Litteä muttei lattea! Kokeilussa matalarakenteinen BLAM RS10 subbarielementti

On matalarakenteisia subwooferelementtejä, ja sitten on todella matalarakenteisia subwooferelementtejä. Ranskalaisen BLAM:n uusi kymppituumainen RS10 menee 66 millin asennussyvyydellään heittämällä jälkimmäiseen kategoriaan.

Teksti ja kuvat: Janne Soilakari

BLAM on reilut kymmenen vuotta toiminut ranskalainen autohifimerkki, jonka taustalla on kuitenkin useamman vuosikymmenen suunnittelukokemus alan laitteista. Merkki panostaa vahvasti edulliseen hintaluokkaan, eli tuotteisiin joita pystytään myymään suurempia määriä ja jotka puhuttelevat enemmän peruskäyttäjiä. Tämä nyt testiin saamani RS10 subbarielementti on juurikin hyvä malliesimerkki BLAM:n ideologiasta. Edullinen tuote, joka on lähtökohtaisesti erittäin helppo asentaa ja sijoittaa mihin tahansa ajoneuvoon.

Elementin kartio on valmistettu polypropyleenistä ja yläripustus on kumia. Viimeistely on 109 euron elementiksi todella pätevää tasoa.

Elementti

Elementin rakenne on supermatalasta asennussyvyydestä johtuen hyvinkin erilainen kuin ns. ”normaaleissa” subwooferelementeissä. Rakenne selviää paremmin artikkelin tuotekuvista, mutta kerrotaan tässäkin vähän perustietoja siihen liittyen. Jo kalvopuolelta katsottaessa eron perinteisempiin malleihin huomaa selvästi. Kartio on valmistettu muovista ja se on malliltaan tavallaan kuin yhtä suurta pölykuppia. Yläripustus on kumia ja valmistaja ilmoittaa kartion liikeradaksi yhteen suuntaan kuusi milliä.

Puhekelalla on halkaisijaa kaksi tuumaa ja impedanssiltaan se on 2 ohminen. Olemassa on myös 4 ohminen versio, mutta se ei kuulu Suomen maahantuonnin piiriin. Puhekelan ympärillä on halkaisijaltaan 126-millinen ferriittimagneetti, jolla on korkeutta 15 milliä. Elementin runko on valmistettu pellistä. Subbari painaa vain 2,37 kiloa, eli se on todella kevyt verrattuna moniin muihinkin matalarakenteisiin elementteihin.

Kaiutinkaapeleille löytyy asialliset ruuvikiristeiset terminaalit, jotka on kiinnitetty tukevasti elementin runkoon. Tekninen laatu on hintalapun lukema huomioiden oikeinkin hyvää luokkaa, ja sama pätee viimeistelyyn. Rakenne on itse asiassa oikeinkin fiksu, ja esimerkiksi elementin hengitys taaksepäin on toteutettu asiallisesti. Tätä ei oikein edes pysty asentamaan niin että kotelon etulevy blokkaisi rungon ”hengitysaukkoja”, kuten monien muiden flattisubbarien kohdalla voi tapahtua.

RS10:n runko on peltiä ja sen rakenne on asennusta ajatellen todella fiksu. Magneetti on melko pienikokoinen, josta syystä elementti painaakin vain reilut pari kiloa.

Kiinni koteloon

Elementille on saatavana lisäksi CR25 valmiskotelo, joka on tilavuudeltaan 15-litrainen suljettu kotelo, jonka materiaalina on käytetty 15 mm MDF-levyä. Kotelo on verhoiltu mustalla huovalla ja sillä on mittaa 500 x 320 x 140 mm. Suositushintaa löytyy 99,90 euroa. Itse en kuitenkaan testannut elementtiä tässä, vaan niin ikään Audio Hellmanin mallistosta löytyvässä Basser C1020 kotelossa. Tämä pikkuboksi on valmistettu aavistuksen tukevammasta 18 mm MDF-levystä ja sillä on tilavuutta 20 litraa. Kotelon suositushinta on 59,90 euroa ja sen laatu on etenkin hintaan suhteutettuna aivan poskettoman kovaa luokkaa. Itse tykkään käyttää kyseistä kotelomallia testikotelona vähän kevyemmille kymppituumaisille, jotka toimivat parinkymmenen litran suljetussa tilavuudessa. Joten tällä mentiin tässäkin tapauksessa.

BLAM suosittelee RS10:lle 10-30 litran suljettua koteloa, riippuen millaista toistoa käyttäjä haluaa. Pienemmällä tilavuudella saadaan kovempi buusti vähän korkeammalle taajuudelle, ja tilavammassa kotelossa saavutettu vaste on lineaarisempi. 20 litran kotelo tuntuisi sangen yleispätevältä, joten sekin puolsi testikotelon valintaa. Parametripuolta tutkittaessa vaikuttaisi siltä, että elementti saattaisi toimia hyvin myös ns. freeair-asennuksella. Kokeilemisen arvoinen asia voisi olla asentaa vaikka 2-4 tällaista kustomoituun ja kunnolla tukevaan hattuhyllyyn, niin että elementit käyttävät koko tavaratilaa kotelonaan.

