Paras 2-tiesarja alle 200 eurolla? Kokeilussa AI-Sonic S2-C6.2 erillissarja

AI-Sonicin S2-tuotesarja sisältää vankkaa perushifiä, joka sijoittuu hinnaltaan alempaan keskihintaluokkaan. Tämä on sellaista tavaraa, mitä pystytään myymään vielä isojakin määriä. Kuunneltuani S2-C6.2 erillissarjan, voisin sanoa että olisi vuosituhannen ihme, ellei tästä setistä kehity yksi myydyimmistä 6,5” 2-tiesarjoista ikinä!

Teksti ja kuvat: Janne Soilakari

AI-Sonic S2-C6.2 erillissarja kustantaa ”perusmallina” eli passiivijakosuotimien kera 199 euroa. Sarjasta on olemassa myös 169 euron hintainen aktiiviversio, josta suotimet puuttuvat. Tämä on erittäin hyvä lisä, kuten myös se että elementtejä saa myös täysin irrallisena. Diskanttiparin hintalapussa lukee 89 euroa ja midbassoista pitää pulittaa 119 euroa.

Sain kokeiltavaksi 199 euron arvoisen passiivijakosuotimilla varustetun version. Käydään seuraavaksi läpi tuotepakkauksen sisältö komponenttikohtaisesti.

AI-Sonic S2-T25 diskanttielementtien 25-millisen silkkikalotin suojana on musta metalliritilä. Kaapelit ovat perinteistä kiinteää mallia.

Diskantit

Sarjan diskanttielementtien malli on AI-Sonic S2-T25. Kyseessä on mallinimen mukaisesti 25-milliset elementit, joissa on silkkikalotit. Suojaritilä on tuttuun tapaan mustaa metalliverkkoa ja kaiutinkaapelina on kiinteä johdonpätkä. Diskantin hypistelytuntuma on varsin ”jämäkkä”. Teknisesti elementti on hyvällä tavalla todella perinteinen, joka on tässä kohtaa pelkkää plussaa. Viimeistely on tähän hintaluokkaan oikeinkin hyvää tasoa. Iso plussa myös elementin pohjassa olevasta kierteestä, joka mahdollistaa pulttikiinnityksen takaapäin.

Iso plussa diskanttielementin taakse tehdystä kiinnityskierteestä! Tämä helpottaa asennusta.

Mukana paketissa on myös asennuskupit sekä viistoon pinta-asennukseen että uppoasennukseen. Myös perinteiset kiinnitystarvikkeet löytyy. Erittäin fiksut perusdiskantit!

Midbassot

AI-Sonic S2-W6 midbassoelementeissä on mustaksi anodisoidut alumiinikartiot, butyylikuminen yläripustus sekä jämäkkä korroosiosuojattu peltirunko. Magneetti on ferriittiä ja sen ympärillä on kuminen koristerengas. Magneetin pohjasta löytyy puhekelalle pieni jäähdytysreikä. Kaiutinkaapeleille on laadukkaat lattamalliset liittimet. Kyseessä on teknisesti pätevät elementit, joiden viimeistely on tähän hintaluokkaan hyvää tasoa.

AI-Sonic S2-W6 midbassojen kartiot ovat alumiinia ja runko tukevaa korroosiosuojattua peltiä. Rakenne ja viimeistely ovat hintaluokassaan hyvää tasoa. Näitä saa myös irrallisena 119 euron parihintaan.

Pakkauksessa on mukana lisäksi midbassojen suojaritilät. Ritilät tulevat mukana myös irtotavarana hankittujen elementtien kanssa.

Sarjan mukana tulee reipas määrä asennustarvikkeita ja muita enemmän tai vähemmän tarpeellisia kilkkeitä. Kaikki näistä tuntuivat ihan käyttökelpoisilta, joten ansaitsevat paikkansa paketissa.

Jakosuotimet

Sarjan passiivisuotimet on kasattu hieman tummennetulla läpinäkyvällä kannella varustettuihin muovikoteloihin. Suotimien komponentit ovat asiallista perustasoa. Pienehköt kelat ovat ilmasydämisiä malleja ja toinen kondensaattoreista on muovieristettyä mallia. Mukana on myös neljä vastusta tasonsovitusta varten. Diskantille on kaksiportainen 0/-3 dB tasonsäätö, joka toteutetaan siirtämällä kaiutinjohtoa haarukkaliitinterminaalissa. Helppoa ja toimivaa, kun suodinkoteloa ei tarvitse avata, kuten esimerkiksi katkaisijan tai jumpperin kohdalla.

Paketissa mukana tulevassa ohjekirjassa on varsin pätevät perusohjeet diskanttielementtien tasonsäätöä ajatellen (täysin vastaavat kuin S1-sarjan mukana). Nyrkkisääntönä kerrotaan se, että suoralla (on axis) suuntauksella käytetään -3 dB asetusta, ja epäsuoralla suuntauksella (off axis) 0 dB asetusta. Kojelaudan nurkkiin tapahtuvalla ylöspäin suunnatulla asennuksella ohjekirja neuvoo kokeilemaan elementtien vaiheen kääntämistä.

