Ihan perussetti, vai onko? – Pasi Kalliojärven Skoda Octavia RS 230 DSG ’17

Pasi Kalliojärvi myy työkseen autohifiä tamperelaisessa alan erikoisliikkeessä Powersetissa. Kahden pienen lapsen isä tarvitsee kuljetuskapasiteettia, joten autoa ei ennakkoasetelmista huolimatta pystytä uhraamaan täydellisesti äänentoistolle. Nykypäivän ratkaisuilla paatuneen hifistin vaatimukset voidaan kuitenkin täyttää yllättävänkin vähillä muutoksilla!

Teksti ja kuvat: Janne Soilakari

Autohifikanavan seuraajille – ja uskaltaisin väittää että muutenkin valtaosalle kotimaamme autohifiharrastajista – tuttu Kalliojärven Pasi on 45-vuotias autohifiliikkeen myymälävastaava, joka on harrastanut äänentoistoa eri muodoissa koko ikänsä. Äkkiseltään voisi kuvitella että tällainen kaveri ei kovinkaan helposti tyydy ”perusratkaisuihin”, sen suhteen mitä tulee omiin hifijärjestelmiin. Ja näin kuvitteli Pasi itsekin, ennen kuin pääsi omassa 2017 vuosimallin Skoda Octaviassaan todistamaan miten paljon parannusta auton vakiosettiin voidaankaan saada parilla pienehköllä päivityksellä. Pasin tapauksessa nämä päivitykset on toki asennusteknisesti toteutettu hieman keskivertoa tyylikkäämmin, mutta yhtä kaikki, Skodassa on yhä edelleen käytössä mm. alkuperäinen soitin sekä täysin alkuperäismalliset etukaiuttimet.

Autosta löytyy H&R:n madallusjouset sekä tummennetut takalasit.

Lyhyt silmäys lähihistoriaan

Pasin edellinen auto eli keltainen Seat Ibiza toimi vuosikausien ajan Kalliojärven perheen kakkosautona sekä autohifiin liittyvässä harrastuskäytössä. Autolla kilpailtiin menestyksekkäästi EMMA:n Master ja Expert -kilpailuluokissakin, jonka lisäksi Seat nähtiin lukuisilla messuilla. ”Vuoden 2016 lopulla meille tuli vaimoni kanssa avioero. Meillä on kaksi alle 10-vuotiasta tytärtä, jotka ovat vuoroviikoin luonani. Ibizan kuljetustilat kävivät auttamatta ahtaiksi, ja olihan autolla toki jo vähän ikääkin. Näiden syiden vuoksi aloin etsiä uutta tilavampaa kulkupeliä. Vaatimuksena oli farkkumalli sekä vähän peruskiesejä tehokkaampi tekniikka. Skoda Octavia RS 230 tuntui Seatin mallistosta löytyviä autoja laadukkaammalta ja paremmin omaan käteen istuvalta, joten päädyin tilaamaan uuden sellaisen 2016 syksyllä ja sain auton alleni helmikuussa 2017.”, kertoo Pasi.

Yksi tärkeä kriteeri oli luonnollisestikin auton hifistyspotentiaali. Octavia oli tullut Pasille jo etukäteen hieman tutuksi asiakkaiden autojen kautta, joten valinta ei loppupeleissä ollut edes kovin vaikea. Esimerkiksi saman vuosimallin Seat Leon Cupran sisusta tuntui paljon muovisemmalta, vaikka paperilla näyttikin selvältä ykköshaastajalta. Molemmista automalleista löytyy vastaava sähköisesti ohjattu tasauspyörästön lukko, kuin GTi Golfistakin. Molemmista malleista löytyy myös perustasoa reippaampaa urheilullisuutta tuova Launch Control-järjestelmä sekä pakoputkisto joka yskii ja paukkuu vaihdoissa. Ohjaamon materiaalien osalta Octavia vaikutti Pasin mukaan kuitenkin Leonia laadukkaammalta, etenkin RS 230 mallin vakiovarustukseen kuuluvat nahkaistuimet tuntuivat heti ”omilta”.

Pasin Octaviasta löytyy todella maukas sporttisisusta nahkapenkeillä ja panoraamakatolla varustettuna.

