Näin syntyi AI-SONIC!

Suomeen on jokunen aika sitten rantautunut uusi kotimainen tuotemerkki, jonka takana on maamme suurin autohifin maahantuoja AI-Group. Brändin luomisen suurin nimi on Jarkko Saukonoja, joka on tunnettu myös menestyneenä kilpailijana useammallakin eri luomuksella. Jutussamme Jarkko valottaa merkin syntyhistoriaa.

Teksti: Mikko Laine

Jarkon kiinnostus autohifiin alkoi jo ennen ajokortti-ikää. Omalla rahallaan hän asenteli jo laitteita vanhempiensa autoihin, vaikka silloin sai kommenttia, että onko tuossa mitään järkeä. Poika sai kuitenkin harrastaa. Yhdessä vaiheessa Jarkko pääsi Kärkkäiselle viihde-elektroniikan myyjäksi ja pystyi itse vaikuttamaan tuotekatalogiin. Tämä homma kuitenkin muuttui siihen, että päätäntävalta otettiin häneltä pois ja tuotevalikoimasta alkoi vastata ylempi taho, vaikka menekkiä oli hyvin ollut aikaisemminkin. Kinnusen Pekka oli jo jonkin aikaa kosiskellut Jarkkoa mukaan orastavaan autohifibisnekseen Audio Importille mutta Jarkko oli asettanut ehdoksi, että bisnes pystyisi maksamaan palkkaa, jolla tulee toimeen. Viimein tuo hetki oli koittanut ja Jarkko siirtyi Pekan leipiin maahantuomaan autohifiä. Loppu on historiaa, joka kattaa usean huippumerkin maahantuonnin sekä kilpailusaralla useita suomen ja -euroopanmestaruuksia sekä Jarkko sai autohifin kilpailijayhdistys EMMA Finland ry:n kunniajäsenyyden vuonna 2014.

TARVE UUSILLE TUOTTEILLE

Jarkon visiossa kiilsi kuva hintaluokkansa parhaimmista tuotteista kattaen kaiuttimet, subbarit ja vahvistimet. AI-Sonic tulisi korvaamaan konkurssiin ajautuneen Rainbow:n jättämän aukon AI-Groupin katalogissa. AI-Group ja Jarkko itse ovat olleet vahvasti mukana mm. Ground Zeron tuotekehityksessä ja tiimistä on löytynyt sellainenkin nimi kuin Peter Flodqvist, joka tunnetaan erityisesti DLS:n huippuajoista. Peterillä on ollut myös näppinsä pelissä AI-Sonicin suunnittelussa. Vaikka AI-Group on lanseeraamassa kilpailevaa tuotemerkkiä, ei yhteistyössä ole syntynyt mitään säröjä Ground Zeron kanssa vaan päinvastoin sieltä on tullut jopa tukea projektille.

Kaikki sai alkunsa 2017, kun alettiin suunnittelemaan merkin vahvistimia. S2-sarjan vahvistimet perustuivat valikoidun tehtaan olemassa olevaan piirikaavioon, josta jalostettiin sopivin komponentein haluttu lopputuote. Alkuun saatiin myös kuunteluun tehtaan olemassa olevia sampleja mutta oma design vei voiton. Vahvistimien ulkonäköä lähdettiin piirtämään kaikkien saatavilla olevalla ilmaisella ScetchUp 3D-suunnitteluohjelmalla eikä lopputulos siitä vedoksesta paljoa heitä.

Vielä julkaisemattoman S3-sarjan vahvistimissa ulkonäköä syntyi jo ihan oikealla piirustusohjelmalla Jarkon toimesta. Tehtaalta saatiin vain rajat piirilevyn koon suhteen. Siitä lähdettiin yhdessä sähkösuunnittelijan kanssa tekemään reitityksiä ja komponenttiasettelua. Ensimmäisestä vedoksesta tuli kuitenkin jonkin verran haluttua suurempi. Lisämuokkauksilla kokoa saatiin pienemmäksi ja päästiin tekemään halutunlaiset koeversiot. Tämän artikkelin kirjoitushetkellä Ai-Groupilla on hallussaan viimeisimmät vedosversiot, joita nyt testaillaan ja kuunnellaan. Mikäli tulos on miellyttävä, olisi tuo vahvistinsarja tuotantovalmis.

