Todella hieno hintaisekseen! Kokeilussa: Soundmagus E1800.1 monovahvistin

Soundmagus on vielä toistaiseksi Suomen markkinoilla vähän vieraampi merkki. Kyseessä on laadukkaana pidetty valmistaja, joka tekee myös paljon alihankintaa useille – myös Suomessa – hyvinkin tunnetuille autohifibrändeille. Tässä artikkelissa tutustumme Soundmaguksen keskihintaluokkaan sijoittuvaan ja äänenlaatu edellä rakennettuun monovahvistimeen.

Teksti: Jarkko Peiponen – Kuvat: Janne Soilakari

Soundmagus on vuonna 2001 perustettu Kiinan Shenzhenin kaupungissa Nanshanin yrityspuistossa ja kotisivujen mukaan erikoistunut autovahvistinten valmistukseen. Kotisivujen mukaan valmistajan G150/E150 mallisella vahvistimella on voitettu EMMA kansallinen finaali vuonna 2004 sekä X1500 mallilla Norjan dB-Drag finaali vuonna 2004. Nykyinen mallisto kattaa myös kaiuttimet sekä DSP-laitteet, joista tätä kirjoitettaessa DSP on Suomen maahantuojan valikoimissa, mutta kaiuttimet eivät.

Vahvistin ja pakkaus
Soundmagus E1800.1 saapuu normaalissa pahvilaatikossa. Sen avaaminen paljastaa ensiksi ohjekirjasen, jossa huomio kiinnittyy kahteen asiaan: kirjassa on sivuja poikkeuksellisen vähän ja suurin osa tekstistä vaikuttaa olevan kiinaa. Suomenkielistä ohjekirjaa ei pakkauksesta löydy. Lisäksi mukana on muutamia ruuveja kuusiokoloavaimen kera laitteen kiinnitystä varten.

Itse vahvistin on pakattu muoviin ja pehmusteisiin. Ensituntumalta laite vaikuttaa järeältä ja painoa on käsivarallakin kokeillessa reilusti. Laitteen väri on punertavan sävyinen ja sen kultaiseen logolaattaan on painettu merkin lisäksi 18 Years Limited Edition. Kyseinen mallisarja on valmistajan sivujen mukaan lanseerattu vuonna 2022. Laite vaikuttaa hienosti viimeistelyltä ja alumiinia oleva ulkokuori luo arvokkaan vaikutelman. Vahvistin näyttää hienolta ja sen punertava sävy erottaa sen monesta perinteisemmästä vahvistinmallista.

Tärkeimmät ominaisuudet
Valmistajan kotisivujen mukaan D-luokassa toimiva vahvistin tuottaa 4 ohmiin 600 wattia jatkuvaa tehoa, 2 ohmiin 1100 wattia ja yhteen ohmiin peräti 1850 wattia.

Laitteen toiselle lyhyelle sivulle on keskitetty RCA-liittimet ja säädöt. Liitinpuolelta löytyy 2-kanavaa sisään ja 2-kanavaa ulos sekä mahdollisuus bassontason kaukosäätimen liittämiseen. Liittimet ovat tukevaa tekoa. Säädöillä voidaan valita sisääntulon taso (Input Level: Spr tai Pre In), herätesignaalista käynnistyminen, gain eli herkkyys sekä jakosuotimista alipäästösuodin väliltä 40-200Hz ja subsonic-suodin väliltä Off-50Hz. Lisäksi on basson korotus välillä 0-12dB.

Käyttöohjeesta tai valmistajan kotisivuilta ei löydy tarkempaa tietoa suotimien ominaisuuksista, esimerkiksi jakojyrkkyyksistä, mutta maahantuojan sivuilla mainitaan niiden olevan 24dB/oct. Valmistajan kotisivuilla mainitaan myös, että vahvistimen toistokaista on 20-220Hz.

Toisella lyhyellä sivulla ovat puolestaan vahvistimen virta- ja kaiutinliittimet. Virtakaapeleina voidaan käyttää suurimpana arviolta 16mm² kaapelia, pykälää isompi ei enää mahtunut testissä terminaaliin. Kaiutinterminaaliin mahtuu arviolta vähintään 8mm² kaapeli. Kaikki terminaalit ovat laadukkaan oloisia ja kaapeli kiinnitetään niihin suoraan suojaholkilla varustettuna.

Kuunteluarvio
Testasin vahvistinta laitteistossa, jonka pääkaiuttimina on ScanSpeakin 2” laajakaistat, midbassoina BMW E60:sen vakiobassot penkin alla ja subwooferina suljetussa kotelossa kontissa ScanSpeak Revelator 9” basso. Vahvistimina setille on Genesiksen tuotteita, ja vertailukohtana tälle vahvistimelle Genesis Dual Mono.

Soundmaguksen tuote selviytyy kuuntelutestistä moitteettomasti. Vahvistimen tuottama ääni on neutraali ja laite toistaa hyvin alas saakka voimalla, esimerkiksi kappaleella Vesala Uu mama. Ingraatio midbasso-subbasso välillä on hyvällä tasolla esimerkiksi Mikko Kuustosen Abrakadabra -kappaleella. Vesa-Matti Loirin kappaleella Uskon bassopää tuo laulajan ääneen hienoa voiman tunnetta, joskin muhkeutta saisi olla hieman enemmän. Jäänkin kaipaamaan verrattuna Genesikseen tiettyä muhkeutta ja musikaalisuutta. Nyt esitys jää hieman vajaaksi tuossa suhteessa.

Kokonaisuutena Soundmaguksen monovahvistin on äänenlaadultaan kuitenkin todella hieno tuote.

Yhteenveto
Soundmaguksen juhlavuoden malli on kaikkiaan hyvin vakuuttava, erityisesti hintaluokka huomioiden. 399 euron hintaisena se sijoittuu kategoriaan, josta moni jo vähän pidemmälle hifiharrastuksessa edennyt on valitsemassa sopivaa vahvistinta.

Tehoreserviä laitteessa on vaikka muille jakaa, sen kertovat jo laitteen speksit. Nyt 9” paperikartioisella hifikappaleita soitettaessa Soundmaguksen monovahvistin ja sen kapasiteetti jää varmasti hieman vajavaiseksi. Järeä 12” basso, refleksikotelo ja Soundmagus E1800.1, siinä voisi olla yhdistelmä, jonka kanssa voisi elää maailman tappiin!

Tekniset tiedot ja maahantuojan yhteystiedot:

 • Soundmagus E1800.1
 • Suositushinta: 399 euroa
 • Maahantuoja: LR Import Oy
 • Puhelin: 040 825 2839
 • Internetissä: www.boombeat.eu
 • Tekniset tiedot (valmistajan ilmoittamat)
 • RMS teho @ 4 ohm: 1 x 600W
 • RMS teho @ 2 ohm: 1 x 1100W
 • RMS teho @ 1 ohm: 1 x 1850W
 • Perusominaisuudet
 • Toimintaluokka: D
 • Mitat: 52 x 180 x 398 mm

Lisätietoja maahantuojan verkkokaupasta

Valmistajan kotisivut