A/B-luokan äänenlaatua! Kokeilussa: Soundmagus E800.4 nelikanavainen vahvistin

Saimme LR Importilta eli Lönkän Makelta kokeiltavaksi myös nelikanavaisen A/B-luokassa toimivan Soundmagus E800.4 vahvistimen. Laitteen suositushinta on 499 euroa, eli ns. keskihintaluokassa liikutaan. Vahvistimen ulkonäkö on harvinaisen vakuuttava, mutta entäpäs äänenlaatu? Siitä sekä muista ominaisuuksista otamme tässä artikkelissa selvää…

Teksti: Jarkko Peiponen – Kuvat: Janne Soilakari

Soundmagus E800.4 saapuu normaalissa pahvilaatikossa. Sen avaaminen paljastaa ensiksi ohjekirjasen, jossa huomio kiinnittyy kahteen asiaan: kirjassa on sivuja poikkeuksellisen vähän ja suurin osa tekstistä vaikuttaa olevan kiinaa. Suomenkielistä ohjekirjaa ei pakkauksesta löydy. Lisäksi mukana on muutamia ruuveja ja kuusiokoloavain.

Ensisilmäys laitteeseen
Itse vahvistin on pakattu muoviin ja pehmusteisiin. Ensituntumalta laite vaikuttaa järeältä ja painoa on käsivarallakin kokeillessa reilusti. Laitteen väri on punertavan sävyinen ja sen kultaiseen logolaattaan on painettu merkin lisäksi 18 Years Limited Edition. Kyseinen mallisarja on valmistajan sivujen mukaan lanseerattu vuonna 2022. Laite vaikuttaa hienosti viimeistelyltä ja alumiinia oleva ulkokuori luo arvokkaan vaikutelman. Vahvistin näyttää hienolta ja sen punertava sävy erottaa sen monesta perinteisemmästä vahvistinmallista.

Tärkeimmät ominaisuudet
Valmistajan kotisivujen mukaan AB-luokassa toimiva nelikanavainen vahvistin tuottaa 4 ohmiin 150 wattia jatkuvaa tehoa per kanava, 2 ohmiin 185 wattia ja sillattuna 4 ohmiin 360 wattia kahteen kanavaan. Ilmoitettujen tehojen puolesta vahvistin soveltuu minkä tahansa 2-tie laitteiston päävahvistimeksi tai sillattuna esimerkiksi järeiden midbassojen soittamiseen.

Laitteen toiselle lyhyelle sivulle on keskitetty RCA-liittimet ja säädöt ja liitinpuolelta löytyy 4-kanavaa sisään. RCA-liittimet ovat kullattu ja tukevaa tekoa. Säädöistä tästä mallista löytyvät kanavaparikohtaiset tasonsäädot. Käyttöohjeesta tai valmistajan kotisivuilta ei löydy tarkempaa tietoa suotimien ominaisuuksista, esimerkiksi jakojyrkkyyksistä.

Toisella lyhyellä sivulla ovat puolestaan vahvistimen virta- ja kaiutinliittimet. Virtakaapeleina voidaan käyttää suurimpana arviolta 16mm² kaapelia, pykälää isompi ei enää mahtunut testissä terminaaliin. Kaiutinterminaaliin mahtuu arviolta vähintään 8mm² kaapeli. Kaikki terminaalit ovat laadukkaan oloisia ja kaapeli kiinnitetään niihin suoraan suojaholkilla varustettuna.

Kuunteluarvio
Testasin vahvistinta laitteistossa, jonka pääkaiuttimina on ScanSpeakin 2” laajakaistat, midbassoina BMW E60:sen vakiobassot penkin alla ja subwooferina suljetussa kotelossa kontissa ScanSpeak Revelator 9” basso. Vahvistimina ko. setille on Genesiksen tuotteita, ja vertailukohtana tälle vahvistimelle Genesis Stereo 100, joka ohjaa setissä laajakaistoja.

Soundmaguksen nelikanavainen on äänensävyltään hyvin neutraalia ja tarkka. Esimerkiksi Saimaa -yhtyeen Myrskyluodon Maija -kappaleella vahvistimen erottelukyky on huippuluokkaa ja sen tuottama soundimaailma on hienon kuuloinen. Abdullah Ibrahimin Moniebahin -kappaleella puhaltimien soundi on ilmava. Tietyillä kappaleilla, kuten vaikkapa Vesa-Matti Loirin Uskon -kappaleella, jään kaipaamaan hieman syvyyssuuntaista erottelua. Asiat ovat hienosti paikallaan ja vahvistin maalaa hyvin tarkan stereokuvan, mutta soitinten väliset syvyyserot ovat verrokkiin verrattuna hieman vajavaiset. Ehkäpä ripaus ilmavuutta jää uupumaan, mutta yleissoundiltaan Soundmaguksen nelikanaivainen on todellinen hifivahvististin.

Yhteenveto
Soundmaguksen juhlavuoden nelikanavainen malli on kokoäänialueella toimiva vahvistin, joka soveltuu monenlaiseen käyttöön. Kriittiselle kuuntelijalle vahvistin tarjoilee äänenlaatua koko rahan edestä ja pari kappaletta tätä vahvistinta voisi toimia hyvin esimerkiksi aktiivisetin pääkanavina: 4-kanavainen diskanteille ja keskiäänille sekä toinen vastaava sillattuna midbassoille.

Tekniset tiedot ja maahantuojan yhteystiedot:

 • Soundmagus E800.4
 • Suositushinta: 499 euroa
 • Maahantuoja: LR Import Oy
 • Puhelin: 040 825 2839
 • Internetissä: www.boombeat.eu
 • Tekniset tiedot (valmistajan ilmoittamat)
 • RMS teho @ 4 ohm: 4 x 150W
 • RMS teho sillattuna @ 4 ohm: 2 x 360W
 • RMS teho @ 2 ohm: 4 x 185W
 • Perusominaisuudet
 • Toimintaluokka: A/B
 • Mitat: 52 x 180 x 368 mm

Lisätietoja maahantuojan verkkokaupasta

Valmistajan kotisivut