HAASTEITA HUIPULLA

Lippulaivasarja-Solon vahvistinkuoret ovat olleet jo esillä Jose Juolan VW Beetlessä vaikkei niiden sisällä vielä vahvistimia ollutkaan. Vahvistimien tilanne koki muutoksen toukokuussa 2022. Alunperin tehdas olisi ollut jo valmis aloittamaan vahvistimien tuotannon mutta Jarkko vihelsi pelin poikki. Kiinalaisen tehtaan kanssa on ollut konflikteja ja laadunvalvonta ei ole ollut tilaajan haluamalla tasolla. Keskusteluja insinöörien kanssa käytiin tulkin välityksellä ja väärinymmärrysten vaara oli suuri. Riskinä on, että vahvistimen tuotantoversioon asennettaisiin samoin speksattuja mutta edullisempia komponentteja ja tehdä muita muutoksia. Tällöin speksiarvojen toleranssit voivat heittää. Tämä voi vaikuttaa vahvistimen sointiin siinä määrin, ettei se vastaa enää high-endia haluavan ostajan vaatimuksia. Edullisemmissa laitteissa toleranssin pienet heitot eivät ole loppukäyttäjän kannalta niin ratkaisevia, koska sitä esiintyy sen hintaluokan komponenteissa joka tapauksessa. Jarkko antaa kuitenkin tehtaalle puhtaat paperit keskitasoisista vahvistimista ja siitä alaspäin. Tämä tehdas tekee siis esimerkiksi muut AI-Sonicin vahvistimet ja tuottaa vahvistimia myös monelle muulle Suomessakin tunnetulle merkille.

Huippupäätteen ollessa tavoitteena alettiin kartoittaa mahdollisuuksia valmistaa vahvistimia Euroopassa. Kaikki käytettävät komponentit eivät ole aasialaista alkuperää vaan osa niistä tuotetaan Euroopassa. Lisäksi komponenttituotanto on koko ajan siirtymässä enemmissä määrin takaisin Eurooppaan. Tämä helpottaa koko hankintaketjua ja laskee tuotantokuluja. Jarkko on joutunut mm. ostamaan komponentteja Taiwanista ja lähettämään ne tehtaalle Kiinaan, koska sattuneesta syystä kiinalaiset ovat haluttomia tilaamaan Taiwanista yhtään mitään tai vaihtoehtoisesti Taiwan myymään mitään Kiinaan. Lisänä vielä alleviivataan eurooppalaista laadunvalvontaa, joka on erittäin korkeaa tasoa. High-end -tasoisen vahvistimen kohdalla hintaero ei olekaan tuotantomaan kohdalla enää niin suuri, koska Euroopassa valmistettuna siitä jäisi iso osa rahtikuluista pois sekä kohderyhmän ja hintaluokan kannalta ei ole muutenkaan käytännössä merkitystä, jos laite maksaisi muutaman kympin kaukoidässä tuotettua enemmän.

