Loviisalainen Jeremias Fast on saanut valmiiksi ensimmäisen versionsa varsinaisesta kisa-autostaan. Aiemmin on pääosin jeesailtu kaverien asennuksissa mutta nyt oli resursseja tehdä se omakin. Autolla tähdätään hyvään soundiin mehevää bassopäätä unohtamatta ja kisakentilläkin on sittemmin keritty käymään. Jatkoa on myös luvassa ja totta kai vielä isommin!
Teksti ja kuvat: Mikko Laine
Jeremias ehti hifistelemään autoa jo ennen ajokortti-ikää. 17-vuotiaana hänellä oli jo ensimmäisenä autonaan Skoda Felicia, johon hän asensi Pioneerin passiivierillissarjan ja hattuhyllylle saman merkin koaksiaalikaiuttimet. Näille oli soppaa syöttämässä Autostudion nelikanavainen vahvistin. Subina toimi 12-tuumainen Autostudio Extreme, jota käskytti 700W vahvistin. Soitin oli myös Pioneerin mallistoa. Setissä oli mukana myös 1F kondensaattori. Järjestelmä sai matkan varrella joitain päivityksiäkin. Autohifiharrastus kuitenkin useiksi vuosiksi sivuun.
Kiinnostus heräsi uudelleen, kun saman kylän kaveri Matti Punna alkoi touhuamaan omaa Civiciään. Matin hommattua Starlettin Jesse oli asennuksissa vahvasti mukana. (Matin Toyota Celsior on esitelty edellisessä Autosoundin numerossa)
Eipä kau’aakaan tästä, kun omat rakentelut alkoivat uudelleen – tosin Jeremiaksen emännän autoon oman potentiaalisen auton puutteesta johtuen. Kaveriporukalla Skoda Fabian täyspäivityssetti rakentui 9 tunnissa. Toiseen versioon pääsi signaaliprosessorikin. Vain hieman ennen tämän artikkelin kirjoittamista Skoda koki kolmannen täysrakennuksen. Tästäkin mahdollisesti juttua tulossa!
HONDA TULI TALOON
Käyttöön tarvittiin tilava auto perheen kuljetukseen – (niin varmaan…). Myynnistä bongattu Honda Odyssey herätti kiinnostusta mutta että käydään nyt vaan katsomassa. Eihän se ihan niin helposti käynyt vaan 7-paikkaisesta japanianvankkurista syntyi kaupat välittömästi. Sitten päästäänkin siihen, että tilaa huomattiin olevan reilusti. Pitihän se arvata, että homma karkaa.
Mitään valmista suunnitelmaa ei ollut. Tunnepohjalta omistamisen halua herättivät Mosconin AS-sarjan vahvistimet, joten ne ainakin haluttiin settiin. Bassopään osalta ensin kävi mielessä B2 8” Rage, joita autoon hankittiinkin muutama kappale.
Vaimennuskamojen ja muiden tarvikkeiden hankinnan jälkeen siirryttiin talliin toteuttamaan. Sisusta veks ja hommiin. Kolme päivää kului vaimentamisessa ja johtotehtävissä kolmelta mieheltä (kuka mahtoi edes johtaa?). Tulipeltiin piti porata oma läpivienti, koska alkuperäisestä ei mahtunut. Kaapelit kulkivat helposti kynnyskoteloita pitkin tavaratilaan.
BASSOHOMMIA
Mielikuva setistä alkoi muotoutua, kun akkukotelot saivat muotonsa varapyöräkoteloon. Koteloa alettiin väkertämään viidelle subbarille. Kotelon kansi tuplana + upotus, kotelo koivuvaneria. Subin kiinnitys rampamuttereilla. Portista syntyi idea toteuttaa se kerrosrakenteisesti ja lakata kirkkaalla lakalla. Ei muuten ollut kovin nopea homma se portinvalmistus, ja lakkauskin piti tehdä useaan kertaan. Kotelon bruttotilavuus on noin 130l ja viritystaajuus 32hz. Kotelo maalattiin valkoisella maalilla sisältä, lakka päälle ja ulkokuori verhoiltiin sivuilta huovalla ja päältä valkoisella keinonahalla. Väriteema sopii hyvin yksiin vahvistimien kanssa.