Johdotin ja ruuvasin elementin kiinni koteloon. En lisännyt kotelon sisälle mitään vaimennusvanuja, koska kotelon koko oli lähtökohtaisesti juuri sopiva. Ohjasin subbaria DLS A6 monopäätteellä, jonka noin 800 watin teho riitti tähän tarkoitukseen paremmin kuin hyvin. Subbarikotelo oli kuuntelussa asennettuna Renault Clio -henkilöauton tavaratilaan, niin että elementti oli suunnattuna taaksepäin. Pääkaiuttimina setissä toimi edestä löytyvä 6,5” erillissarja. Säätöjä varten oli käytössä monipuolinen DSP.

Kaiutinkaapeleille löytyy erittäin laadukas ruuviliitinterminaali, joka on tukevasti kiinni elementin rungossa.

Kuunteluarvio

Soittelin elementillä hyvin monenlaista musiikkia. Tässä yhteenvetoa kokemuksista. Heti alusta saakka subbarin soundissa oli mukana tietynlaista alarekisterin ”mahtailua”. Tavallaan se teki koko ajan vähän enemmän mitä olisi ollut tarvis, ja soundissa oli jopa liiallista muhevuutta. 6 dB/okt. subsonicin asettaminen selkeästi normaalia korkeammalle, eli jopa 40 hertsiin, tasoitti tätä puolta. Käytin subbaria kuunnellessani loppupeleissä aika erikoisiakin säätöjä. Ylipäästönä oli mainittu 40 hertsiä loivimmalla mahdollisella jaolla, ja alipäästönä 80 hertsiä 24 dB jyrkkyydellä. Tämä elementti ei kovinkaan herkästi ainakaan tässä kotelossa buustaile ylempiä taajuuksia, mutta rekisterin alapäähän tuntuisi syntyvän selkeää korostumaa. Varsin jännää.

Elementin säätämiseen ja sovittamiseen muun setin kanssa yhteen meni vähän enemmän aikaa, mutta lopputulos kyllä palkitsi. Kun huomioidaan että kuuntelussa on reilun satasen hintainen ”superslimmi”, niin aikaansaadun toiston pohjalta sitä ei kyllä olisi arvannut. Järkevillä kuunteluvoimakkuuksilla toisto oli varsin vaivatonta ja korkeasta subsonicista huolimatta matalaa tuli erittäin sujuvasti. Myös erottelu oli ihan ok luokkaa.

Minulla on ollut tässä samassa setissä reilun vuoden ajan vakioelementtinä Phoenix Goldin niin ikään matalarakenteinen MX10. Sen vahvuus on hieman ylempien subbaritaajuuksien todella mainio ja nyanssirikas erotteleva toisto ja äärimmäisen hyvä integroituminen etupäähän. BLAM sitten taas hoitaa alemman rekisterin vakuuttavammin, mutta ei integroidu aivan yhtä hyvin, ja on muutenkin soundiltaan suurpiirteisempi. Olen kuitenkin aika varma että todella moni ”ei niin hifikäyttäjä” (jopas oli hieno kuvaus) ihastuu sen vähän kaupalliseen ääneen, jossa on menoa ja meininkiä.

Kenelle?

Lähdetään siitä että kyllä RS10 ansaitsee aivan ehdottomasti ostosuosituksen. Jo elementin hinta sanelee hyvin pitkälti kohderyhmän, ja juuri siihen kohtaan tämä on mitä luultavimmin erittäin pätevä elementti pieneen tilaan sopivaa subbaria etsivälle. Tuskinpa kukaan EMMA-kisaaja tai vastaava tätä ihan ensisijaisena vaihtoehtona harkitseekaan, tai vaikka harkitsisikin, niin ymmärrätte mitä ajan takaa. Tämä on siis hauskaa ja muhevaa toistoa tarjoileva todella edullinen ja helposti asennettava elementti hyvää perusautohifiä haluavalle. Sopivilla säädöillä soundista sai jopa aika lineaarisenkin, eli ei sekään loppupeleissä ole pullonkaula.

Ja toisto on todellakin kokoistaan suurempi! Arvosanaksi kuuntelusta annan elementille puhtaasti hifimielessä 8 ja ”hauskuuskertoimen” kanssa 8,5.

Tekniset tiedot ja maahantuojan yhteystiedot:

  • BLAM RS10
  • Suositushinta 109,90 euroa
  • Maahantuoja Audio Hellman Oy
  • Puhelin 02-2437454
  • Internetissä: www.audiohellman.fi

  • Elementin tiedot
  • Tehonkesto 150 W RMS
  • Impedanssi 2 ohmia
  • Herkkyys 82,7 dB (1W/1m)
  • Puhekelan halk. 2″
  • Upotussyvyys 66 mm
  • Kokonaishalkaisija 268 mm
  • Asennusreiän halk. 229 mm
  • Kartion materiaali Polypropyleeni
  • Elementin paino 2,37 kg

  • Valmistajan kotelosuositukset (suljettu kotelo)
  • 10-litraa, F-3 dB 49 Hz, Boost 5,0 dB @ 75 Hz
  • 20-litraa, F-3 dB 41 Hz, Boost 3,4 dB @ 65 Hz
  • 30-litraa, F-3 dB 38 Hz, Boost 2,7 dB @ 61 Hz

  • Parametrit
  • Fs 40,29 Hz
  • Qts 0,96
  • Vas 20,81 l
  • Xmax 6 mm