Autohifin EM-finaalit Salzburg 2023 | Joka vuosi ei voi olla pelkkää voittokulkua?

Autoäänentoiston jokakeväiset Euroopan Mestaruusfinaalit Itävallan Salzburgissa on jälleen saatu päätökseen. Suomalaisharrastajat keräsivät osallistujamäärään suhteutettuna kunnioitettavan pokaalisaaliin, vaikka kevään 2022 ilotulituksesta jäätiinkin selvästi jälkeen. Pientä tai vähän suurempaakin jossittelua jäi myös hampaankoloihin…

Teksti: Janne Soilakari – Kuvat: Harrastajat

Autohifin kansainvälinen kilpailukausi 2022 on nyt viimein saatu päätökseen. Siinä missä EMMA Finlandin kansalliset finaalikilpailut miteltiin jo viime syyskuussa, taisteltiin vuoden 2022 EM-titteleistä perinteiseen tapaan vasta nyt seuraavan vuoden keväällä. Pelipaikkana toimi niin ikään vakiintuneesti Itävallan Salzburg. Kisat starttasivat torstaina 20.4. ja paremmuusjärjestys oli selvillä lauantaina alkuillasta.

Team Finland oli tänä keväänä automäärältään jonkin verran edellisvuotta pienempi. Kisasuorituksia oli saatu kuitenkin kaikkiin kilpailumuotoihin ESQL:ää lukuun ottamatta. Käydään seuraavaksi luokat läpi ESPL:stä alkaen.

Pohojammaalla osataan!

Low And Loudin tiimi lähti liikenteeseen kohti Itävaltaa jo hyvissä ajoin. Liekö menestyksen resepti hyvässä valmistautumisessa vai missä, mutta suorittaminen oli totuttuun tapaan vahvalla tasolla. Tiimipäällikkö Timo Raudasojan vanhempi poika Aki Viitala kävi pokkaamassa jo kolmannen mestaruutensa, joka tällä kertaa irtosi ESPL B/R Limited -luokasta. Saksalainen Pascal Gissinger antoi kyllä hyvän vastuksen, ja nämä kaksi kisakumppania erottautuivatkin viiden kilpailijan porukasta erittäin selvästi, jatkaen kahdestaan lauantain kakkoskierrokselle. Aki vei voiton kokonaispisteillä 712,7 ja soitti ainoana luokassa yli 150 dB lukemia, kovimman ovet kiinni tapahtuneen vedon ollessa 154,4 dB. Pascalin kokonaispisteet olivat 700,3 ja luokassa kolmanneksi tulleen itävaltalaisen Alexandru Caulean 396,8.

Hintarajatussa ESPL Trunk 3000€ -luokassa kisasivat Akin pikkuveli Ami, sekä niin ikään Low And Loudin sakkiin kuuluva Niko Kellberg. Luokan mestaruuden vei Ami Viitala pisteillä 696,7. Amin Aixam mopoautostaan loihtima kovin luku oli ovet kiinni karsinnassa soitettu 148,10 dB. Toiseksi luokassa tuli saksalainen Robert Meißner, ja pohjanmaalaisten palkintosaaliin täydensi pronssia napannut Kellbergin Niko Seat Leoninsa kanssa.

Äänenpainekonkari ja aiempien vuosien Euroopan Mestari, AI Groupin tiimiin kuuluva Jesse Nikkinen sijoittui Seat Ibizansa kanssa toiseksi luokassa ESPL Trunk Limited. Myös tässä luokassa kahden kärki soitteli niin sanotusti aivan omia lukemiaan. Jessen kovin veto oli karsinnan ovet kiinni soitettu 154,5 desibeliä. Luokan voittanut Itävallan Kurt Cech täräytti karsintakierroksella tauluun ovet kiinni 156,30 dB, joka jäi kovimmaksi tässä luokassa soitetuksi lukemaksi.

