Pykälää hifistyneempi demoauto! Esittelyssä SK-Autosoundin Volkswagen Caddy ”Music Delivery” ’05

Samu Kaunisto luotsaa Espoossa sijaitsevaa SK-Autosoundia, joka on kotimaamme autohifiasentamokentällä tunnettu erityisesti mittavista ja todella tyylikkäistä asennuskokonaisuuksistaan. Firman tuore demoauto ei ainakaan latista tätä käsitystä, päinvastoin!

Teksti ja kuvat: Janne Soilakari

Nykyisin Espoossa sijaitseva SK-Autosound on kotimaisen autohifiasentamoalan pioneereja. Yritys on toiminut jo yli 20 vuotta, ja paitsi että SK-Autosoundin asennushallin kautta on lähtenyt maailmalle sadoittain huikeita hifiluomuksia, on firman palkkalistoilla ollut ”oppia hakemassa” moni tämän alan tekijämies. SK-Autosound paitsi asentaa ja myy autohifiä, se toimii myös muutamien omien merkkiensä maahantuojana. Tunnetuimpia näistä ovat äänenlaatupiireissä kohtalaisen korkeaa kunnioitusta nauttivat Gladen ja Mosconi.

VW Caddy Typ 2K on alustaltaan Golfin kokoinen auto, vaikka takaosan koppa äkkiseltään hämäisi luulemaan sitä suuremmaksi.

Nykypäivänä suuntaus on yhä enemmän autojen vakiosettien integraatiojärjestelmissä ja ”päivityspaketeissa”, mutta toki perinteistä raskaampaakin autohifiä yhä myydään. SK-Autosoundin omistaja Kauniston Samu hankkikin noin kolmisen vuotta sitten firman esittelyautoksi tätä puolta varten 2005 vuosimallin VW Caddy Typ 2K:n. Kyseessä on pohjalevyn osalta VW Golfin sisarmalli, joka on koriltaan kuitenkin tila-auto. Kyseinen yksilö on varustettu Volkkarin tutulla 1.9-litraisella turbodieselkoneella ja sukulaisuus Golfin kanssa mahdollisti tietyissä kohteissa hyvän varaosasaatavuuden. Autoa ei nimittäin ollut tarkoitus jättää hifien ulkopuolisilta osiltakaan kovin vakioksi…

Ilma-alustan kanssa tämä Volkkari saadaan parkissa aivan katuun kiinni. Tuunauksien ja alla pyörivien 19-tuumaisten vanteiden kanssa auto ei näytä enää lainkaan ”tylsältä” tila-autolta, vaan todella sporttiselta peliltä.

Pohja tonttiin

Samun valokuva-arkiston perusteella auton rakentaminen aloitettiin helmikuun puolivälissä vuonna 2017. Hommassa edettiin todella rauhallisesti, koska asiakastyöt menivät aina oman projektin edelle. Ensimmäinen työvaihe oli täysin kustomoidun ilma-alustan kasaaminen ja asentaminen. Perinteistä tila-autolookkia haluttiin häivyttää siten että Caddyn pystyy laskemaan parkissa aivan maanpintaan kiinni. Alustan suunnittelussa oli Samun mukaan avustamassa myös eräs alan ammattilainen, ja osia siihen hankittiin vähän sieltä sun täältä.

Nokalla oleva logo on 3D-tulostettu.

”Kun alusta oli saatu asennettua, ei mitään kovin tarkkaa suunnitelmaa muusta ollut. Moni idea syntyi hetken mielijohteesta ja sitä sitten lähdettiin jatkojalostamaan. Välillä Caddy sai seisoa hallinnurkassa pidempäänkin koskemattomana, kun muut hommat menivät edelle”, muistelee Samu. Vaikka mitään kiveen hakattua toimintasuunnitelmaa ei ollutkaan, niin ajatuksena oli kuitenkin koko ajan se, että mihinkään hullutteluun ei lähdetä. Hifisetistä haluttiin järeysasteesta huolimatta ensisijaisesti hyvin soiva, äänenpainetta tulee sitten sen verran kuin sattuu tulemaan ja järkevästi saadaan tuotettua.

Tämä on näkymä joka on käytössä kun settiä demosoitellaan ja myös EMMA:n ESQL-kilpailuissa kuuntelu tapahtuu auton ulkopuolelta. Kuusi kymppituumaista ”kickbassoa” on koteloitu vähän ylemmäs viritettyyn refleksikoteloon, joka takaa hyvän sykkeen.