Tärkeimmät komponentit

Monissa uusissa automalleissa alkuperäinen soitin on vaikeasti poistettavissa ja korvattavissa jollain toisella. Nykypäivänä tämä ei kuitenkaan ole este laadukkaalle äänentoistolle. Tärkein yksittäinen laite vakiosetin ”peruspäivitystä” suunniteltaessa on signaaliprosessorin sisältävä monikanavainen vahvistin, eli niin sanottu ”DSP-vahvistin”. Pasi päätyi omassa autossaan Helix P SIX DSP Mk2 malliin, joka oli luonnollinen valinta, koska samaista mallia myydään Pasin työpaikalla. Laitteen suositushinta on paperilla ehkä hieman suolaisen oloinen 1199 euroa, mutta vastineeksi saadaan 6 x 120 wattia RMS tehoa sekä peräti 8-kanavainen signaaliprosessori, jonka säätövara ylittää heittämällä jopa monen kokeneemman äänentoistoharrastajan tarpeet.

Helixin vahvistin on yhdistetty Octavian vakiosoittimeen kahden adapterikaapelin avulla, joille tulee suositushintaa pyöreästi sata euroa. Lisäksi tarvitaan vahvistimen virtajohdotus, sillä kyseinen laite haukkaa sähköä vähän enemmän kuin keskiverto saman laiteryhmän tuote. Toki vastineeksi saadaan myös reippaammin todellista tehoa. Pasin setissä P SIX DSP on asennettu hanttimiehen penkin alle, jossa sillä on vielä erillinen potkusuoja, ettei laitetta tulisi vahingossakaan kolhittua jaloilla.

Skodan alkuperäinen Bolero-soitin sisältää USB-liitännän sekä Bluetooth-yhteyden, mutta ei esimerkiksi CD-pyöritintä. Soittimesta löytyy myös Android Auto ja Apple Carplay –toiminnot. Tässä on soittimen ohjaamoon näkyvä osuus, loppu sijaitsee piilossa hansikaslokeron suojissa. Laite on ääneltään täysin riittävä jopa hifikäyttöön.

Koskemattomat etuovet

Hyvin usein hifilaitteistojen päivitystä suunniteltaessa ensimmäisenä kauppalistalla ovat uudet pääkaiuttimet. Octavian setti on sikäli erittäin poikkeuksellinen, että käytössä on edelleen perustason vakiokaiuttimet. Kyseessä ei siis todellakaan ole mikään uutta autoa ostettaessa erikseen ruksittava lisävarustepaketti, vaan todellakin ne kaikista ”karvalakeimmat” peruselementit, jotka kuuluvat hintaan. Pasi ei edes ole avannut autonsa ovipaneeleja, joten kaikki kaapeloinnit ja vaimennuksetkin ovat juuri sellaiset kuin ne tehtaan jäljiltä ovat olleet.

Ainoa kaiutinpuolelle tehty päivitys on tavaratilaan vararengaskotelon paikalle asennettu 12-tuumainen subbarielementti, jolla saadaan lisää auktoriteettia alemmille taajuuksille. Subbarin asennukseen haluttiin panostaa hieman, ja mukaan haettiin samaa RS-teemaa kuin auton ohjaamossa on. Tavaratilan kuljetuskapasiteetti on kuitenkin edelleen sataprosenttisesti käytössä. Kun pohjan suojamatto laitetaan paikoilleen, ei subbariasennuksestakaan näy jälkeäkään.

Octavian hifijärjestelmän vakiokaiuttimet sijaitsevat etuovissa. Midbassot alempana ritilöiden takana ja diskantit ylhäällä peilikolmioissa. Elementit ovat edelleenkin täysin alkuperäiset, myös asennuspaikat ovat koskemattomat. Ovia ei ole edes lisävaimennettu tehtaan jäljiltä.

Säädöissä sen salaisuus

Kuuntelin Pasin Octaviaa jo vuosi sitten, kun hifipäivitys oli saatu juuri valmiiksi. Tuolloin Helixin signaaliprosessoria ei oltu vielä ehditty säätää likimainkaan optimiasetuksiin, ja pitää sanoa että laitteiston soundi ei suurempia hurraahuutoja ansainnut. Pääkaiuttimien ääni oli varsin tunkkainen ja värittynyt, esimerkiksi kriittinen keskialue toistui todella epäluonnollisesti. Tämä oli helppo havaita kun kuunteli laulajan ääntä tutuilla kappalailla.