Sarjan passiivisuotimet on kasattu hieman tummennetulla läpinäkyvällä kannella varustettuihin muovikoteloihin. Suotimien komponentit ovat asiallista perustasoa. Kaiutinkaapeleille on haarukkaliitinterminaali.

Kuunteluarvio

Ennen kuuntelutestiä sarja sai muutaman tunnin reipashenkistä sisäänajoa. Kuunteluarviossa käytettyjen musiikkikappaleiden lista löytyy ohesta. Kuuntelut suoritettiin diskantin asetuksella 0 dB. Tämä ei tuottanut ongelmia, vaikka elementit olivatkin suunnattuna suoraan kuuntelijaan.

Heti ensisekunneista lähtien on selvää, että tämän sarjan soundissa on todella moni asia mallillaan. Setti on suhteellisen herkkä, lisäksi soundi on muutenkin todella vapautunut ja ”helppo”. Keskialue on puhdas ja laulajan äänessä on luonnollista kuulautta. Sävyjen kirjo on todella loistavaa luokkaa. Diskantti soi hyvin yhteen keskialueen kanssa. Midbassopää on vapautunut, tarkka ja erotteleva. Huh huh… Puhutaan kuitenkin alle 200 euroa maksavasta kaiutinsarjasta.

Vaihdetaan biisiä Kuustosesta Junior Wellsiin, ja katsotaan vieläkö varastosta löytyy ylistyssanoja. Juniorilla alku on erittäin reipas ja eläväinen, olematta kuitenkaan liioittelevan pirteä. Soundin balanssi on hyvin mallillaan ja kuunteluun voi uppoutua, ilman että mikään häiritsee.

Rammsteinilla annan jälleen vähän hanaa. Kyllä ääntä saadaan varmasti useimpiin tarpeisiin riittävästi, mutta ei tämäkään silti mikään varsinainen luukuttajan setti ole. Midbassopää kestää verrokkia (S1-CX6.2) pidemmälle ilman antautumisen oireita, mutta raja saadaan kyllä vastaan tälläkin kertaa. Mutta summa summarum, soi tarpeeksi kovaa, eli ei ongelmia tällä sektorilla. Bassomiehet laittaa sitten niitä luotidiskantteja ja SPL-midejä.

Cosmic Hipolla peltien kilahdukset tulevat selkeämmin kuin S1:n kohdalla. Kuulostaa kertaluokkaa aidommalta. Bassopään potkutkin tulevat sangen tymäkästi. Nyt saadaan sitä alempaakin osastoa jo jonkin verran. Vaikea on keksiä suurempia moitteita. Täysin sama pätee myös seuraavana kuuntelulistalla olevaan Janitaan. Hyvältä kuulostaa! Keskialueen sävykkyys on vielä selvästi parempaa tasoa kuin S1:n kanssa, joka sekin siis oli jo varsin asiallinen. Tämä on nyt oikeasti hemmetin kova!

Sitten Nilsiä ja akustista kitaraa. Ja kyllä, toimii. Tekee mieli vääntää volumea koko ajan vain kovemmalle, niin hyvältä tämä kuulostaa. Tarkkuus ja sävykkyys ovat tämän hintaiselle sarjalle aivan ”nextiä leveliä”, kuten nuorisolaiset sanoisi. Kuuntelin tämän(kin) loppuunkuluneen biisin oikein päätyyn saakka, ja ihan vahingossa. Tämän setin kanssa musiikkiin uppoutuu, ja se jos mikä on hyvän hifituotteen merkki.

Sitten Nightwishia. Tällä kertaa ei jännitä, sillä tiedän että tämäkin toimii. Ja toimiihan se! Kappaleiden kireys ei häiritse niin pahasti kuin joillain muilla, toki se on siellä mukana nytkin. Mutta mennään loistavasti siinä rajalla, jolloin soundi alkaa kovalla volumetasolla riipiä korvia. Eli ei jää pliisuksi, mutta ei aiheuta kuuloelimissä verenvuotojakaan. Myös verrokkisarjaa muhevampi midbassopää parantaa kuuntelukokemusta. Nyt on todella jees.

