Äänenlaatuhifiä Italiasta! Kokeilussa PHD Audio CF 6.1 Kit erillissarja

Fanatic Audio kuuluu kotimaamme tunnetuimpiin autohifijälleenmyyjiin. Firman juuret ovat kuitenkin maahantuonnissa, joten oman edustuksen ottaminen ei sinänsä ole uusi asia. PHD Audio löytyi nettiä selailemalla. Tilatut samplet vaikuttivat siinä määrin lupaavilta, että Fanaticin omistaja Itkosen Ilja päätti ottaa merkin edustukseensa. Saimme mallistosta kokeiltavaksi 200 euron hintaisen 6,5” 2-tie-erillissarjan.

Teksti ja kuvat: Janne Soilakari

PHD Audio on siitä eriskummallinen merkki, että sen tuotteet valmistetaan edullisimpia tuotemallistoja myöten Euroopassa, tarkemmin sanottuna firman kotimaassa Italiassa. Näin ollen voidaankin puhua valmistuttajan sijaan oikeasti valmistajasta. Tähän liittyen pitää kertoa käytännön esimerkki. Ilja kyseli PHD Audiolta 6×9” kokoisia bassoelementtejä. Tällaisia ei suoraan löytynyt, mutta valmistaja teki parin kappaleen erän kyseisen kokoisia bassoja vain ja ainoastaan Fanatic Audiolle. Aikamoista palvelua! Mukana tuotteissa on myös sopiva kotikutoisuus sekä käsityönä tehtävistä työvaiheista johtuva oma leimansa.

Fanatic Audion kotisivuilta löytyy varsin laaja PHD Audion merkkiesittely, joten mikäli firman filosofia ja valmistustavat kiinnostavat enemmän, suosittelen tsekkaamaan: www.fanaticaudio.com/phd-audio

Tuotepakkaus

Testiin saamani PHD Audio CF 6.1 Kit erillissarja maksaa suositushinnaltaan 200 euroa. Hintaan sisältyy diskantti- ja midbassoelementtien lisäksi erilliset pienet jakosuotimet sekä diskantille asialliset asennuskupit kahteen eri pinta-asennustapaan. Diskantit ja midbassot löytyvät omista paketeistaan, koska niitä myydään myös irtoelementteinä.

Midbassojen suojaritilöitä paketti ei sisällä, mutta sen sijaan löytyy suomenkielinen ohjevihko sarjan asentamista varten! Tästä ehdottomasti plussaa. Ohjeistus sisältää aivan kattavasti asennus- ja kytkentätietoutta, sekä erilaisten ongelmatilanteiden ratkaisuja. Ainoa mitä jäin vielä kaipaamaan olivat elementtien mitat, sekä niiden asennusreikien koot. Nämä toki löytyy netistä, mutta voisivat ne olla myös manuaalissa. Erittäin hyvä ohjeistus joka tapauksessa!

Sarjan komponentit

CF 6.1 Kitin suunnittelussa ei ole panostettu ulkoiseen olemukseen käytännössä ”pakollista enempää”, joka on tietyssä mielessä hyväkin asia. Koska kyseessä on puhtaasti SQ-sarja, niin käytetään se rajallinen valmistusbudjetti mieluummin oleelliseen eli ääneen. Lisäksi sarja on valmistettu Euroopassa, joka on aivan eri asia kuin tehdä se liukuhihnatuotantona Kaukoidässä. Tämä kannattaa pitää mielessä, kun tutkii sarjan elementtien ja muiden komponenttien ulkoista olemusta.

Katsotaan seuraavaksi läpi sarjan komponentit kuvien kera.

Diskanttielementteinä toimivat PHD Audio 1.1 TWE -elementit. Kyseessä on 25 mm kokoiset silkkikalotit, joiden rakenne on harvinaisen ”litteä”. Diskantin impedanssi on 4 ohmia ja tehonkestoksi kerrotaan 15 W RMS. FS-arvo on 1576,17 Hz. Elementin maksimihalkaisija on 48,5 mm ja asennushalkaisija 44,5 mm. Elementeissä on kiinteät ohuet kaiutinkaapelit. Mukana toimitetaan asialliset pinta-asennustarvikkeet.

Kalotin suojana on yllättävänkin tiivis musta metalliritilä. Valmistaja tosin perustelee asiaa sillä, että ritilän aukot ovat poikkeuksellisen hyvin pyöristetyt ja virtaavat, eli ”tiheyden” ei kertoman mukaan pitäisi vaikuttaa toistoon. Ulkonäkö on kieltämättä aika ”bulkkimainen”, mutta nämäkin elementit on kuitenkin oikeasti valmistettu merkin omalla tehtaalla Italiassa. Viimeistelyltään elementit ovat perushyvää tasoa.
Diskanttielementtien paksuus on maksimissaan vain 18,5 milliä! Elementtien asennussyvyyskin on vain 7 milliä. Nämä pystyy leipomaan sangen pienellä työllä vaikka itse modifioitujen a-pilarien kylkeen. Niin sanottu off-axis -asennustapa onkin juuri näiden elementtien juttu, ja tähän on kiinnitetty huomiota jopa elementtien suunnittelussa.
Midbassoelementeissä on komposiittivalurunko. Tämä on kertoman mukaan selvästi kestävämpi kuin monien valmistajien käyttämät muovirungot. Kaiutinkaapelien liittiminä toimivat suoraan runkoon kiinnitetyt, todella tukevat standardikokoiset isot lattaliittimet. Tämä on erittäin hyvä ratkaisu, tykkään! Elementin kartio on puristettua ja pintakäsiteltyä paperia.