P SIX DSP Mk2 mahdollistaa hyvin monenlaisia säätöjä taajuuskorjauksiin ja aikaviiveisiin liittyen. Pasi ruuvaili laitteen tietokoneella käytettävää säätöohjelmistoa aikansa sekä mittaili taajuusvastetta Helixin mittausjärjestelmällä, ja asetukset alkoivat loksahdella kohdalleen. Voisin sanoa että ero ensimmäisen ja nyt tämän lehtiesittelyä varten tehdyn toisen kuuntelukerran välillä on suurempi kuin yöllä ja päivällä. Soundin koko perusluonne oli toisenlainen. Ääni aukesi todella paljon avarammin ja ilmavammin, joka jo itsessään paransi kuuntelukokemusta merkittävästi. Lisäksi vakiokaiuttimista oli saatu puristettua ulos selkeästi puhtaampaa ja luonnollisempaa toistoa. Keskialue ei edelleenkään ollut täysin värittymävapaa, esimerkiksi Mikko Kuustosen kappaleella ilmeni selkeähkö yläkeskialueen korostuma. Soundi oli kuitenkin riittävän hyvä, jotta toiston virheet eivät peruskuuntelussa häirinneet.

Midbassotoiston osalta setti toimii myös ”riittävän hyvin”. Potku ei ole niin tarkkaa ja auktoriteetin osalta voimakasta kuin voisi, mutta käytössä olevat kaiuttimet huomioiden ihan tyydyttävää tasoa. Uskoisin että aika monelle kelpaa tällaisenaankin. ”Olen pitänyt midbassoalueen säädöt tarkoituksella hyvinkin maltillisina, koska vakioelementit eivät vain pysty liikkumaan samalla tavalla kuin laadukkaat hifielementit. Niinpä ei yritetä saada niistä irti sellaista mitä ei lähde, ja samalla pilata myös keskialueen toistoa”, selventää Pasi.

Diskanttialueen selkeys ja rasittamattomuus olivat siihen nähden huikeaa luokkaa, että kyseessä todellakin on pienet ja edulliset vakioelementit. Olen kuullut useiden merkkivalmistajien 100-200 euron erillissarjoja, joiden diskanttitoisto ei ole yhtään sen parempi, tai välttämättä ei yllä edes samalle tasolle. Tämä oli aika merkittävä asia, sillä rasittava diskanttialue lisää hurjasti kuunteluväsymystä.

Pelkän laadukkaan DSP-vahvistimen asentaminen valmiiden adapterikaapelien avulla vakiosoittimen ja vakiokaiuttimien väliin paransi tässä tapauksessa soundia huomattavasti. Tietysti iso osa kokonaisuutta on myös oikeanlaiset säädöt, mutta siihen saa onneksi yleensä tarvittaessa apua laitteet myyneeltä taholta. Octavian laitteisto soi rasittamattomasti hyvin monentyyppisellä materiaalilla. Isoin vahvuus tässä setissä onkin vakioon verrattuna kohtalaisen neutraali soundi, jota on mukava kuunnella.

Pasilta löytyy myös yksi hyvä vihje vastaavanlaista Octaviaa hankkivalle: ”Autoon on saatavana lisävarusteena Cantonin audiopaketti, mutta en suosittele valitsemaan sitä mukaan. Tuo setti aikaansaa sen, että laitteiston päivittäminen jälkeenpäin muuttuu todella paljon haastavammaksi ja esimerkiksi vastaavanlaista Helixin vahvistinta ei siihen laitteistoon pysty yhdistämään”.

Helixin vahvistin on sijoitettu oikeanpuoleisen etupenkin alle. Koska laitteella on kuitenkin kokoa aavistuksen enemmän kuin monilla muilla vastaavilla, jäi siitä pieni osa näkyville jalkatilaan. Pasi asensi vahvarin päälle erillisen irrotettavan suojan, joka estää mahdollisten varomattomien potkujen pääsyn perille.