Sitten iski builder’s block vahvistimien asennuksen suhteen. Kaveri Tommi Leppänen tuli poikkeamaan ja syntyi idea vahvistinräkistä, joka tarjoilisi vahvistimet hyvin näytille. Äkkiäkös siitä sitten syntyi valmis runko, jota jalostettiin tuuletusaukoilla, läpivienneillä sekä alle jäi sopiva tila signaaliprosessorille ja sulakeblokeille. Huvittavasti oli pakko saada bassot soimaan. Kyllä, bassot, ei mitään muuta ollut vielä valmiina. Tässä kohtaa ilmeni, että paikalla ollut erillissarja ei tulisi riittämään näiden subbarien tahdissa.
OVIIN KOTELOT
Oviläpivienneissä ei ollut vapaita paikkoja tai edes tilaa, joten oveen tuotiin kaiutinpiuhat ottamalla ne viillolla ulos alkuperäisestä läpivientikumista oveen porattuun uuteen reikään.
Juuso Heinonen astui kuvaan, ja hän vinkkasi Nico Kuivakankaan perustaneen firman, joka myy B2:sta. Nicon kanssa syntyikin kaupat neljästä B2 Ref 8W -midbassoista. Kaapista löytyi ennestään Gladen Zero 100 -keskiäänet ja Gladen Zero Pro 28 -diskantit ostettiin uutena. Samalla reissulla mukaan tarttui myös Gladen Aerospace 6to8 -signaaliprosessori.
Juuso toi Porista midbassot Jeremiakselle kotiinkuljetuksena. Samalla miehet alkoivatkin rakentamaan ovia, kun Juuso nappasi multitoolin käteensä ja vetäisi puolet ovipahvista pois todeten ”sääli on sairautta”. Koko viikonloppu vierähti nopeasti ja sinä aikana syntyi oviin lasikuidusta ja vanerista 18-litraiset refleksikotelot. Refleksiportit ovat 3D-tulostettua mallia. Sopivia ritilöitä ei löytynyt, joten sitä varten piti ostaa edulliset GAS-merkin 8” midbassoja kaksi paria ja niistä otettiin vain ritilät hyötykäyttöön.
Juuso virnisti miehellä: ”Nyt kun autoin, niin sinä lähdet kisaamaan” ja ojensi EMMAn jäsenmaksun, jonka Jesse kiltisti maksoi. Verhoilun jälkeen ovet kasattiin uudelleen ja päästiin tosissaan säätöhommiin. Tuloksena yhdet palaneet diskantit ja paljon ääntä noin muuten. Oma elämyksensä oli ajaa Porista pääkaupunkiseudulle subien, midien ja keskiäänien varassa hakemaan uudet diskantit.
ENSIMMÄINEN KISAKAUSI
Auto valmistui EMMA Finlandin järjestämään Lappeenrannan osakilpailuun ja haasteena oli ESQL Limited -luokka. Edellisenä iltana valmistauduttiin vielä säätösessiolla. Itse kisassa Jessen puhelimessa oli ollut Dolby-tila päällä ja tämä verotti auttamatta soundipisteitä. Pettymystä piti sulatella, koska säätösessiossa homma vaikutti erittäin lupaavalta. Finaalipaikka oli kuitenkin ansaittu tuon kauden poikkeuksellisilla säännöillä. Puhelimen ongelma löytyi nopeasti ja soundista löydettiin vielä paranneltavaa.
Keskarielementti ei toiminut halutulla tavalla yläpäästään ja se vaihdettiin B2 Rage 3” elementteihin. Tuloksena oli ulottuvampi yläpääntoisto, jotta voidaan diskantteja käyttää ylempää, jolloin niitä voi soittaa kovempaa. Tuon jälkeen viilattiin soundia etenkin midbassojen osalta, kun löytyi +12dB piikki 60hz:stä. Miten niin herkkä kotelo…?!
Finaalissa Dolby-tila oli saatu pois käytöstä ja soundiarvio parani huomattavasti edellisestä. Painemittauksessa jäätiin hieman maksimipisteistä. Kisakumppanit olivat kuitenkin yksinkertaisesti vielä parempia, joten tyytyminen oli finaalin jumbosijaan mutta tulijaisina oli joka tapauksessa ESQL Limited-luokan SM3-pokaali. Ensikertalainen oppi kisoissa paljon ja projektissa itsessään vielä enemmän. Finaalista palatessa setti sai runtua sen verran, että sulake paloi silkasta ottovirrasta. Pieni päivitys siinäkin paikallaan? =) Kokonaisuutena Jeremias koki kisaamisen miellyttävänä ja kehuu kilpailujen yleisilmapiiriä. Sitä kautta on saanut tutustua myös moniin uusiin ihmisiin lajin parissa.