Yläripustus on materiaaliltaan HBNR-kumia (Hydrogenated Nitrile Rubber). Kertoman mukaan tämä on arvokkaampaa kuin esimerkiksi perinteinen butyylikumi, mutta samalla mekaaniselta kestävyydeltään parempaa ja esimerkiksi lämpötilankestoltaan stabiilimpaa. Elementin magneetin halkaisija on 86 milliä, ja se on magnetisoitu Italiassa PHD:n omien standardien mukaisesti. Teknisesti ja viimeistelyltään nämä ovat oikeinkin asialliset elementit.
Sarjan passiivijakosuotimet on pakattu pienehköihin mustiin muovirasioihin. Sisältä paljastuu piirilevy, jossa on 12 dB/okt. ylipäästösuodin diskantille. Midbassolle ei ole alipäästökomponentteja, eli sen signaali kierrätetään suoraan läpi ilman mitään suodatuksia. Jakarin komponentit ovat asiansa ajavat, mutta ei yhtään sen yli. Pakko sanoa että laatutaso on jopa tässä 200 euron hintaluokassa aika matalaa luokkaa. Edes muovieristeinen konkka olisi ihan kiva, vaikka sitten vain uskottavuusmielessä… Pienikokoinen suodinkela on sentään ilmasydäminen malli. Toki toimii tämä setti näilläkin, eli sikäli turhaa mutinaa kenties.
Jakosuotimen liitinterminaaliin sopii paljaat johdot. Ainakin 2,5-neliömillisen saa vielä mahtumaan sisään, joten koko on sikäli sopiva. Terminaalin laatu on muutenkin riittävä, vaikka se joihinkin muihin verrattuna saattaa olla aavistuksen ”heppoinen”. Ajaa asiansa.

Kuunteluarvio

Mikko Kuustosella tulee kohtalaisen reipas alkufiilis. Tämä on yleensä hyvä asia, soundi ei ole ainakaan kallellaan matan suuntaan, eikä myöskään tumppu. Laulajan soundi on luonnollinen. Se ei ole mahdottoman lämminsävyinen, vaan enemmänkin tietyllä tavalla ”livemäinen” ja aavistuksen kolea. Laulaja jäsentyy hyvinkin tarkasti kaiuttimien väliin. Koko ei silti jää pistemäisen pieneksi, vaikka tarkkuus onkin sangen hyvä. Tästä plussaa.

Alkuvaikutelma diskanttipäästä on rasittamaton. Toisto on riittävän selkeä ja myös melko tarkka, jotta ainakaan näistä syistä tuskin alkaa kuunteluväsymystä ilmetä. Diskanttien soundi on kuitenkin hieman ”yli-innokas” ja sävy ”tekokirkas”. Kuten sanoin niin se ei mene rasittavuuteen asti, mutta soundista huomaa että mahdollisestikin kuunnellaan hieman edullisempaa sarjaa. Analyyttisyyttä voisi olla enemmän. Diskantin taso on kuitenkin hyvä.

Midbassopää vaikuttaisi suhteellisen tarkalta ja sävykkäältäkin. Mukana on ihan pieni kumeus, joka ei kuitenkaan mitenkään sotke soundia ja saattaa hävitä vähän pidemmän käytön aikana. Tason suhteen pitää kuunnella vielä muitakin kappaleita, jotenkin on fiilis että hiukan enemmänkin voisi ehkä tulla…

Junior Wellsillä biisi lähtee rullaamaan eteenpäin ihan mukavan pirteästi, kuten pitääkin. Ensimmäinen huomio tulee nyt midbassopäästä. On muuten aika tarkka! Tasoa voisi tosiaankin olla piirun verran enemmän, mutta se korjaantunee autossa. Tarkkuus on kyllä erittäin hyvä.
Keskialueelle pätee samat kommentit kuin Kuustosellakin. Tavallaan läsnä olevuuttakin on, mutta sävy on hyvin livemäinen. Tämä lienee valmistajalla ihan valittu asia, eikä missään nimessä miinus, enemmänkin ominaisuus. Noin muuten keskialue on oikeinkin jees. Skarppi ja värittymätön.

