AI-SONIC S2 monikanavaiset vahvistimet

Pitkästä aikaa on tarjolla suomalaista autohifiä useamman vuoden paussin jälkeen. Tällä kertaa tutustaan AI-Sonicin S2-sarjan vahvistimiin. Kyseessä on edullisemman pään laitteita, joissa onkin panostettu käytetty budjetti just siihen oleelliseen paikkaan eli soundiin. Suurennuslasin alla ovat sarjan monikanavaiset vahvistimet.

Teksti: Mikko Laine – Kuvat: Janne Soilakari

Sarjaan kuuluvat kaksi eritehoista AB-luokan 2- ja 4-kanavaista vahvistinta 159…299€ hintaluokassa. Aloitetaan kaksikanavaisista. Tarjolla ovat mallit S2-A65.2 sekä S2-A150.2. Näistä pienempi tarjoilee tehoa 4ohmiin 2x70Wrms sekä 2ohmiin 2x105Wrms ja sillattuna saatavilla on tehoa 4ohmin kuormaan 210Wrms. Tehokkaampi malli lupaa vastaavasti 2x150Wrms(4ohm), 2×225(2ohm) sekä sillattuna 450Wrms (4ohm). 4-kanavaisilla tehoilmoitukset ovat pienemmällä A60.4-mallilla 4x70Wrms/4x105Wrms/2x210Wrms sekä isommalla A100.4-mallilla 4x110Wrms/4x165Wrms/2x330Wrms. 4ohmia alempaa kuormaa siltauksen kanssa ei suositella. Tehoilmoitukset on ilmoitettu 1% harmonisella kokonaissäröllä, mikä on ihan hyvä arvo ja vahvistimelta on lupa odottaa vähintäänkin noita tehoja, jos huomioidaan sisäisen sulakkeen koon mukaan laskettu maksimiteho.

PAKETTI AUKEAA
Useimmista pakkauksista poiketen nämä lankut tulevat ikään kuin kahdessa sisäkkäisessä laatikossa. Sisempi näistä ympäröi muoviin käärityn vahvistimen siten, että ensin avataan kansi, minkä jälkeen päädyt taipuvat ylöspäin ja vahvistin vapautuu. Päädyissä on vaimentimena myös solumuovipalat.
Päällisin puolin vahvistin on siistiä työtä hillityllä lookilla. Painoa on sopivan reilusti (vähän vajaat 4kg) ja tämä syntyy pääosin reunoilla sijaitsevista paksuista jäähdytysprofiileista. Kokoa voisi luonnehtia kompaktiksi, sillä ei näitä erityisen pieniksi oikein voi kutsua mutta eivät ole kovin suuriakaan. Mustaa olemusta koristaa keskellä kulkeva muovilaatta, jonka keskellä loistaa virrat päällä ollessa valaistu brändin logo. Päädyissä olevat muoviset kiinnityspaneelit ovat oikeastaan ainoa asia, joka paljastaa edullisemman pään hintaluokan. Näiden kanssa sopii olla huolellinen, ettei kiristä asennusruuveja liian tiukkaan.

Mukana toimitetaan asennusruuvit, varasulake, terminaaleihin sopivat kuusiokoloavaimet sekä kaiutintasoiseen sisääntuloon sopiva terminaaliliitin. Erittäin hyvän koko sarjaa koskevan ohjekirjan saa ladattua AI Groupin tuotesivulta. Ohjekirjassa on hienosti esitelty eri säätönippeleiden toiminta sekä asetus käytännössä.

Blokkimallisissa terminaaleissa on suorat sisääntulot mutta kiristysruuvit ovat viistossa. Virtaterminaaleihin mahtuu 20mm² johdot ja heräte- sekä kaiutinterminaalit nielevät 6mm² kokoiset johdot. Sulakkeet löytyvät terminaalien välistä. Vieressä möllöttää tilavalo, jolle on suoraan viereen ilmoitettu eri värien merkitys. Toisessa päässä RCA-liittimet ovat perustasoiset tuplaliittimet.

Säätöpuoli on varsin tuttua kauraa. 2-kanavaisissa malleissa on mahdollisuus käyttää jakosuotimia joko pelkän alipäästön (sisältää myös kaistanpäästömahdollisuuden) tai pelkän ylipäästön kanssa. 4-kanavaisissa Front-piiriä voidaan käyttää yhtä aikaa yli- ja alipäästösuotimen kanssa sekä Rear-piiriä ali- tai ylipäästön kanssa. 4-kanavaisissa voidaan käyttää joko 2-kanavaista sisääntuloa syöttämään molempia kanavapareja tai sitten molempia kanavapareja erikseen. Molemmista malleista ylipäästöä ja alipäästöä on mahdollista käyttää kerroinpainikkeen avulla 5khz asti, jolloin vahvistimen omat jakosuotimet mahdollistavat käytön erilliselle diskanttiparille ilman passiivijakosuotimia. Jakosuodot toimivat -12dB/okt jyrkkyydellä. Yhtälailla molemmissa malleissa jakosuotimet voidaan kytkeä kokonaan pois käyttämällä Full-asentoa. Tällöin vahvistimet sopivat käytettäväksi signaaliprosessorin (joko erillisen tai soittimen sisäänrakennetun) kanssa.