Kisojen ensikertalainen ja Suomen tiimin kuopus Ami Viitala EM1. ESPL Trunk 3000€. Kuva: Annu Viitala.
Niko Kellberg ja sijoitus miehen ekoissa Euroopan Mestaruuskisoissa EM3. ESPL Trunk 3000€. Kuva: Annu Viitala.
Kokenut EM-voittaja Aki Viitala EM1. ESPL B/R Limited. Kuva: Annu Viitala.
AI Groupin tiimiä. Pekka Kinnunen EM1. SQ Master OEM sekä Jesse Nikkinen EM2. ESPL Trunk Limited. Mukana myös säätövelho Jarkko Saukonoja.

Tuning hallussa!

Suomessa on hurja määrä kokonaisvaltaisen upeasti rakennettuja hifiautoja. Yksi niistä on Punnan Matin Toyota Celcior, joka nappasi komeasti hopeasijan Tuning Stock+ -luokassa! Luokan voitti saksalainen Markus Lamich A4 Audillaan, ja kolmanneksi tuli Autohifikanavan seuraajille tuttu kaveri, Ruotsin Fredrik Wennberg. Tuningin kakkossijan lisäksi Matti tuli kolmentoista kisaajan joukosta viidenneksi SQ Master 5000€ -luokassa. Kokonaisuutena erittäin kovat saavutukset! Hirmuisesti onnea, vaikka et sä sitä näillä taidoilla taida tarvita. 🙂

Tässä Matin ja Jessen Tubekanavalta Matti Punna ja EM2. Tuning Stock+ sekä EM5. SQ Master 5000€.

Vaihtelevaa menestystä soundiluokissa

Parin viime vuoden aikana kotimaamme autohifikisaajien tietoisuuteen suoranaisen läpimurron tehnyt Kurjen Toni kisasi huippu-upealla A5 Audillaan SQ Entry Unlimited -luokassa. Luokka keräsi peräti 15 osallistujaa, ja Tonin lopullinen sijoitus oli seitsemäs. Kokonaispisteitä Audi saalisti 280, joka on 13,5 pistettä vähemmän kuin viime syksyn SM-finaalien voittotuloksen pisteet olivat. Tuskin on väärin sanoa, että tätä autoa odotettiin kyllä korkeammalle, niin huikea luomus on kyseessä ja Tonin panostus kisoihin oli kova. EM-kisojen taso oli ilmeisestikin tänä vuonna sitten vain aivan älyttömän korkea. Ehdottomasti kuitenkin hatunnosto Tonille ensimmäisestä osallistumisesta näihin karkeloihin. Ensi vuonna kovemmalla rytinällä uudelleen!

Juuso Vesanen ja miehen ensimmäisistä EM-finaaleistaan nappaama EM1. pytty SQ Skilled OEM -luokasta!

SQ Skilled OEM -luokan tuloslistan kärjestä löytyy ilahduttavasti suomalaisen Vesasen Juuson nimi. Juuso kisasi valkoisella Mersullaan kolmea kilpakumppania vastaan, ja pesi porukan todella selkeällä piste-erolla! Juuson kokonaispisteet olivat 368 ja toiseksi tulleen saksalaisen Adam Walzin 351,5. Tässä luokassa ei ainakaan kärkikaksikon kohdalla jäänyt sijaa jossittelulle. Autohifikanava onnittelee debyyttikisoissaan korkeimmat pytyn napannutta tuoretta Euroopan Mestaria!

