Paras DSP-vahvistin alle 250 eurolla? Kokeilussa: Rebec DSP-CS470X

Rebecin pieni sininen DSP-vahvistin ei suoranaisesti pullistele ominaisuuksillaan, mutta sisältää kuitenkin asiallisen 4-kanavaisen päätteen lisäksi kaikki perusominaisuudet omaavan signaaliprosessorin. Vieläpä kun 249 euroa kustantavaan pakettiin on sisäänrakennettu Bluetooth striimausmahdollisuus ja laitteessa on RCA-ulostulot kuudelle kanavalle, on se tähän hintaan superkiinnostava uutuus!

Teksti ja kuvat: Janne Soilakari

DSP-vahvistimien markkina käy kuumana. Kuulin juuri tätä artikkelia kirjoittaessani kahdelta muulta alan toimijalta heidän uutuuksistaan, jotka sijoittuvat kuitenkin hintaluokaltaan vähän yli ja vähän alle tuhanteen euroon. Aivan varmasti kiinnostavia uutuuksia, mutta hintaluokka karkaa monen pienenbudjetin hifistin tai ns. peruskäyttäjän ulottumattomiin.

Audio Hellmanin maahantuoma Rebec sitä vastoin iskee kentän toiseen laitaan, esittelemällä 249 euroa suositushinnaltaan kustantavan DSP-CS470X:n. Laitteen ominaisuuslistaa tutkiessa hinta alkaa tuntua oikeinkin sopivalta. Otetaanpa siis tarkempi katsaus mitä tämä vajaat 16 senttimetriä pitkä ja karvan alle 900 grammaa painava laitos pitää sisällään.

Laitteen mitat ovat 157 x 110 x 43 mm ja painoa on vajaa kilo. Mukana tulee USB-kaapeli säätämistä varten.

Pakkaus ja lisävarusteet

Vahvistin toimitetaan hintaluokassaan yllättävän tyylikkäässä tummanpuhuvassa pahvirasiassa, jossa on nostettava kansiosa. Sisällä on vastassa itse laite muotoon leikattuun vaahtomuoviin suojattuna, sekä USB-kaapeli DSP:n säätämistä varten. Näin ne paketit pitää tehdä, tosi jees! Tarkempi tutkiminen osoittaa että siinä se sisältö sitten olikin, eli ohjekirjaa ei ole mukana lainkaan. Sellaista ei löydy myöskään merkin omilta nettisivuilta ”manuals” -välilehden alta (Googlen avulla löytyi kiinankielinen PDF). Säätösofta kuitenkin löytyy, ja itse asiassa linkki sen lataamiseen on myös maahantuojan tuotesivulla.

ISO-liitin adapteri myydään erikseen 29,90 euron hintaan. Quadlock ja MIB-liittimillä varustettu johtosarja kustantaa 49,90 euroa.

Vahvistin vaatii aina toimiakseen ajoneuvokohtaisen Plug & Play johtosarjan, joka myydään erikseen. Näitä on saatavana perus ISO-liitin adapterista aina Quadlock ja MIB-liittimillä varustettuihin, sekä muihin automallikohtaisiin sarjoihin. Hinnat alkavat 29,90 euroa, joten tämä pitää toki laskea vielä mukaan kokonaisuuden hintaan.

Hypistelyfiilikseltä tämä laite on varsin uskottava. Sininen väritys on kivasti massasta erottuva, viimeistely on ihan hyvää luokkaa ja vajaan kilon paino näinkin pienessä vahvistimessa assosioi väkisinkin siitä että kuorien sisällä on muutakin kuin ilmaa. Laitteen avaaminen vaikutti hieman kinkkisemmältä operaatiolta, joten jätin tällä kertaa sisuksiin kurkistamisen väliin.

Ominaisuudet

Vahvistin toimii D-luokassa ja sen tehoiksi ilmoitetaan neljän ohmin kuormaan 4 x 50W RMS ja kahteen ohmiin 4 x 65W RMS. Kanavat eivät ole sillattavissa. Koska laite kytketään Plug&Play johtosarjalla, riippuu paljon automallista millaiset virta- ja maakaapelit siellä on alkuperäiselle soittimelle, että saadaanko laitteesta luvattuja tehoja ulos. Kertoman mukaan esimerkiksi useimmissa saksalaisissa autoissa vakiokaapelointi on riittävän järeä, jolloin 4 x 50W tehoihin päästään myös oikeasti.

Liitännät löytyvät kommastakin kapeammasta päädystä. Toisessa päädyssä on moninapaliitin virta- ja kaiutinkaapelien johtosarjalle, sekä USB-B liitin prosessorin säätämistä varten. Mukana on myös katkaisija highlevel-sisääntulon valinnalle. Kääntämällä laite ympäri, löytyy toisesta päädystä kolme paria RCA-liitäntöjä kuusikanavaisen prossun esivahvistinlähdöille.

Laitteen toisessa päädyssä on moninapaliitin virta- ja kaiutinkaapelien johtosarjalle, sekä USB-B liitin prosessorin säätämistä varten. Mukana on myös katkaisija highlevel-sisääntulon valinnalle.

Eli käyttäjä voi esimerkiksi ohjata Rebecin omalla vahvistimella aktiivista 2-tiesarjaa, ja liittää perään erillisen vahvistimen vielä subbarille. Rebecin prosessorilla saadaan tehtyä myös kaikki subbarin vaatimat taajuuskorjaukset, aikaviivesäädöt sekä jakosuodatukset. DSP mahdollistaa myös sen, että perään voidaan kytkeä toinen vahvistin ohjaamaan erillisiä midbassoja, jos laitetta halutaankin käyttää aktiivisen 3-tie etupään soittamiseen. Tämä on aika fiksua ja lisää laitteen monikäyttöisyyttä hurjasti.

