMW & Vito Plan C

Pesosen Jasso on autohifi- ja tuningnäyttelyjen vakiokasvoja. Kyseessä on jo miehen ikään ehtinyt intohimoinen harrastaja ja rakentaja, joka soitteli kulkupeleistään hifiä jo kultaisella ysärillä silloisen Hifi-Klubin tapahtumissa. Jasso on kaveri joka osaa ottaa tapahtumista kaiken irti, ja esittelee autokalustoaan takuuvarmasti mielellään. Etenkin Bemari on saanut talven aikana uutta Cerwin Vegan hifiä sisuksiinsa, joten kannattaa ehdottomasti käydä tsekkaamassa ja jututtamassa omistajaa. Tässä kuvien muodossa jo pientä ennakkoa…

Nappaa seurantaan myös projektien sometilit:
https://www.facebook.com/Vito-Plan-C-767076073302962/
https://www.facebook.com/Seven-Garage-Pandem-BMW-102944448454726

SK-Autosound & EMMA Finland

Suomen eittämättä kovimpiin autohifiasentamoihin lukeutuva – mm. Gladen ja Mosconi autohifibrändien maahantuojanakin tunnettu – espoolainen SK-Autosound on ollut mukana American Car Show’ssa jo aikaisemminkin. Ennen pandemiataukoa vuonna 2019 firmalla oli messuilla iso osasto, jossa oli mukana myös EMMA Finlandin riveistä muutamia hifiautoja. Silloin SQ-hifin tuominen yleensä varsin bassontäyteisille messuille oli menestys, ja autoja käytiin kuuntelemassa todella hyvällä tahdilla.

EMMA Finlandin hallituksen tuore jäsen, jo useampina vuosina autohifikilpailuissakin tutuksi tullut Matti Punna tuo näytille erikoisen ja todella upean Toyota Celsiorinsa. Tämä auto yhdistelee erittäin mainiosti äänenlaatua sekä äänenpainetta. Tavaratilan asennus ja varsinkin paneelien maalaus on sellainen, joka pitää nähdä livenä!

Niin ikään EMMA Finlandin hallituksessa oleva, asennustuomarinakin alan kilpailuissa mainetta niittänyt Kyösti Rakkola tuo tontille Morel-painotteisella kaiutinkattauksella varustetun Opel Amperansa. ”Kössi” sijoittui autonsa kanssa upeasti toiseksi viime syksyn SM-finaaleissa Master 5000€ -luokassa. Ehdottomasti kuuntelemisen arvoinen setti, joka sisältää hieman harvinaisempaakin laitteistoa!

Reippaammasta meiningistä pitää huolen pari vuotta autohifikilpailemista harrastanut Jeremias ”Jesse” Fast. Jessen autona toimii Japanista saakka Suomeen laivattu vähän eksoottisempi Honda Odyssey. Autolla kisataan EMMA:n ESQL-luokassa, joka tarkoittaa ”demosoitteluun” optimoitua laitteistoa. Tästä pelistä irtoaa siis äänenlaadun lisäksi myös reippaasti volumea!

Ja kun reippaaseen menoon päästiin, niin seuraavaksi esittelyvuorossa on Marko Hokkanen farkku-Bemareineen. Marko on todellinen kovaasoittamisen erikoismies, joka hallitsee sekä ESQL:n että ESPL:n . Molemmista lajeista on palkintokaappi pullollaan pokaaleja, myös niitä kaikista korkeimpia. Markolta irtoaa myös vähän keskimääräistä paremmin juttua, joten kannattaa käydä rupattelemassa, mikäli bassopuoli puhuttelee.

Viime syksyn SM-finaaleissa järjettömän kovatasoisessa Master Unlimited -luokassa kolmanneksi sijoittunut, EMMA Finlandin puheenjohtajanakin toimiva Juuso Heinonen tuo näytille mykistävän upeasti rakennetun ja vähintään yhtä komeasti soivan Mersunsa. Auto oli vielä viime syksynä soundin suhteen hieman kesken, mutta talven aikana lienee tehty yhtä jos toista. Todella iso suositus että käyt tsekkaamassa ja kuuntelemassa, mikäli huipputasoinen äänenlaatuhifi kiinnostaa! Omistaja varmasti esittelee ja kuunteluttaa settiään mielellään.