Kokonaisarvosana kuuntelusta: 9+

Plussat ja miinukset:

 • + Todella vapautunut ja ”helppo” ääni, herkkä sarja
 • + Keskialue ja diskantti toimivat loistavasti yhteen
 • + Miellyttävä ääni lähes materiaalilla kuin materiaalilla…
 • + …Olematta silti millään muotoa ”pliisu”
 • + Tarkka ylempi midbassoalue ja alempaakin tulee mukavasti
 • – Tämäkin on puhtaasti SQ-sarja, eli himoluukuttaja saattaa pettyä

AI-Sonic S2-C6.2 on eittämättä oman hintaluokkansa parhaimpia sarjoja, kenties jopa paras. Toki jokainen kuuntelija painottaa vähän eri asioita, mutta jos puhutaan puhtaasti hyvästä hifisarjasta ja unohdetaan esimerkiksi maksimaaliset äänenpainevarat, niin vaikea on nimetä tähän rahaan parempaakaan settiä. Tämän sarjan huikea elävyys ja soundin helppous vetävän joka kuuntelulla leuan lattiaan – etenkin kun tietää kuuntelevansa 199 euron hintaista tuotetta. Äänenlaadullisesti tämä sarja kestää vertailun jopa kolmekin kertaa arvokkaampien tuotteiden kanssa.

Ettei mene aivan pelkäksi ylistykseksi, niin pari heikompaakin lenkkiä löytyy. Diskantti on hintaluokassaan erittäin hyvä, mutta se voisi olla silti sävykkäämpikin ja toistoltaan skarpimpi. No löytyykö jostain toisesta 200 euron passiivisarjasta sellaista dikkeä? Ei löydy. Eli sikäli vähän turhaa nillitystä, mutta joka tapauksessa jos puhuttaisiin vaikkapa arvosanan 10 kaiutinsarjasta, niin tuossa olisi petrattavaa.

Myös midbassotoisto voisi pysyä kovassa kuuntelussa lineaarisempana. Setti kestää kyllä kovempaakin ajoa, mutta koska soundi on älyttömän makea, niin volumea tulee toisinaan nostettua huomaamattaankin erittäin korkeille tasoille. Ja siellä tapahtuu hieman midbassopään pyöristymistä.

Näille kahdelle mainitulle ”puutteelle” ei kuitenkaan kannata antaa liikaa painoarvoa. Hintaluokassaan AI-Sonic S2-C6.2 on markkinoiden terävintä huippua ja näin ollen todella suositeltava hankinta, jopa varsin laadukkaankin oheislaitteiston kaveriksi. Tämän sarjan ääni ei nimittäin tule ihan heti toimimaan pullonkaulana…

S1 vastaan S2?

Jos mietit 6,5” erillissarjan hankintaa AI-Sonicin S1:n ja S2:n välillä (eikä sinulla ole tarvetta koaksiaaliasennukselle), niin oma mielipiteeni on se että 50 euron lisäsijoitus on tässä kohtaa maailman järkevin asia. Saat sillä rahalla tolkuttoman paljon lisää äänenlaatua. AI-Sonic S2-C6.2 on myös teknisesti sekä viimeistelyltään omassa hintaluokassaan erittäin laadukas tuote. Todella iso ostosuositus.

Kuuntelussa käytetty musiikkimateriaali:

 • Mikko Kuustonen: Abrakadabra
 • Junior Wells: Sweet Sixteen
 • Rammstein: Heirate Mich
 • Bela Fleck & The Flecktones: Flight of the Cosmic Hippo
 • Janita: Sävyjä
 • Nils Löfgren: Keith Don’t Go
 • Nightwish: Crimson Tide / Deep Blue Sea
 • Nightwish: Sacrament of Wilderness

Tekniset tiedot ja maahantuojan yhteystiedot:

 • AI-Sonic S2-C6.2
 • Suositushinta: 199 euroa
 • Maahantuoja: AI Group
 • Puhelin: 0207-699 860
 • Internetissä: www.aigroup.fi
 • Yleiset tiedot
 • Tehonkesto: 100 W RMS
 • Herkkyys: 88 dB (1 W/1 m)
 • Impedanssi: 4 ohm.
 • Toistoalue: 40 Hz – 25 KHz
 • Diskantti
 • Malli: AI-Sonic S2-T25
 • Upotussyvyys: 15 mm
 • Kokonaishalkaisija: 56 mm
 • Asennushalkaisija: 49 mm
 • Kartio: 25 mm silkkikalotti
 • Fs-arvo: 1,5 KHz
 • Midbasso
 • Malli: AI-Sonic S2-W6
 • Asennussyvyys: 62 mm
 • Asennushalkaisija: 141 mm
 • Kokonaishalkaisija: 165 mm
 • Kartio: Mustaksi anodisoitu alumiini
 • Runko: Pelti (korroosiosuojattu)
 • Magneetti: Ferriitti
 • Fs-arvo: 64 Hz
 • Qts-arvo: 0,85
 • Vas-arvo: 9,75 l
 • Erillinen jakosuodin
 • Mitat: 106 x 74,8 x 32 mm
 • Liittimet: Ruuviterminaalit haarukkaliittimille
 • Jakojyrkkyys: 12 dB okt. (jakotaajuuksia ei kerrota)
 • Muuta: Kaksiportaisen 0/-3 dB tasonsäätö diskantille