Suunnittelutyö on Solonkin kohdalla kokonaan eurooppalaista yhteistyötä. Piirilevy alkaa olla lähellä lopullista muotoaan ja ulkonäön yksityiskohtia viilataan parhaillaan. Vahvistimet tultaisiin myös valmistamaan Suomessa. Kyllä, luitte oikein: SUOMESSA! Vahvistinrunkoihin vaadittavaa alumiinipursotusta tehdään Suomessa ja itse kokoonpanosta vastaisi sairaalaelektroniikkaa tuottava yritys, jonka tuotteisiin verrattuna autohifielektroniikan toleranssit ovat lievästi sanottua suuria. Suomalaisyhteistyössä voidaan varmistaa, että komponentit ovat juuri niitä, mitkä laitteeseen on suunniteltu. Jarkko naureskelikin, että sai kuulla piirilevyvalmistuksen eri tasoista aivan uusia ulottuvuuksia. Tästä päästinkin keskustelemaan, että minkä tasoinen piirilevy huippuvahvistimen valmistamiseen olisi sopiva.

Jarkko laskeskelee, että ei välttämättä mene kauaa isompaankin muuttoliikkeeseen vahvistinvalmistuksessa, kun Kiinan hinnat nousevat, ja valmistus voisi alkaa siirtyä Euroopan edullisemman pään maihin kuten Unkariin ja Puolaan. Jotkin merkit tekevät jo nyt ison osan vahvistimistaan Euroopassa. AI-Sonicin Solo-sarjan kohdalla pohditaan Avainlippua ja sen lanseeraamisesta vientituotteeksi. Erittäin suurena potentiaalisena myyntikanavana Jarkko mainitsee Kaakkois-Aasian. Kiinassa tehdyt autohifituotteet eivät siellä tee oikein kauppaansa ja yksi aasialainen asiakas oli Jarkolta EM-finaaleissa Salzburgissa AI-Sonicin vahvistimen mallikappaleen nähtyään kysynyt, että missä tämä oikein valmistetaan. Jarkon vastauksen kuultuaan hän lausui, että jos nämä tehtäisiin Euroopassa tai etenkin Suomessa, niin hän ostaisi niitä heti. Tämä hetki on Jarkon mukaan ollut se viimeinen niitti päättää Solo-sarjan vahvistimien tuotannosta Suomessa.

MITES NE KAJARIT VAHVARIN PERÄÄN?

Vahvistinsuunnittelun varaslähdöstä huolimatta merkin kaiutinmallisto ehti ensin markkinoille. Tällä hetkellä myynnissä ovat edullisin S1-sarja, pykälää parempi S2, keskihintatason S3 sekä lippulaivana jo mainittu Solo, joka tällä hetkellä on ainoa subbarin sisältävä mallisarja.

Kaiuttimien suunnittelussa on käytetty tehtaan valmiita sampleja, joita on muunneltu, kunnes on löydetty halutunlainen soundi kuhunkin mallisarjaan. Jokainen elementti on siis erikseen suunniteltu kyseiselle brändille. Erilaisilla muutoksilla puhekelan materiaaleissa, käämin kierroslukumäärässä ja magneetin välyksissä kartiomateriaaleista ja -muodoista puhumattakaan on saatu sopivat tulokset aikaan. Erään diskantin kohdalla löytyi mukavasoundinen malli, joka oli 6ohm puhekelalla. Jarkko harmitteli, että tämä kun olisi autokäytössä 4omh versiona. Tässä kohtaa koitti ruokatauko ja parin tunnin päästä palattuaan tehtaalle Jarkolle lyötiin käteen kyseinen elementti 4ohm versiona. Palvelu ainakin pelasi siinä kaiutintehtaassa.

LISÄÄ BASSOA JA KOHTI TULEVAA!

Tulevien vahvistimien lisäksi on lähiaikoina merkiltä tulossa myös uusia subbareita. S2-sarja pitäisi täydentyä uusilla alapään toistimilla vielä kuluvan vuoden aikana. AI-Sonicin tuotteita löytyy tällä hetkellä jo useasta suomalaisesta ja ruotsalaisesta kisa-autosta. Brändin alku on ollut erittäin lupaava ja toivotaan, että tästä merkistä syntyy uusi luku suomalaisen autohifin menestystarinaan!

Lisätietoja AI-Sonicin tuotevalikoimasta löydät täältä: www.ai-sonic.com