Tyylikkäästi tuunattu ESPL-kilpuri – Krista-Annikka Leppäkarin ja Veli-Pekka Saunalan Seat Ibiza 1.9 TDi Sport ’03

Kurikassa asustava pariskunta Krista-Annikka ja Veli-Pekka ovat Seattinsa kera tuttu näky EMMA Finlandin kilpailuissa. Ibizalla kisataan sekä ESPL-äänenpaineluokassa, että myös Tuningissa. Soundiensa osalta auto olisi melko valmis ottamaan debyyttiä myös SQ-skaboihin, tämä painepirssi nimittäin myös soi hyvin!

Teksti ja kuvat: Janne Soilakari

Jo kymmenisen vuotta yhteistä taivalta taittaneiden Kristan ja VP:n autohifiharrastus alkoi tuttuun tapaan heti kun ajokortti-ikä oli saavutettu. Ihan ensimmäisistä laitemerkeistä muistuu mieliin ainakin Alpinea ja AutoStudiota. Pääpaino oli heti bassossa, sitä piti tulla ja mielellään reilusti.

”Ibiza on ensimmäinen automme jonka kohdalla on asennuksiin panostettu oikein enemmän. Ja sen kohdalla myös itse auton rakentamiseen on satsattu, koska toisena kilpailuluokkanakin oli EMMA:n Tuning-luokka. Pari vuotta sitten myös äänenlaatu alkoi hiljalleen kiinnostaa, ja nyt setti kehittyykin koko ajan enemmän sinne suuntaan. Jutun ilmestymisen aikaan esimerkiksi ovetkin on jo rakennettu uusiksi niin että mukana on enää yksi pari midbassoja”, kertoo Veli-Pekka.

Ibizasta toiseen

Ibiza siirtyi pariskunnan omistukseen vuonna 2016.”Ihan alun perin toisesta vastaavan korimallin Ibizasta piti tulla meille hifi-/tuningaihio, mutta se yksilö päätti hajota. Tämä nykyinen oli tuohon aikaan VP:llä työautona, joten vaihdoimme toiseen Seattiin tehdyt asennukset ja osat suoraan tähän”, muistelee Krista. Muistan kun EMMA:n finaaleissa Vaasassa otin edellisestä harmaasta autosta kuvia silloiseen kisaraporttiin. Jo tuolloin perussiisti asennusjälki jäi mieleen. Tämän jälkeen homma on pikkuhiljaa jalostunut eteenpäin, mutta esimerkiksi vielä tämän artikkelin kuvissa oleva etuovien midbassoasennus sekä istuimien verhoilut ovat ensimmäisen Ibizan ajalta.

”Meillä on sellainen halliporukka, johon kuuluu yhteensä kuusi jäsentä. Olemme vuokranneet yhdessä vajaan 300 neliön kokoisen tilan, jossa on autonosturit sun muut vehkeet, että päästään tekemään kunnolla. Porukan nimi on Kampinkylän Moottorikerho Ry. Tämä rakennuspaikka on ollut tärkeässä roolissa harrastuksessamme”, kertovat Krista ja VP. Hyvä asennuspaikka onkin kultaakin arvokkaampi, jos ja kun autohifiharrastukseen haluaa panostaa ihan tosissaan.

Autoon on asennettu JOM Blueline korkeussäädettävä alustasarja, jonka kanssa balanssi on saatu just eikä melkein kohdalleen. Ibizan ulkokuoren muutokset ovat tavallaan hillittyjä, vaikka todella montaa asiaa onkin modifioitu alkuperäisestä. Yksi tällainen on helmalevikkeet, jotka ovat Ojalan Jannen lasikuidusta tekemät.

Kaikki yhdessä paketissa

Innostus EMMA:n kilpailuihin tarttui tiimikaveri Marko Lampiselta, joka kisasi jo hieman aikaisemmin Nissan Sunny Coupella niin ikään Tuning-luokassa. Krista ja VP kiertelivät Markon mukana katselemassa lähialueen kilpailuja, ja siitä se ajatus sitten syntyi. ”Ei ole kyllä tarvinnut katua päätöstä, on ollut tosi mukava harrastus. EMMA:n porukka on kokonaisuutena myös tosi mukavaa ja kannustavaa, joka lisää tietysti sitä että kilpailuihin tekee aina mieli lähteä uudelleen”, toteavat molemmat yhteen ääneen.

