AI-SONIC S2 monovahvistimet

Tässä jutussa tutustaan AI-Sonicin S2-sarjan monovahvistimiin. Kyseessä on edullisemman pään vahvistinsarja, jossa onkin panostettu käytetty budjetti just siihen oleelliseen paikkaan eli sointiin.

Teksti: Mikko Laine – Kuvat: Valmistaja

Sarjasta löytyy kolme erikokoista D-luokan vahvistinta. Tarjolla ovat mallit S2-A500.1, S2-A1000.1 sekä S2.A2200.1. Näistä pienin tarjoilee tehoa 4 ohmiin 220Wrms, 2 ohmiin 3505Wrms ja 1 ohmiin saatavilla on nimensä mukaiset 500Wrms. Keskimmäisellä mallilla vastaavat tehot ovat 380Wrms/650Wrms/1000Wrms ja tehokkaimmalla 750Wrms/1400Wrms/2200Wrms. Sarjan tehokkain malli on myös linkattavissa toisen samanlaisen kanssa, jolloin tehoja irtoaa 4 ohmiin mukavat 2800Wrms ja 2 ohmiin sitäkin hulppeammat 4400Wrms. Hintapolitiikka menee seuraavasti: S2-A500.1 saa omakseen 199€:lla, S2-A1000.1 kustantaa 249€ ja S2-A2200.1 bungaa 449€. Vahvistimet ovat myös ostettavissa erillisen bassonupin kanssa, jolloin hinta nousee parilla kympillä. Erikseen ostettuna bassonuppi maksaa 39€. Tuosta bassosäätimestä löytyy monen subbarin pelastaja eli klippivalo, joka ilmaisee ulostulon mahdollisen säröytymisen. 4ohmia alempaa kuormaa siltauksen kanssa ei suositella. Tehoilmoitukset on ilmoitettu 0,5% harmonisella kokonaissäröllä, joka on melko hyvä arvo ja vahvistimista on penkitetty ulos reippaasti enemmänkin tehoja.

PAKETTI AUKEAA
Useimmista pakkauksista poiketen nämä lankut tulevat ikään kuin kahdessa sisäkkäisessä laatikossa. Sisempi näistä ympäröi muoviin käärityn vahvistimen siten, että ensin avataan kansi, minkä jälkeen päädyt taipuvat ylöspäin ja vahvistin vapautuu. Päädyissä on vaimentimena solumuovipalat.

Päällisin puolin vahvistin on siistiä työtä hillityllä lookilla. Painoa on sopivan reilusti ja tämä syntyy pääosin reunoilla sijaitsevista paksuista jäähdytysprofiileista. Kaikki mallit ovat leveydeltään 183mm ja paksuutta on 60mm. Pituus vaihtelee mallista riippuen. 500W mallilla pituutta on 274mm, 1000W-mallilla 344mm ja 2200W-mallilla 524mm. Mustaa olemusta koristaa keskellä kulkeva muovilaatta, jonka keskellä loistaa virrat päällä ollessa valaistu brändin logo. Päädyissä olevat muoviset kiinnityspaneelit ovat oikeastaan ainoa asia, joka paljastaa edullisemman pään hintaluokan. Näiden kanssa kannattaa olla huolellinen, ettei kiristä asennusruuveja liian tiukkaan.

Mukana toimitetaan asennusruuvit, varasulake (ei koske S2-A2200.1), terminaaleihin sopivat kuusiokoloavaimet sekä kaiutintasoiseen sisääntuloon sopiva terminaaliliitin. Mukana toimitetaan erittäin hyvä koko sarjaa koskeva ohjekirja, jonka saa ladattua myös AI-Groupin tuotesivuilta. Ohjekirjassa on hienosti esitelty asennus, eri säätöominaisuuksien toiminta sekä asetus käytännössä.

Blokkimallisissa terminaaleissa on suorat sisääntulot mutta kiristysruuvit ovat viistossa. Kahden pienemmän mallin virtaterminaaleihin mahtuu 20mm² johdot ja heräte- sekä kaiutinterminaalit nielevät 6mm² kokoiset johdot. Suurimman mallin virtapuolelle menee 50mm² johdot heräteliittimen ollessa samaa kokoa kuin muissakin ja kaiutinliitännät ovat yllättävän suuret 20mm² poikkipinta-alallaan. Sulakkeet löytyvät terminaalien välistä paitsi S2-A2200.1:ssä, jossa sisäisiä sulakkeita ei ole lainkaan. Vieressä möllöttää tilavalo, jolle on suoraan viereen ilmoitettu eri värien merkitys. Toisessa päässä RCA-liittimet ovat perustasoiset tuplaliittimet. Vahvistimista löytyy lisäksi kaiutintasoinen signaalisisääntulo automaattisella käynnistyksellä.

Säätöpuolelta lyötyvät alipäästösuodin(LPF), subsonic sekä bassboost. Vahvistimet toimivat 10…200Hz taajuuskaistalla, joten sitä ei voi käyttää pääkaiuttimien ajamiseen. Subsonicin säätöalue on 10…50Hz ja alipäästösuodin on säädettävissä 50…200Hz. Kumpaakaan näistä ei saa kytkettyä pois päältä kuten monikanavaisissa malleissa mutta erityismaininnan nämä päätteet saavat siitä, että näissä on säädettävä jakojyrkkyys 12dB tai 24dB, mikä antaa yhden työkalun lisää sovittaa soundia pääkaiuttimien kanssa.

Level-säätö (tuttavallisemmin gain) hoitaa vahvistimen sovittamisen käytettävän tulosignaalin tasoon. Säätöalue kattaa RCA-tasoisena skaalan 0,35…6V, joka sopii hyvin yhteen useimpien soittimien ja signaaliprosessorien kanssa. Ainoastaan tehokkaammilla 8V lähdöillä varustettujen signaaliprosessorien kanssa tasojen suhteen täytyy olla varovainen. Kaiutintasoista sisääntuloa käytettäessä herkkyys säätyy välillä 0,75…9V.

Bassboost-säätö on mukana näissäkin vahvistimissa. Säädöllä on mahdollista korostaa 45Hz taajuutta 0…12dB. Tämänkin säädön käytön kohdalla on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta, ettei synny laiterikkoja.

Vahvistimet täyttävät erittäin hyvin odotukset omassa hintaluokassaan. Kukin vahvistin sopii erinomaisesti kevyeen päivitykseen tai vähän järeämpäänkin subipäähän puhumattakaan sarjan suurimmasta mallista, jolla pitäisi pystyä helposti käskyttämään painekisasettiäkin.

Lisätietoja: https://www.ai-sonic.com/products