Potkua ja sävyjä

Tavaratilaan asennettu – AutoSoundin vertailutestinkin aikoinaan kirkkaasti voittanut – 12-tuumainen Ground Zero GZUW 12SQX subbarielementti pitää huolen sitä, että haluttaessa myös äänenpainetta saadaan yllättävänkin reippaasti. Vaikka Helixin vahvistin on fyysisesti vain 260 x 50 x 190 mm kokoinen, lähtee siitä varsin mukavasti tehoa, eikä kontrollissakaan ole valittamista. Myös bassoalueen sävykkyys on jopa hifikuunteluun riittävää tasoa, normaalista taustamusiikinkuuntelusta puhumattakaan.

Tämän äänentoistopäivityksen kohdalla on todellakin onnistuttu tekemään minimivaivalla maksimaalinen parannus. Voin hyvillä mielin luvata, että mikäli omistat vastaavanlaisen automallin tai aihealue muuten vain kiinnostaa, niin Pasin Skodaa kannattaa käydä kuuntelemassa omin korvin. Se on mahdollista Tampereella Pasin työpaikalla, aina Powersetin aukioloajan puitteissa ja miehen itsensä ollessa pelipaikalla.

Ground Zeron 12-tuumainen subwooferelementti koteloitiin suljettuun koteloon tavaratilan pohjalle. Pienillä lisämausteilla asennuksesta saatiin huikean tyylikäs ja teema mukailee täydellisesti auton ohjaamoa!

Pelottaako säätäminen?

Nykyaikaiset DSP-prosessorit mahdollistavat hyvinkin monimutkaisia ja laajoja säätöjä, jotka voivat pelottaa kokemattomampaa harrastajaa. Kun ostat laitteistosi alan erikoisliikkeestä, säätöpalvelu kuuluu kuitenkin lähes poikkeuksetta hintaan. Pasi Kalliojärvi säätää henkilökohtaisesti kaikki Powersetin kautta myydyt laitteistot, ja osaa tarvittaessa suositella myös ammattitaitoista asennuspalvelua, mikäli asiakas tarvitsee apua laitteiden sijoittelussa autoon.

 • Kuski
 • Nimi: Pasi Kalliojärvi
 • Ikä: 45 vuotta
 • Paikkakunta: Tampere
 • Ammatti: Autohifiliikkeen myymälävastaava
 • Muut harrastukset: Kotiteatteri, yhteinen harrastus lasten kanssa
 • Lempimusiikki: Suomiräppi, demomusana kaikenlainen hyvin tuotettu materiaali
 • Suosikkielokuva: A Star is Born on lähivuosilta paras leffa, sarjoista Netflixin tarjontaa
 • Kulkine
 • Merkki: Skoda
 • Malli : Octavia Combi RS 230 DSG
 • Auton vuosimalli: 2017
 • Tekniikka: 2.0 turbo, 230 hv ja 350 Nm         
 • Ulkoasu: H&R madallusjouset, muuten vakio
 • Sisusta: Vakio
 • Laitteisto
 • Ohjelmalähde: Auton alkuperäinen soitin + älypuhelin
 • Signaaliprosessori: Vahvistimessa
 • Vahvistin: Helix P SIX DSP Mk2
 • Pääkaiuttimet: Auton alkuperäiset
 • Subwoofer: Ground Zero GZUW 12SQX
 • Akku: Vakio
 • Kuski kiittää ja kumartaa
 • Powerset, AI Group, kaikki muut yhteistyökumppanit
 • Päivityksessä tarvittavien tuotteiden suositushinnat
 • Match PP-AC 92b vahvistimen adapterijohto: Svh. 45,00 €
 • Match PP-ISO 2 vahvistimen adapterijohto: Svh. 49,00 €
 • Helix P SIX DSP Mk2 6-kanavainen vahvistin: Svh. 1199,00 €
 • Helix URC.3 kaukosäädin: Svh. 39,90 €
 • Ground Zero GZUW 12SQX subwooferelementti: Svh. 199,00 €
 • Yhteensä: 1531,90 euroa

Tuotteiden maahantuoja/edustaja: AI Group Oy

Osta kyseiset tuotteet: https://www.powerset.fi