Ibizalla kilpaillaan siis tarkalleen Tuning Custom Trunk ja ESPL S-Cat T4W -luokissa. ESPL:ssä ratkaisee se miten lujaa setti soi, mutta Tuning on paljon kokonaisvaltaisempi kisaluokka, jossa paremmuus ratkotaan sekä äänenlaadun, äänenpaineen että etenkin autoon tehtyjen teknisten- sekä ulkonäkömuutosten kautta. Itse asiassa kyseessä on turhan huonosti yleisesti tunnettu kilpailuluokka tai oikeammin laji, sillä maassamme olisi hurjan paljon juuri tähän soveltuvia hienosti rakennettuja autoja. Kristan ja VP:n Seat on täydellinen esimerkki hyvästä Tuning-luokan autosta, jossa on oikeasti panostettu todella kokonaisvaltaisesti koko auton rakentamiseen. Tällaisen auton valokuvaaminenkin on todellista herkkua, sillä yksityiskohtien kirjo on valtava! Tästä syystä en alakaan listaamaan kaikkia muutoksia tähän jutun leipätekstiin, vaan laitan mukaan riittävän määrän kuvia, joista homman idea käy ilmi.

Tämä sisusta on verhoilun suhteen todella makea! Penkit on itse asiassa vaihdettu ”vähemmän sporttisiin”, koska Kristan on pienikokoisena ihmisenä mukavampi ajaa autoa kun jakkarat eivät ole aivan mahdottoman järeät ja massiiviset.

Pieni kontti mutta paljon bassoa

”Muuten tämä automalli on oikeinkin hyvä tähän käyttöön, mutta toki tila on monesti sen verran kortilla, että asioita joutuu suunnittelemaan hyvin tarkasti. Esimerkiksi juuri tavaratila on varsin kompakti, mutta siinä on kovaa soittamisen kannalta myös etunsa. Sitten tietty esimerkiksi akuston sovittaminen kyytiin ja isokokoiset bassovahvistimet sun muut vaativat miettimistä enemmän kuin jossain kookkaammassa autossa”, toteaa VP.

Akkujen suhteen ainakin koko-/tehosuhde on parantunut dramaattisesti, kun autoon vaihdettiin syksyllä ”vanhan tekniikan tilalle” 36 kappaletta Yinlong LTO 40 Ah kennoja. Varapyöräkotelossa majailevan akuston päältä löytyy käytännössä koko tavaratilan kokoinen refleksikotelo kahdelle 12-tuumaiselle elementille. Kotelon tarkkaa tilavuutta ei edes tiedetä, eli se tehtiin oikeasti periaatteella ”niin iso kuin kyytiin mahtuu”. Kotelo on valmistettu 24-millisestä koivuvanerista ja siinä on 560-neliösenttinen portti. Boksin vakioasukkeina ovat olleet B2 Audion Rage XL12 elementit, joista toinen päätti kuitenkin sanoa puhekelansa osalta työsopimuksen irti juuri viime syksyn SM-finaaleissa. Nyt kuvaushetkellä Ibizan kontista paljastuu Low and Loudilta hankitut SoundQubedin elementit, joita kaksi 12-kiloista SD:n monolankkua pääsevät käskyttämään. Kuuleman mukaan B2:t tulevat vielä takaisin, vaikka tälläkin kombinaatiolla soi suhteellisen lujaa ja jopa aika hyvin.

”Kotelon sisällä menee ilman virtaamista parantava tietynlainen liukumäki, joka pienentää hieman vielä litroja. Vapaa nettotilavuus lienee jossain 60-70 litran haarukassa”, veikkailee VP.

Kattoverhoilun tikkaukset on toteutettu todella taidokkaasti. Oli muuten pikkasen haastava kuvattava… Huomaa myös uudelleen verhoillut aurinkolipat.

Kuunteluarvio

Kuuntelin Kristan ja VP:n Ibizaa lokakuun alussa, eli hieman EMMA Finlandin viimesyksyisten SM-finaalien jälkeen. Kuuntelimme AutoSoundin vakiotestilevyä, sekä muutamia muitakin sekalaisia kappaleita. Myös setin äänenpainevaroja kokeiltiin, tosin melko varovaisesti.