Äänenlaatu edellä

Caddyn hifisetin asennus eteni vaimennuksen ja johdotusten kautta subbarikoteloiden sovittamiseen. Vasta kun ohjaamoon tuuttaava kuuden Gladen SQL 12″ elementin boksi ja auton takaosaan sijoitettu, show-käyttöön pyhitetty niin ikään kuuden Gladen RS10:n kotelo olivat paikoillaan, alettiin katsoa minne settiä ohjaavat vahvistimet voisivat mahtua. ”Suurin pohdinta oli kuitenkin bassokoteloiden tekemisessä. Tämä auto kun ei loppupeleissä mahdottoman isokokoinen ole. Ohjaamoon asennettu 12-tuumaisten varsinainen subbassokotelo on tilavuudeltaan noin 500 litraa, ja toinen takaosan yläbassokotelo on noin 300 litraa. Molemmat toimivat refleksivirityksellä”, kertoo Samu.

Etuovista löytyy passiivisesti ohjattu Gladen Zero Pro 165.2PP erillissarja sekä kaksi 8″ Gladen RS08 Extreme subbarielementtiä, jotka tällä kertaa ajavat midbassojen virkaa.

Laitteiston pääkaiuttimina toimii sekä eteen että taakse asennetut passiiviset Gladen Zero Pro 165.2PP 2-tie erillissarjat. Pointti kahdelle identtiselle setille on siinä, että show-käytössä ja EMMA ESQL-kilpailuissa voidaan soittaa takaovien elementtejä, koska tällöin autoa kuunnellaan takaapäin ulkopuolelta. Varsin laadukas diskantti ja keskiääninen takaavat sen, että soundi on kohdallaan myös ohjaamossa tapahtuvassa ”vakavammassa kuuntelussa”. Erkkasarjan lisäksi etuoviin asennettiin kaksi kappaletta Gladen RS08 Extreme subbarielementtejä midbassoiksi. Kaikki elementit hengittävät oven sisään. Tällaiseen ratkaisuun päädyttiin, koska oviin ei haluttu massiivisia kotelorakennelmia ja sivuikkunoiden toiminta haluttiin säilyttää. Samu kuitenkin paljastaa että kasituumaisten ovibassojen asennusta tullaan muuttamaan seuraavalle kaudelle, sillä nyt niitä ei voida soittaa läheskään sillä voimakkuudella kuin haluttaisiin. Ovet alkavat päristä ja tehoa ei tällä asennustavalla muutenkaan saada perille halutunlaisesti.

Diskantit on asennettu tyylikkäästi alumiinikuppeihin, joiden kanssa suuntaukset on saatu optimoitua.

Laatuwatteja

Caddyn hifijärjestelmän päätearsenaali on asennettu etupenkkien ja subbariseinän väliseen tilaan. Vahvareita löytyy ”vain” kahdeksan kappaletta, joka voi nykypäivänä tuntua demoautosta puhuttaessa jopa vähältä määrältä. Wateissa on kuitenkin määrän sijaan panostettu laatuun, ja kaikki päätteet ovatkin Gladenin mallistosta. Eniten tehoa menee luonnollisestikin subbariosastolle, sinne on valjastettu neljä kappaletta Gladen RC3200c1 monolankkuja. Laitteet on linkattu kahdeksi pariksi, jolloin jatkuvaa RMS-tehoa saadaan puhekeloille saakka noin 12 000 wattia.

Ohjelmalähteenä toimii Kenwoodin multimediasoitin. Kyseisen merkin soittimet kestävät äänenpaineharrastajien ja demomiesten mukaan harvinaisen hyvin bassottelusta aiheutuvaa tärinää. Laitteen alta löytyy Gladenin DSP:n kaukosäädin.

Etu- ja takapään erillissarjoja ohjaavat 2 x 250-wattiset Gladen XL250c2 mallit, ja etuovien midbassoille soppaa syöttää sillattuna Gladen XL250c4, jolloin tehoa menee noin 500 W per ovi. Takaosaston kymppituumaisten ”kickbassojen” tehontarpeesta pitää huolen yksi Gladen SPL 1800c1, josta saadaan tähän käyttöön noin pari kilowattia. Ohjelmalähteenä autossa on hyvin äänenpainetta kestävä Kenwoodin 2-DIN multimediasoitin, jonka perästä löytyy Mosconi DSP 8to12 Aerospace huipputason DSP-prosessori. Akkuina on hifisettiä varten neljä kappaletta Optima Yellow Top 75 Ah malleja, pykälää pienempi vastaava löytyy myös starttiakkuna. Autossa on myös kiinteä SounDigital 150A verkkolaturi.