Level-säätö (tuttavallisemmin gain) hoitaa vahvistimen sovittamisen käytettävän tulosignaalin tasoon. Säätöalue kattaa RCA-tasoisena skaalan 0,5…6V, joka sopii hyvin yhteen useimpien soittimien ja signaaliprosessorien kanssa. Ainoastaan tehokkaammilla 8V lähdöillä varustettujen signaaliprosessorien kanssa tasojen suhteen täytyy olla varovainen. Kaiutintasoista sisääntuloa käytettäessä herkkyys säätyy välillä 0,75…9V.

Bassboost-säätö on mukana näissäkin vahvistimissa. Säädöllä on mahdollista korostaa 45hz taajuutta 0…6dB. Tämänkin säädön käytön kohdalla on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta, ettei synny laiterikkoja.

MITENKÄ SITTEN KÄYTÄNNÖSSÄ?
Pääsimme testaamaan mallisarjan tehokkaampia 2- ja 4-kanavaisia malleja. Vahvistimet asennettiin tavaratilaan paneelin alle. Autossa oli kahden 70AH AGM-akun virtajärjestelmä ja kaikille laitteille omat sulakelähdöt. Järjestelmässä oli Bluetooth-moduulilla varustettu signaaliprosessori, jossa on 8V linjalähdöt. Äänilähteenä toimi tabletti. 2-kanavainen malli ohjasi midbassoja ovissa sekä 4-kanavainen malli kojelaudan päällä olevia keskiääniä sekä peilikolmioiden diskantteja. Käytössä oli AI-Sonicin S2- ja S3-sarjan RCA-kaapelit.

Asennuksessa tulee huomioida holkkien käyttö ja se, että terminaalien kiristysruuvit ovat melko syvällä. Ilman holkkia kuvioitu kiristysruuvin pää voi pyöriessään repiä säikeitä poikki eikä kontaktista tule riittävää, mikä voi aiheuttaa ylimenoresistanssia, joka voi kuumentaa ja sulattaa johdon tai terminaalin. Virtajohtoa kannattaa kuoria jokunen millimetri extraa eikä holkin päälle voi paria milliä pidemmälle tuoda kutistesukkaa, koska muuten johdon pää ei mene tarpeeksi pitkälle eikä kiristysruuvi saa kunnon otepintaa ja johdon pää on vaarassa lipsahtaa ulos. Testaa siis huolellisesti, että johdon pää pysyy terminaalissa.

Meillä ei ollut mahdollisuutta suoraan vertailutestiin referenssivahvistinta vastaan, joten kokemukset ovat yleisiä huomioita, joihin vahvistin pystyy. Level-säädöt jätettiin minimiin, koska signaaliprosessori tarjoaa yli asteikon menevää signaalia, jolloin on lievä yliohjautumisen vaara olemassa. Käytännössä tämä ei kuitenkaan ole erityisesti menoa haittaavaa musiikkisignaalin dynaamisuudesta johtuen. Jakosuotimet olivat ohitettuina, sillä suodot hoidettiin mainitulla signaaliprosessorilla.

Järjestelmään säädettiin taajuusvastemittauksen perusteella sopivat jakosuodot, tasot ja taajuuskorjaukset. Aikaviiveet menivät mittanauhan mukaan. Se tuli heti ilmi, että näistä vahvareista ihan oikeasti lähtee voimaa niiden suunniteltuun käyttöön aivan riittävästi. Stereokuva piirtyi reilusti kojelaudan päälle ja erottelua on melko hyvin. Midbasso rupesi kertomaan jo alkuvaiheessa merkkejä, että rajoilla mennään mutta jakosuodon nostaminen auttoi tähän. Syypäänä ei siis ollut vahvistimen kontrollin menetys vaan elementin akustinen toiminta kyseissä asennuspaikassa. Muistetaan myös, että signaaliprosessorin linjalähtö on hieman korkea näille vahvistimille. Tästä kertoo myös tarve pudottaa keskiäänien ja diskantin tasoa -12dB nollatasoon nähden eli tehoreserviä olisi vielä reilusti rajummankin järjestelmän tarpeisiin. Yleisesti kuuntelukokemus oli varsin nautittavaakin jopa näillä kahden kierroksen säädöillä.

Käytön aikana vahvistimet lämpesivät reilusti mutta ainakaan tässä asennuksessa ja olosuhteissa lämpösuojat eivät lauenneet, joten sopivan avoin ilmatila asennuspaikassa tuntuisi olevan riittävä toimi lämpenemiseen. Tarkasti kuunnellen kaiuttimista kuuluu hyvin lievä pohjakohina mutta se ei todellakaan normaalikäyttöä häiritse millään lailla ja voidaan suurelta osin laittaa myös reilun tulosignaalitason piikkiin.

Yhteenvetona vahvistimet ovat oikein maukkaita omassa hintaluokassaan. Tehoa piisaa ja soundikin maistuu näin paatuneemmallekin hifistille. Pitemmällä säätöurakalla tuo paranisi varmasti entisestään eli potentiaalia on oikeasti paljon. Jos ollaan budjettisettiä kasaamassa, niin nämä saavat toimitukselta ilman muuta ostosuosituksen!

Lisätietoja: https://www.ai-sonic.com/products