Ihan ensimmäinen huomio on Mikko Kuustosella se, että laulaja vetää sopivilla taajuuksilla oven takalaitaan. Tälle on hyvin looginen selitys, eli midbassojen määrä, joka ulottuu koko oven leveydeltä. Tämä hieman häiritsee muuten oikeinkin mukavaa alkufiilistä. Asia on kyllä noteerattu auton omistajienkin toimesta, ja siihen on jo tätä kirjoittaessani tullut muutostakin, eli jatkossa midbassoja on vain yhdet per ovi. Tämä on takuulla soundia ajatellen hyvä asia.

Jos unohdetaan jo mainittu midbassoista johtuva ongelma, niin muuten voin rehellisesti sanoa yllättyneeni siitä miten tasapainoinen ja puhdas soundi tässä setissä on. Subbaripäässä on selkeää voimantuntua, mutta kun tasot säädetään sopiviksi, kuuntelu on mukavaa ilman että basso-osasto jyrää muiden äänialueiden yli. Subbaripää on jopa erottelultaan ihan suhteellisen ok ja aika tarkka. Etenkin ylemmiltä osiltaan. En mielellään käyttäisi subbarista puhuttaessa termiä ”napakka”, koska se on enemmänkin midbassolle kuuluva ominaisuus, mutta tämä bassopää – ja siis nimenomaan subbassopää – on kyllä napakka. Tai en äkkiseltään keksi sille kuvaavampaakaan termiä. Oikeinkin jees! Ja pitää huomioida vielä se, että laitteiston subbariosasto on rakennettu vain ja ainoastaan ESPL-käyttöä ajatellen. Soundit tulivat sitten siinä sivutuotteena… Tätä settiä on hauskaa kuunnella. Ääni on kaikilta osiltaan riittävän hyvin kartalla, että mikään ei häiritse liiaksi. Ja voimaa löytyy haluttaessa aivan hillittömästi, joka vetää pakostakin suupielet korvien suuntaan.

Vaikka Ground Zero GZPM 80SQX keskiääniset on asennettu hyvinkin kompakteihin muutaman desilitran koteloihin, niin niidenkään ääni ei ole mitenkään häiritsevän purkkimainen tai muuten värittynyt. Vähän ohuehko se on, mutta muuten soundi ei ärsytä. Myös diskanttipää toimii oikeinkin hyvin ja diskantin ja keskiäänen yhteistyö pelaa myös. Soundissa on aika mukavasti tilaa, joka tekee etenkin liveäänitysten kuuntelusta miellyttävän kokemuksen. Stereokuvallisesti (kun edelleen unohdetaan ne midit) tarkkuuden osalta homma toimii suht ok, eli silläkin sektorilla ollaan kyllä oikealla suunnalla. Ja uskallan veikata että tämä osa-alue tulee kyllä ovien uudelleenrakentamisen myötä parantumaan vielä roimastikin.

Yllätyin, ja ehdottomasti positiivisesti! Kyllä tämän auton kanssa kannattaa sinne SQ:n puolellekin tehdä kilpailukokeiluja.