Gladen SQL 12 subbarielementit pitävät huolen matalammasta basso-osastosta. Kuudelle 12-tuumaiselle on valmistettu noin 500-litrainen refleksikotelo, jossa on kaksi kappaletta refleksiportteja, pinta-alaltaan 400 neliösenttiä per portti. Porttien pituus on 500 mm.

Tarkkaa puutyötä

Yksi asia joka Caddya katsellessa ottaa silmään, on todella symmetrisesti ja tarkasti tehdyt asennuspaneelit. Samu selventää näiden syntyhistoriaa: ”Meillä on käytössä luultavastikin ainoana asentamona Suomessa alajyrsimen templatet, joilla pystytään tekemään todella monimutkaisia ja keskenään identtisiä asennusosia. Tilasin nämä työkalut Jenkeistä, jossa monet asentamot käyttävät vastaavia”. Hyvä esimerkki tästä ovat vahvistinpaneelien päällä olevat kehykset ja ikkunat. Tällaisten tekeminen käsivaralta olisi aikamoinen savotta, mutta sapluunoiden avulla homma helpottuu. Mikäli aihealue kiinnostaa, kannattaa googlettaa hakusanoilla ”car audio fabrication templates”. Googlen kuvahaulla löytyy myös paljon materiaalia, joka selventää hommaa lisää.

Tässä esimerkki tekstissä mainituista alajyrsimen ”templateilla” aikaansaaduista paneeleista. Punaiset kehykset on teipattu, muuten kaikki pinnat on verhoiltu keinonahalla.

Soundit

Kuuntelimme autoa Samun puhelimesta löytyvällä biisivalikoimalla, joka sisälsi Dire Straitsin tuttuja klassikkokappaleita ja muutamia reilumpaa basso-osastoa tarjoilevia tuotoksia. Caddyn diskantin ja keskialueen soundi on erittäin luonnollinen ja mukava kuunneltava. Tämä on kiva poikkeus tavalliseen ”demoautoskeneen”, joka ei aina äänenlaadun suhteen mairittele. Toki käytössä olevat kaiutinelementit ja muukin laitteisto ovat hifimielessä huippuluokkaa, eli ei tämä aivan yllätyksenäkään tullut. Soundi on erotteleva ja sitä on helppo kuunnella, kun mitään ärsyttävyyksiä ei ilmene. Ellei sellaiseksi sitten laske heikosti toimivaa stereokuvaa, sillä sen säädöt ovat tässä vaiheessa vielä vähän puutteelliset. Mutta itse äänenlaatu on oikeinkin jees.

Samu ruuvaa subbaripään tasoja suuremmalle ja toistettava musiikki vaihtuu stadionrokista elektroniseksi ja rapin suuntaan meneväksi. Caddyn bassoarsenaali riittää allekirjoittaneen kohdella helposti siihen, että äänenpaineen kanssa mennään jo mukavuusalueen ulkopuolellekin. Matalaa bassoa saadaan aikaan elementtimäärä huomioiden yllättävänkin reippaasti, ja se todellakin on varsin matalaa. Voimaa piisaa ja kontrolli pysyy mukana asiallisesti.

Kuuntelimme settiä myös auton ulkopuolelta, ja juurikin Dire Straitsin kaltaisella materiaalilla tiukka ja iskevä yläbasso ja todella sävykäs ja luonnollinen diskantti sekä keskialue tekevät jälleen vaikutuksen. Äänenmäärällisesti jäädään toki jälkeen tämän genren hulluimmista rakennelmista, mutta soundin laatu kompensoi hommaa. Mieluummin minä tätä kuuntelen kuin jotain ”sata luotidiskanttia sikin sokin pitkin autoa” -tyyppisiä ratkaisuja. Samu kertookin että Caddyn pääkaiuttimien kanssa mentiin ideologialla ”äänenlaatu ei yleensä parannu jos elementtien määrää kasvatetaan”. Se on ainakin tämän auton kohdalla ollut ehdottoman oikea päätös.