SK-Autosoundin osaston muu kalusto edustaa sekä laadukasta autohifiä että aivan törkeän upeasti tuunattuja kulkupelejä. Löytyy hillittömän muhkeaa S5 Audia, pariakin erilaista VW Golfia (joista toinen oli vielä viikkoa ennen näyttelyä aavistuksen kesken, no se kuuluu asiaan…), sekä vähän erillään tuningpuolesta olevalla RetroSoundin osastolla majailevaa – YouTubestakin tuttua – Anssi Kelan KITT:iä, eli todella autenttisesti rakennettua Ritari Ässä replikaa. Ja siinäkin autossa on siis SK Autosoundin suunnittelema ja toteuttama äänentoisto!

Seuraa SK-Autosoundia ja EMMA Finlandia Facebookissa:
https://www.facebook.com/SK.Autosound
https://www.facebook.com/emmafinland

Massive Audio Team Europe & Boombeat.eu -verkkokauppa

Pitkän linjan autohifiveteraani Marko “Lönkkä” Lönngren kuuluu LR Importin omistajiin. Firma maahantuo sellaisia kaikkien tuntemia merkkejä kuin mm. Massive Audio, Stetsom, Nakamichi ja Xcelsus. Yrityksen oma verkkokauppa löytyy osoitteesta www.boombeat.eu.

Markon porukoiden panostus messuiluun on todella kovaa luokkaa. ACS:n lisäksi tälle keväälle on ehditty kiertää jo Tampereen Hot Rod & Rock Show’kin. Kalusto ja muukin esillepano on aina tuttua, todella näyttävää tyyliä. Autojen laadusta ei homma jää tälläkään kertaa kiinni, mukana on nimittäin sellaisia vetonauloja, että takuuvarmasti puhuttelee sekä tuunaamisesta että hifistä kiinnostunutta yleisöä.

Varhan Henkan ja Järvisen Pasin rakentama Chevy Heavy Van lukeutuu maamme näyttävimpien demoautojen kärkeen. Autolla napattiin mm. Suomenmestaruus viime syksyn EMMA Finlandin finaaleista Tuning Custom Unlimited -luokasta. Tämän kevään päätähtäin on pari viikkoa ACS:n jälkeen miteltävä autohifin EM-finaali Itävallassa. Kiirettä tulee siis vielä pitämään, ja sitä on kyllä jo pitänytkin. Autoa on nimittäin ”hieman” jatkojalostettu talven aikana. Lupasin etten paljasta vielä tässä mitään yksityiskohtia, eli menkääpäs katsomaan sinne messuille. Nähtävää riittää!

Viime syksyn SM-finaalien tuplavoittaja Teemu Savolainen tuo näytille VW Caddyn, jonka laitteisto puhuttelee takuuvarmasti kovasta soittamisesta pitäviä. Teemu nimittäin nappasi mestaruudet sekä ESQL Unlimited One Class -luokasta, sekä ESQL:sta. Tämä auto soi älyvapaan lujaa, mutta haluttaessa myös todella hyvin.

Ja totta kai maestro Lönngren ajaa messuhalliin yhden maamme upeimmista hifiautoista, eli miehen oman Kia Stingerin. Tätä autoa on muokattu niin rajusti, ettei artikkelin tila riitä kertomaan kaikkea. Niinpä en alakaan tässä listata jokaista ylsityiskohtaa, koska olen tehnyt autosta myös pitkän esittelyn. Käypäs tsekkaamassa se oheisesta linkistä:
https://autohifikanava.com/mestarin-teos-esittelyssa-marko-lonngrenin-kia-stinger-gdi-turbo-20/

Näiden huikeiden autohifiteosten lisäksi mukana on myös mm. Ajoneuvoverhoilu Stailaaja Ky:n eli tarkemmin Aarne Aholan ja Henriikka Veneskosken Ford S-Max. Tätäkin autoa on modattu ja stailattu todella isolla kädellä sekä sisältä että ulkoa. Yksityiskohtia löytyy mahdottomasti, eli katseltavaa riittää.

Niin juu, Lönkkä pyysi kertomaan että Boombeat.eu verkkokaupassa messujen ajan erikoistarjouksia alennuskoodilla: ”BOOMBEAT”

Nappaa myös Massive Audio Team Europen FB-sivut seurantaan:
https://www.facebook.com/massiveaudioteameurope

Messujen aukioloajat ja muuta infoa löydät FHRA:n nettisivuilta: https://www.fhra.fi/americancarshow/

Autohifikanava toivottaa kaikille mukavaa pääsiäistä, kuluu se sitten messuillessa tai jossain muussa aktiviteetissa!