SQ Master OEM jatkaa siitä mihin Skilledissä jäätiin. Luokan seitsemästä kisaajasta etevin oli autohifineuvos Pekka Kinnunen Porschensa kera. Se mitä jäi vuosi sitten hampaankoloon samoista mittelöistä, saatiin nyt oletettavastikin kaavittua korkojen kera sieltä pois. Mutta ei siinä vielä todellakaan kaikki! Toiseksi tässä sangen kovatasoisessa luokassa sijoittui Toni Suhonen Lexuksensa kanssa! Ero näiden kahden herrasmiehen välillä oli kokonaispisteissä tasan yksi piste! Aivan älyttömän suuret onnittelut molemmille. Mutta millaisestas seurueesta kaksoisvoitto sitten otettiinkaan? Kolmanneksi luokassa sijoittui muuan brittiläinen Peter Steinbacher, joka pyörittää saarivaltiossa kohtalaisen tunnettua Pssound -asentamoaan sekä YouTube-kanavaa. Myös loppulista on täynnä kokeneita kisaajia neloseksi tulleesta Anja Schrothesta alkaen, joka vain nostaa Pekan ja Tonin suoritusten arvoa.

Tuplavoiton Suomeen tuoneet Pekka Kinnunen EM1. SQ Master OEM sekä Toni Suhonen EM2. SQ Master OEM.

SQ Master Limitedissa kisasivat näissä piireissä kokeneet ukot Juha Kiikola ja Kari Korva. Sijoitukset 12 kisaajan joukosta olivat Juhan neljäs ja Karin kuudes sija. Taso oli tässäkin luokassa varmasti kivenkova, mutta luotettavien ”huhujen” mukaan kisasuoritusten aikana kuunteluolosuhteissakin olisi voinut olla parantamista (Hallissa niin kauhea taustamökä, että tuomari joutui keskeyttämään kuuntelut muutamaan otteeseen. Tällainen on luonnollisestikin äärimmäisen harmillista!). Kaikesta huolimatta kuitenkin kovat saavutukset molemmilta.

SQ Master Unlimited oli Autohifikanavan näkövinkkelistä se kaikista kiinnostavin luokka, sillä mukana olivat herrat Mikko Laine ja kotimaassamme viime kaudella voittamaton Juuso Heinonen. Luokka keräsi jäätävät 15 osallistujaa. Mikon lopullinen sijoitus oli viides ja Juuson seitsemäs. Kuuntelupisteet olivat 260 ja 257. No jäikö tässä tapauksessa jossitteluja? Paha sanoa vielä, mutta otetaan siinä selvää viimeistään seuraavaan livelähetykseemme mennessä. Luokan voitti viimevuotiseen tapaan italialainen Matteo Pinciroli Renault Meganensa kanssa. Matteon kuuntelupisteet olivat tasan 270. Juu, tämä on se sama heppu jolle Tittosen Aki hävisi pisteellä… Taisi olla Italian miehelle jo kahdeksas mestaruus tämän saman auton kanssa. Huonoille ei Porin kaksikkomme varmastikaan hävinnyt, mutta pakko se on silti rehellisyyden nimissä sanoa, että ainakin henkilökohtaisesti odotin molempia vähän korkeammalle. Näin tällä kertaa ja vuoden päästä on uudet EM-kisat… Juuso kisasi lisäksi Multimediassa MM Skilled 2.1 -luokassa, sijoittuen viidenneksi.

Loppukaneettina voidaan todeta, että jäi sitä jossittelua tai ei, niin kokonaisuutena Suomen joukkue teki jälleen kerran upean suorituksen. Jo pelkästään se että lähtee paikanpäälle, on hatunnoston arvoinen teko.

Tässä vielä listattuna Team Finlandin pokalistit:

 • Euroopan Mestarit:
 • Ami Viitala EM1. ESPL Trunk 3000€
 • Aki Viitala EM1. ESPL B/R Limited
 • Juuso Vesanen EM1. SQ Skilled OEM
 • Pekka Kinnunen EM1. SQ Master OEM
 • Hopeaa:
 • Jesse Nikkinen EM2. ESPL Trunk Limited
 • Matti Punna EM2. Tuning Stock+
 • Toni Suhonen EM2. SQ Master OEM
 • Pronssia:
 • Niko Kellberg EM3. ESPL Trunk 3000€

Katso tarkemmat tulokset ja pisteet EMMA Globalin nettisivuilta.

Katso Autohifikanavan EM-finaaleista kuvaamat raportit YouTubesta!