Makea ominaisuus tässä hintaluokassa on myös sisäänrakennettu BT-vastaanotto musiikin striimausta varten. Näin ollen käyttäjä voi striimata puhelimesta tai tabletista suoraan vahvistimeen, sen sijaan että signaali kierrätettäisiin esimerkiksi auton alkuperäisen soittimen kautta. Ja toki BT-ominaisuus on nyt käytössä myös laitteistoissa, joiden soittimesta se puuttuu kokonaan.

Kääntämällä laite ympäri, löytyy toisesta päädystä kolme paria RCA-liitäntöjä kuusikanavaisen prossun esivahvistinlähdöille.

Säätäminen

Rebecilta löytyy Windows tietokoneille yksinkertainen säätösofta, jonka latauslinkki on Audio Hellmanin nettisivuilla tämän tuotteen kohdalla. Yritin asentaa softan ensin työkäytössä olevaan pöytäkoneeseeni, jossa F-Securen virustorjunta esti asennuksen herjaten mahdollisesta haittaohjelmasta. Kysyin asiaa maahantuojalta, ja tämä ilmeisesti on kyseisen ohjelman ”ominaisuus”, eli se ei kuitenkaan oikeasti sisällä mitään ylimääräistä. Ajattelin mainita asiasta, jos vaikka joku muukin ihmettelee tätä. Varmuuden vuoksi asensin ohjelman lopulta läppäriin. Mutta sitten itse säätösoftaan.

Kyseessä on graafisesti ihan asiallinen ”yhden sivun” softa, jossa kaikki toiminnot siis ovat koko ajan näkyvissä olevassa näytössä. Iso plussa siitä että näkymä skaalautuu käytössä olevan näyttölaitteen mukaan! Tämä ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys, mutta helpottaa säätämistä merkittävästi etenkin pienikokoisen, mutta korkearesoluutioisen läppärinnäytön kanssa. Toiminnaltaan ohjelma on suhteellisen simppeli, eli vaikka mitään manuaaleja tai muuta ohjeistusta ei mistään löydykään, niin vähänkin näiden asioiden kanssa paininut pääsee kyllä hommasta kärryille. Ihan ok, ei mitään valitettavaa, etenkään tässä hintaluokassa.

Prossun säätövara on – edelleenkin tässä hintaluokassa – hyvinkin asiallista tasoa. Jokaiselle kuudelle kanavalle on oma 31-alueinen taajuuskorjain, jonka lisäksi jokaiselle kanavalle on omat aikaviivesäädöt valittavalla asteikkotavalla (0 – 680 cm yhden sentin portain tai 0 – 20000 ms). Niin ikään jokaiselle kuudelle kanavalle löytyy omat ali- ja ylipäästösuotimet (20 – 20000 Hz) jakojyrkkyydellä 12 / 18 / 24 / 30 dB/okt. Lisäksi voidaan valita suotimen tyyppi Butterworth, Linkwitz-Riley tai Bessel. Näillä pärjää kokeneempikin kaveri varsin pitkälle.

DSP:n säätämiseen löytyy ladattavissa oleva, graafisesti ihan asiallinen ”yhden sivun” softa, jossa kaikki toiminnot siis ovat koko ajan näkyvissä olevassa näytössä. Iso plussa siitä että näkymä skaalautuu käytössä olevan näyttölaitteen mukaan!

Yhteenveto

Rebec DSP-CS470X on todella asiallinen edullinen DSP-vahvistin hintaluokassa, jossa ei etenkään näin monipuolisia ominaisuuksia juuri ole tavattu nähdä. Toki sen käyttöön tarvittava ja erikseen ostettava johtosarja nostaa hieman hintaa, se pitää muistaa. Siitäkin huolimatta, todella suositeltava uutuus tarkan euron hifiharrastajalle!

Vahvistimen ulkonäkö ja viimeistely ovat sangen pätevää tasoa. Sininen pulverimaalattu pinta on jännä ja muuttaa sävyään kun sitä katsoo eri kulmista ja vähän erilaisessa valaistuksessa.

Tekniset tiedot ja maahantuojan yhteystiedot:

 • Rebec DSP-CS470X
 • Suositushinta 249 euroa
 • Maahantuoja: Audio Hellman Oy
 • Puhelin: 02-2437454
 • Internetissä: www.audiohellman.fi
 • Tekniset tiedot (valmistajan ilmoittamat)
 • Teho
 • RMS teho @ 4 ohm 4 x 50W
 • RMS teho @ 2 ohm 4 x 65W
 • Perusominaisuudet
 • Toimintaluokka D
 • Signaali/kohinasuhde 99 dB
 • Taajuusvaste 20 Hz – 20 kHz
 • Mitat 157 x 110 x 43 mm
 • Paino 0,892 kg
 • Muuta Bluetooth striimaus sisäänrakennettuna, 2V RCA-lähdöt kuudelle kanavalle, liitäntä USB-A -> USB-B (kaapeli mukana), vaatii erillisen ajoneuvokohtaisen Plug & Play johtosarjan
 • DSP-ominaisuudet
 • Jokaiselle kuudelle kanavalle oma 31-alueinen taajuuskorjain
 • Jokaiselle kuudelle kanavalle omat aikaviivesäädöt (0 – 680 cm / 0 – 20000 ms)
 • Jokaiselle kuudelle kanavalle omat ali- ja ylipäästösuotimet (20 – 20000 Hz)
 • Jakojyrkkyydet: 12 / 18 / 24 / 30 dB