KUUNTELUARVIO
Autoa kuunneltiin ESQL-tyylisesti auton ulkopuolelta n. 7 metrin etäisyydeltä auton takaa. Käytin omaa puhelintani ja Tidal-sovellusta.
City of Praque Philharmonic Orchestra – Roll Tide: ensivaikutelma on aavistuksen kireä. Saisi olla pehmeämpi torvissa, vaikka ei kuitenkaan ärsyttävään asti mennä. Pientä kaikua on havaittavissa. Ihan kuin midiä uupuisi välistä. Ääni soi isosti, mistä allekirjoittanut erityisesti tykkää. Heleyttä kaipaisin lisää.
Nightwish – Harvest: Tällä biisillä tomeissa jotenkin sopivasti kaikua. Vokaalit ovat vähän verhon takana. Hieman myös tummuutta on mukana. Basso on hieman kallellaan pyöreäänpäin.
Toto – I Will Remember: No nyt midipäähän tuli enemmän napakkuutta. Keskialue purkittaa edelleen. Hieman on nuhaa vokaaleissa tässäkin mutta piano kuulostaa mukavan pirtsakalta.
Bela Flek: The Flight of the Cosmic Hippo: Nyt löytyi jotain resonointia. Piti oikein kysyä omistajalta, ettei ole merkki elementtien antautumisrajasta. Alin osasto saisi tulla kovempaa. Elementit tuntuvat tekevän töitä mutta se ei välity kuuntelupaikalle. Pitkien nuottien jälkeisissä iskuissa saisi olla lisää jortikkaa.
Amon Amarth – Raven’s Flight: Pidetään vähän hauskaa koska siihen tämä setti on kasattu! Basari tai tarkemmin sanottuna bassokitara tuntuu mutta potkua saisi bassorummussa olla lisää. Kyllä tässä silti meinaa moshata mukana!
Yhteenvetona todettakoon, että ensikertalaiseksi setti soi nyt jo varsin mallikkaasti. Isoja varsinaisia virheitä ei tunnu olevan. Setti kaipaa vaan lisäjalostamista ja säätöä. Kuvatut ongelmat syntyvät lähinnä elementtien keskinäisistä vaihe-eroista. Auton kyljen vaikutusta ei sovi myöskään vähätellä tämän asennustavan kanssa. Kyseessä on kuitenkin erittäin haastava tapa soittaa autostereoita.
KATSE TULEVAAN
Kaikkihan siinä räjähti – ainakin melkein. Bassot lähtivät vaihtoon ja tilalle tulossa 2×12” B2 Rage 12 XL mörköä ja ensimmäisenä Suomessa B2 Riot 16000.1 -vahvistin. ESQL-soitossa tarvitaan myös bassopainetta, niin tällä sitä pitäisi löytyä maksimipisteiden saamiseksi. Myös pääkajarien vahvistimet vaihtuvat B2-merkin Rage-sarjan neli- ja kaksikanavaisiin malleihin. Litium-akut ovat myös tilauslistalla. Midiasennukset pysyvät sellaisenaan mutta keskiäänet ja diskantit saavat uudet pahkat. Diskanteiksi tulee B2 Rage CDR. Prosessoriksi tulee päivittymään Helix DSP Pro MK2, johon Jesse tykästyi emäntänsä autoon tulleeseen vanhempaan malliin eli Helix DSP Pro. Artikkelin kirjoitushetkellä auto onkin rakennettu jo uuteen uskoon, ja se on nähtävänä tänä kesänä EMMA Finlandin kilpailuossa. Sinne siis!
- Kuski
- Nimi: Jeremias Fast
- Kulkine
- Merkki: Honda
- Malli: Odyssey
- Vuosimalli: 2004
- Moottori: 2,4l VTEC
- Hifit
- Ohjelmalähde: Älypuhelin
- Signaaliprosessori: Mosconi Aerospace 6to8
- Vahvistimet Mosconi AS200.4, Mosconi AS300.2, Gladen RC3200c1
- Diskantit: Gladen Zero Pro 28
- Keskiäänet: B2 Audio Rage 3”
- Midbassot: 4x B2 Audio REF 8W
- Subwooferit: 5x B2 Audio Rage 8”
- Muuta: AMAS BT-yksikkö