Ground Zero GZNT 22SQ diskantit ja GZPM 80SQX keskiäänet on asennettu niin että diskantit ovat a-pilareissa ja keskarit peilikolmioissa. Ovet suljettuna elementit asemoituvat aivan vierekkäin. Keskiäänisille on muutaman desilitran kokoiset, käytännössä suljetut kotelot.
Autossa oli kuvaushetkellä kiinni vielä ohjelmalähteenä Pioneer AVH-290BT, joka on tosin tässä vaiheessa vaihtunut jo Kenwoodin 10,1-tuumaisella näytöllä varustettuun ns. tablettisoittimeen. Krista kertoo että on halunnut että ohjelmalähdepuolella pidetään ihan perinteinen soitin, eikä esimerkiksi pelkkää älypuhelinta tai tablettia, joka olisi yhdistettynä signaaliprosessoriin.
Ovista löytyi vielä kuvaushetkellä neljän kuuspuokin rivistö per puoli. Ei löydy enää, koska nyt panostetaan määrän suhteen enemmänkin laatuun.
Subbarikotelolla on nettotilavuutta ainoastaan noin 60-70 litraa. Siihen nähden äänenpainetta lähtee suhteellisen reippaasti. Myös kotelon pinta on maalattu hienosti. Normaalisti elementteinä on 2 x B2 Audio Rage XL12, mutta nyt SoundQubedit saivat toimia ”sairasloma-ajan” tuuraajina. Toisen B2:n puhekela nimittäin levisi finaalikilpailuissa. Subbaripäälle antaa watteja kaksi kaksitoistakiloista SD:n lankkua, jotka sijaitsevat kotelon ja takapenkin välissä.
 • Krista-Annikka
 • Nimi: Krista-Annikka Leppäkari
 • Ikä: 26 vuotta
 • Paikkakunta: Kurikka
 • Ammatti: Kokki
 • Muut harrastukset: Frisbeegolf, metsässä samoilu, marjastus ja sienestys jne.
 • Lempimusiikki: Rammstein on ehdoton suosikki, Turmion Kätilöt on myös hyvä
 • Suosikki TV-sarja: Game of Thrones
 • Veli-Pekka 
 • Nimi: Veli-Pekka Saunala
 • Ikä: 30 vuotta                    
 • Paikkakunta: Kurikka
 • Ammatti: Robottihitsaaja
 • Muut harrastukset: Autot yleisesti, frisbeegolf kesäisin
 • Lempimusiikki: Aika laajasti Spotifyn tarjontaa
 • Suosikki TV-sarja: Blacklist                  
 • Kulkine
 • Merkki: Seat
 • Malli: Ibiza 6L
 • Vuosimalli: 2003
 • Tekniikka: 1.9 TDi Sport, ilmanpuhdistin vaihdettu Raid HP MaxFlow Performance Airfilter System -sarjaan, pakoputkisto vaihdettu virtaavampaan itsetehtyyn 2,5” malliin, isompi cooleri, MAP-anturi vaihdettu isompaan, ahtoputkisto tehty kokonaan järeämmäksi…
 • Vaihteisto: Alkuperäinen manuaali
 • Alusta: JOM Blueline korkeussäädettävä alustasarja, uretaanipuslat, ”koiranluut” vaihdettu
 • Jarrut: Jarrusatulat maalattu, muuten vielä alkuperäiset (päivitystä tulossa)
 • Korimuutokset: Auto on ylimaalattu ja mukana helmiäiskidettä, marmorikuviointia mm. katossa, konepellissä ja spoilerissa, etupuskuri vaihdettu FR malliseen johon on kuidutettu lippa, takana Cupran puskuri, helmalevikkeet tehty itse lasikuidusta (by: Janne Ojala), katolla oleva antenni vaihdettu ”hainevä-malliin”
 • Vanteet: OZ Canyon 17”, raideleveyttä ja vanteiden jakoa muutettu alkuperäisestä
 • Ohjaamo: Penkit vaihdettu Stella-mallisiin, kaikki istuimet verhoiltu uudelleen, kattoverhoilu tehty uusiksi koristekuviointien kera, lattiamatot vaihdettu, RGB-ledivalaistusta, ratti, ovipahvit, käsijarru, vaihdekepin pussi, aurinkolipat jne. verhoiltu uudelleen, muovipintoja maalattu…
 • Muuta: Tuulilasi vaihdettu malliin jossa tummennus yläreunassa, kaikki muut lasit tummennettu, etuoviin vaihdettu tuuliohjaimet, valoja päivitetty ja mm. sivuvilkkujen lasit vaihdettu tummiin, bluetoothilla toimiva alustavalosarja…
 • Hifit
 • Ohjelmalähde: Pioneer AVH-290BT     
 • Signaaliprossu: Helix DSP 3
 • Vahvistimet: Etupäälle Helix M SIX, subbareille 2 x SounDigital 12000.1D EVO
 • Diskantit: 2 x Ground Zero GZNT 22SQ
 • Keskiäänet: 2 x Ground Zero GZPM 80SQX
 • Midbassot: 4 x AutoStudio Reference 602
 • Subbarit: Normaalisti 2 x B2 Audio Rage XL12, jutun kuvissa varaelementteinä SoundQubedin 12” elementit                                
 • Virtajärjestelmä: Laturi vaihdettu 2009 Seat Leonin 140A malliin, 36 kappaletta Yinlong LTO 40 Ah kennoja, 4Connectin ketjutettavia sulakepesiä

Kiitokset

 • Iso kiitos ystäville jotka ovat auttaneet rakentamisessa, Midnight Tunersin porukalle, ja erityisesti kiitosta Low and Loud / Timo Raudasoja