Suomalaista vahvistinsuunnittelua

AI Groupin omien AI-Sonic S2-vahvistimien suunnittelutyö aloitettiin jo vuonna 2017. Firman mukaan kunnianhimoisena tavoitteena oli suunnitella ja toteuttaa vahvistinmallisto, joka tarjoaa parasta mahdollista äänenlaatua hintaluokassaan. Ok, tämä luultavastikin on kaikkien vahvistinsuunnittelijoiden tavoite, mutta tällä kertaa projektin toteutuksessa ei edetty todellakaan helpoimman kautta.

Työ aloitettiin suunnittelemalla uniikki jäähdytysprofiili eli vahvistimen alumiinirunko. Ylivieskalaisen suunnittelutyön tuloksena valmistui profiili joka täytti kolme haluttua vaatimusta: 1. Mahdollisimman siro muoto, jotta laitteista saadaan kompaktin kokoisia. 2. Transistorien asennus pystyasentoon profiilia pitkin jäähdytyksen tehostamiseksi. 3. Yksinkertaisen tyylikäs ulkonäkö. Jäähdytyksen maksimointia ja laitteiden fyysisen koon minimointia jatkettiin piirilevysuunnittelulla. Komponenttien paikat piirilevyllä ovat kertoman mukaan tarkoin valittuja, jotta saadaan aikaan mahdollisimman pieni vahvistimen fyysinen koko ja tehokas komponenttien jäähdytys. Piirilevyssä on käytetty kaksi kertaa enemmän kuparia tavalliseen autovahvistimen piirilevyyn verrattuna. Tällä saadaan seuraavia etuja: 1. Vähemmän vastusta, vähemmän lämpöä. 2. Parempi virrankulku auttaa vahvistinta suoriutumaan paremmin kovemmassakin käytössä. 3. Parempi matalien äänien toisto laadukkaamman virrankulun ansiosta.

Vahvistimen sisäisissä komponenteissa kallein osa ei välttämättä ole aina paras, kertoo AI Group. Eivätkä samanhintaiset osat ole kaikki samanlaisia. Ratkaisevaa lopputuloksen laadun suhteen on käytettyjen komponenttien yhteensopivuus keskenään. AI-Sonic S2 vahvistimien komponenttien valintaan ja testaukseen on firman mukaan käytetty aikaa kolme vuotta ja tuhansia työtunteja. Lukuisia eri osia ja osien yhdistelmiä testaamalla ja koekuuntelemalla on löydetty osat jotka muodostavat parhaan mahdollisen kokonaisuuden hintaluokassaan. Komponenttien valintatyö toteutettiin AI Groupin ja vuosikymmenien kokemuksen omaavien englantilaisten vahvistinsuunnittelijoiden yhteistyönä.

Äänenlaadun lisäksi vahvistimen toimintavarmuus on olennainen asia laadukkaassa vahvistimessa. Jos yksikin komponentti joutuu toimimaan äärirajoillaan, se vaarantaa hyvän lopputuloksen. AI-Sonic vahvistimien kaikki osat ovat valmistajan kertoman mukaan hieman ylimitoitettuja vahvistimen tehoon nähden. Järkevä ylimitoitus mahdollistaa hyvän toimintavarmuuden. Koska vahvistimista haluttiin hintaluokkansa parhaita, tehtiin ylimitoitus kuitenkin järkevissä rajoissa. Esimerkkinä tästä vahvistimien virtalähteet. Tuplavirtalähteet ovat käytössä suuremmissa malleissa. Pienemmissä malleissa päädyttiin käyttämään riittävästi ylikokoista yhtä virtalähdettä, jotta hinta saatiin pysymään halutuissa rajoissa.

Jakosuotimien säätöalueet ja jakojyrkkyydet ovat sellaisia, että jokaisella 2- ja 4-kanavaisella vahvistimella voidaan soittaa mitä tahansa äänialuetta käyttäen vahvistimen omia yli-, ali- ja kaistanpäästösuotimia. Kertojakytkimen käytöllä saadaan suotimien taajuussäätö tarkemmaksi. Ylempien taajuusalueiden jakoihin sopiva 12dB/okt jakojyrkkyys kaikissa kokoäänialueen malleissa ja 12/24 dB/okt jakojyrkkyyden valinta monovahvistimissa.

Nykyaikainen HighInput eli kaiutintasoinen tuloliitäntä osaa huijata auton alkuperäistä soitinta eikä aiheuta ongelmia kytkettäessä auton alkuperäisen soittimen perään. Kaapeliterminaalien kaapelin paikoilleen kiristävä pultti puristuu kaapeliin takaviistosta ja tekee kontaktista erittäin tiukan ja pitävän. Viistossa oleva pultti helpottaa AI Groupin mukaan myös laitteen asentamista. Työkalu ei osu vahvistimen runkoon koska se kääntyy laitteesta poispäin pulttia kiristettäessä.

Vahvistimien lisävarusteena hankittava tason kaukosäädin ei ole vain tiettyjä taajuuksia korostava bassopotikka. Tasonsäädin toimii myös kokoäänialuekäytössä koska se säätää aidosti ulostulevan signaalin tasoa. Tasonsäätimessä on myös virta-, klippi- ja häiriötilan merkkivalot. Jokainen vahvistinyksilö on vielä alireitattu, eli todellista tehoa pitäisi lähteä jopa luvattua enemmän. Tsekkaa koko mallisto valmistuttajan nettisivuilta.

Lisätietoja: AI Group, 0207-699 860, www.aigroup.fi