  • Kuski
  • Nimi: Samu Kaunisto
  • Ikä: Aikuinen
  • Paikkakunta: Kirkkonummi
  • Ammatti: Yrittäjä
  • Muut harrastukset: Autot, moottoripyörät ja vene
  • Lempimusiikki: Dire Straits
  • Suosikkielokuva: Mission Impossible -sarjan leffat
  • Kulkine
  • Merkki: Volkswagen
  • Malli: Caddy Typ 2K
  • Vuosimalli: 2005
  • Mootori: 1.9 TDi
  • Vaihteisto: Manuaali
  • Alusta: Kustomoitu ilma-alusta, jossa vitossarjan Golfin etutolpat ja muut kasattu osista, Viair kompressori
  • Jarrut: Vakiot
  • Korimuutokset: Keulaosat vaihdettu vastaamaan vuosimallin 2015 autoa, Golf 6 R etupuskuri muokattuna, konepelti, lokasuojat, lukkopelti, etuvalot 2015 Caddysta, koristeteippaus, takakattospoileri/listat, takapuskuri maalattu korinväriin
  • Vanteet: Ispiri ISR5 Matt Black 8,5″ x 19″
  • Renkaat: Edessä 225 leveät ja takana 245, jotta kantavuus riitti katsastuksessa
  • Sisustan muutokset: Audi A7 Comfort Line nahkapenkit, Volkswagen Scirocco R:n ratti, poljinpinnat vaihdettu
  • Laitteisto
  • Ohjelmalähde: Kenwood 2-DIN multimediasoitin
  • Signaaliprosessori: Mosconi DSP 8to12 Aerospace
  • Vahvistimet etupää: Gladen XL250c2 erillissarjalle ja Gladen XL250c4 midbassoille
  • Vahvistimet takapää: Gladen SPL 1800c1 midbassoseinälle ja Gladen XL250c2 takapään erillissarjalle
  • Vahvistimet sub: 4 x Gladen RC3200c1
  • Pääkaiuttimet: Gladen Zero Pro 165.2PP
  • Midbassot edessä: 4 x Gladen RS08 Extreme
  • Takakaiuttimet: Gladen Zero Pro 165.2PP
  • Midbassot takana: 6 x Gladen RS10
  • Subwooferit: 6 x Gladen SQL 12
  • Virtakaapelointi: 70 mm2 päävirtakaapelit, 35-50 mm2 kaapelit vahvistimille
  • Akut: Edessä Optima Yellow Top 55 Ah ja takana 4 x 75 Ah, autossa kiinteä SounDigital 150A verkkolaturi
  • Kuski kiittää ja kumartaa
  • Maalarille ja teipparille, oman firman pojille, kaikille muille jollain tavalla auttaneille
Audi A7 Comfort Linen nahkapenkit takaavat mukavan kuuntelusession myös istuinmukavuuden puolesta. Lihava toimittaja kiittää ettei valinta ole päätynyt mihinkään XS-kokoluokan ihmisille mitoitettuihin kuppipenkkeihin…
Takaovista löytyy identtinen 2-tie erillissarja kuin etuovistakin. Setin jakosuotimet näyttävät poikkeuksellisen hienoilta, joten ne haluttiin jättää esille.
Vahvistinpatteristo on valaistu ledinauhoilla.
SK-Autosoundin puutyöverstaasta löytyy todella asiallinen jyrsinsetti ohjurisarjoineen. Näiden ns. ”templateiden” avulla onnistuu hyvinkin monimutkaisetkin kuviot, jonka lisäksi niitä voidaan tehdä helposti useita identtisiä.

Kuvia projektin vaiheista:

Etuovien kaiuttimille tehtiin lasikuidusta kotelot, jotka ovat kuitenkin auki oven sisälle, sillä litroja ei saatu tarpeeksi suljetuille koteloille. Ikkunoiden liikkuminen haluttiin säilyttää ja koteloita ei haluttu tuoda enempää ulospäin ovien pinnasta.
Ovipaneelien muodot syntyivät perinteisillä metodeilla venytettyä kangasta ja lasikuitua käyttäen.
Valmis ovipaneeli verhoiltiin samanlaisella keinonahalla kuin muutkin pinnat autossa.
Caddyn keulan muokkausta ja osien sovittelua.
Kuudelle 12-tuumaiselle subbarielementille valmistettu refleksikotelo on tilavuudeltaan noin 500 litraa. Samu nimesi bassokoteloiden sovittelut koko projektin haastavimmaksi työvaiheeksi, sillä auto ei todellakaan ole järin tilava, vaikka tila-auto onkin.