Rammsteinia ja volaa kymmenen napsua lisää! Hyvä tarkkuus kautta linjan. Bassopää on joillain samankokoisilla sarjoilla ollut voimallisempikin. Midbasson potku on kyllä edelleenkin erittäin ok, juurikin sen tarkkuuden puolesta. Kovempikaan luukuttaminen ei tuota ongelmia. Midipää pysyy kasassa jopa yllättävänkin pitkään. Melko herkkä sarja.

Cosmic Hipolla ihan kelpo suoritus. Rumpalin peltien hipaisut toistuvat mukavasti. Ei ihan niin selkeästi ja säihkyvästi kuin joillain paria kertaluokkaa arvokkaammilla toistimilla, mutta tässä 200 euron sarjassa tämä on varsin jees. Tykkään sävystä, eritoten tähän biisiin tällainen ”hieman livemäinen” perussävy sopii kuin nenä päähän. Alin basso jää vaikeaksi, mutta se tuskin on mikään ongelma, jos/kun settiin lisätään erillinen subbari.

Janitalla setin erottelu ja kyky poimia nyansseja tulee hyvin selväksi. Alun basson näppäilyt toistuvat komeasti. Biisi toimii muutenkin todella maukkaasti. Keskialueen luonne sopii jälleen todella erinomaisesti laulajattaren omaan soundiin. Nilsillä pieni livemäisyys lisää tilantuntua ja ilmavuutta. Ei muutu silti epätarkaksi. Hiukan voisi olla lämpöä enemmän, muuten aika mainio.

Nightwishia. Kovaa! Edelleen todella hyvä ja selkeä erottelu. Keskialue muuttuu kireäksi kuten pitääkin, mutta ei silti liiaksi. Voi kuunnella tällaista ”ei niin täydellisesti” tuotettua heviäkin ja vielä melko lujaakin. Basso-osastoa kaipaisi lisää, muuten oikeinkin jeppis.

Annan tälle kokonaisuutena niinkin hyvän arvosanan kuin 9. On tämä oikeasti aika hyvä setti, hyvin todennäköisesti oman hintaluokkansa TOP-5 -sarja. Loppu on kiinni makuasioista.

Fanatic Audion Kajaanin kivijalkamyymälässä sarjaa pääsee kuuntelemaan, joten mikäli epäilyttää osuuko omat mieltymykset PHD:n suunnittelijoiden kanssa yksiin, niin kannattaa poiketa paikanpäällä. Samalla reissulla pääset halutessasi kuuntelemaan myös valmistajan subbarielementtejä.

Plussat ja miinukset:

 • + Aika herkkä sarja, eläväinen ja pirteä yleissoundi
 • + Toimii kaikenlaisella musiikilla, olematta silti ”pliisu”
 • + Tarkka midbassoalue, hyvä seurattavuus ja erottelu
 • +/- Sävykäs, joskin aavistuksen ”koleahko” keskialue
 • +/- Hintaluokassaan laadukas diskanttipää, jossa voisi kuitenkin olla enemmän analyyttisyyttä

Kuuntelussa käytetty musiikkimateriaali:

 • Mikko Kuustonen: Abrakadabra
 • Junior Wells: Sweet Sixteen
 • Rammstein: Heirate Mich
 • Bela Fleck & The Flecktones: Flight of the Cosmic Hippo
 • Janita: Sävyjä
 • Nils Löfgren: Keith Don’t Go
 • Nightwish: Crimson Tide / Deep Blue Sea

Tuotteet perustiedot ja maahantuojan yhteystiedot:

 • PHD Audio CF 6.1 Kit
 • Suositushinta: 200 euroa
 • Maahantuoja: Fanatic Audio
 • Puhelin: 045 – 6794444
 • Internetissä: www.fanaticaudio.com
 • Tehonkesto: 50 W RMS
 • Herkkyys: 90 dB (1 W/1 m)
 • Impedanssi: 4 ohm.
 • Toistoalue: 55 Hz – 20 KHz
 • Diskantti: 25 mm silkkikalotti
 • Midbasso: 165 mm, komposiittirunko ja käsitelty paperikartio
 • Jakosuodin: 12 dB/okt. ylipäästö vain diskanttielementille
 • Muuta: Diskanteille pinta-asennuskupit, suomenkielinen ohjevihko

Katso lisätietoja erillissarjasta täältä: www.fanaticaudio.com/shop/kaiuttimet/65-tuumaa/phd-audio-cf-6-1-kit

Sarjan elementtejä on saatavana myös irtoelementteinä.

PHD Audio 1.1 TWE diskanttielementit: www.fanaticaudio.com/shop/kaiuttimet/diskantit/phd-audio-1-1-twe

PHD Audio CF 6.1 MID midbassoelementit: www.fanaticaudio.com/shop/kaiuttimet/midbassot/phd-audio-cf-6-1-mid

Kuvasimme Iljan kanssa keskusteluvideon, jossa käydään läpi mm. PHD Audion filosofiaa ja mallistoa. Tästä katsomaan.