Huippusoundeja vakiopaikoilta! Esittelyssä Jarkko Saukonojan Mercedes-Benz GLC ’16

Autohifikonkari Jarkko Saukonojan uusimmasta menopelistä, eli 2016 vuosimallin M-B GLC:stä ei pikaisella vilkaisulla erota mitään merkkejä jälkiasennetuista hifilaitteista. Autosta löytyy kuitenkin äärimmäisen hyvin vakiopaikoille integroituva täysverinen äänentoistosetti, jolla napattiin viime syksynä EMMA Finlandin finaalikilpailuissakin luokkavoitto ja karvan vajaat 250 kuuntelupistettä.

Teksti ja kuvat: Janne Soilakari

AudioImportilla, eli nykyisin AI Groupilla töissä oleva Jarkko Saukonoja on yksi tämän maan kokeneimpia autohifistejä, ainakin jos puhutaan äänenlaatuhifistä. Jarkko on paitsi kilpaillut lajin parissa menestyksekkäästi jo 90-luvun puolivälistä saakka, niin tehnyt myös työhönsä liittyen mahdottoman määrän erilaista testaustyötä, jolla autoäänentoistoa on saatu kehitettyä eteenpäin. Autohifiä maahantuova AI Group toimii tuotekehitykseen liittyen vahvasti yhteistyössä muutamien päämiestensä kanssa, ja juurikin Jarkon panos on näkynyt useiden markkinoille päätyneiden uutuuslaitteiden kehitystyössä.

Auton ohjaamossa huomio kiinnittyy supertyylikkääseen alkuperäiseen soittimeen, josta löytyy myös navigaattori. Jälkiasennetut äänentoistokomponentit ovat suhteellisen tehokkaasti piilossa, huomioiden että kuvassa on myös kolmitie-erillissarja kasituumaisilla midbassoilla sekä 7-kanavainen DSP-vahvistin. Tai ainakin paneelit, joiden alla kyseiset kamat sijaitsevat…

Uudempien automallien integraatiojärjestelmät ovat nykypäivän tärkeimpiä tuoteryhmiä, ja tulevaisuudessa tämä suuntaus tulee vain kasvamaan. Näin ollen Jarkon uusimpaan käyttöautoonkin valikoitui perinteisemmän hifisetin sijaan näennäisesti hyvinkin simppelin oloinen vakiolaitteiston päivityspaketti, joka asennettiin kaiuttimien suhteen täysin alkuperäisille paikoille. Viime vuoden EMMA Finlandin kilpailuja varten tavaratilaan nostettiin vielä lisäksi erillinen pienikokoinen subwooferi ja sitä ohjaava vahvistin, mutta normaalisti näitäkään ei kuskata mukana. ”Finaalikilpailuissa tosi moni tuli juttelemaan ja pyysi saada kuunnella autoa. Se että ohjaamossa ei näkynyt yhtään mitään jälkiasenteista hifiä, herätti suurta mielenkiintoa”, kertoo Jarkko. Autossa ei ole myöskään minkäänlaista lisävaimennusta, vain se mitä tehtaan jäljiltä on ollut.

Mercedes Audio 20 -paketin soitin on edelleen täysin käytössä, sillä mitään syytä sen korvaamiselle tai ohittamiselle ei ollut. Tästä laitteesta löytyy myös USB-liitin ja Bluetooth.

Niks ja naks

Jarkko hankki GLC:n vajaa vuosi sitten Ruotsista. Ostohetkellä Mersussa oli paikallaan edelleen käytössä oleva Mercedes Audio 20 alkuperäinen navisoitin, ovien ylälaidassa sijainneet laajakaistat, sekä apukuljettajan puolella rintapellissä 6,5″ midbasso. Sekä takakaiuttimet, jotka kuitenkin säädeltiin mykäksi jo ajomatkalla Turun satamasta Ylivieskaan. Hifisetin päivittäminen alkoi välittömästi kotiin päästyä. Lopulliseksi vahvistimeksi päätyi Bemareihin suunniteltu, mutta myös muissa automerkeissä toimiva Match UP 7BMW 7-kanavainen DSP vahvistin, joka yhdistyy Quadlock-johtosarjan kanssa orkkissoittimeen. Vahvistimen tehot ovat 5 x 65 W RMS pääkaiuttimille, jollaiseksi on siis laskettu myös mahdollinen keskikanava. Tässä autossa sellaista ei kuitenkaan ole. Subbaria varten saadaan tehoa 2 x 130 wattia, joka on Jarkon setissä valjastettu midbassojen käyttöön. Laitteen mitat ovat vain 153 x 46 x 130 mm ja se on asennettu keskikonsolin sisälle. Jarkon mukaan vahvistin toimii niin viileänä, että suljettu asennuspaikkakaan ei tuota ongelmia.

Soittimen integrointi on tehty huikean tyylikkäästi. Näyttö ylhäällä ja muu elektroniikka alempana.

Yksi hienous tässä laitteessa ovat valmistajan nettisivuilta ladattavat automallikohtaiset valmiit DSP:n säädöt. Tämä on mukava asia mikäli säätämistä ei halua alkaa tekemään itse USB:n kautta tietokoneella. Kuuleman mukaan valmiit säädöt osuvat harvinaisen hyvin kohdalleen, joten tästä on takuulla apua monelle peruskäyttäjälle.

Asennuksen suhteen Matchin vahvistin on erittäin vaivaton, koska valmiit johtosarjat helpottavat hommaa merkittävästi. Lisäksi Jarkko kertoo että netistä löytyy todella hyvin asennusohjeita ja kyseisen automallin purkuohjeita. ”Alkuperäisestä soittimesta mennään Quadlock-johtosarjan kanssa vahvistimelle, josta mennään takaisin alkuperäisiin kaiutinliitäntöihin. Vahvistimen virrat otetaan myös alkuperäisistä johdoista, eli se integroituu valmiiden adapterijohtojen kanssa täysin alkuperäiseen settiin”, kertoo Jarkko. Alkuperäisen soittimen irrotukseen menee miehen mukaan noin 5-10 minuuttia, kun katsoo vaikka Youtubesta löytyvistä ohjevideoista miten homma tapahtuu. Mikäli tyytyy käyttämään alkuperäisiä kaiuttimia, niin pelkän vahvistimen lisääminen laitteistoon vie noin puolisen tuntia.

Soittimen käyttö onnistuu alunperin paitsi ohjauspyörästä löytyvällä kaukosäätimellä, myös keskikonsolissa olevan joystickin kautta. Tosin Jarkko on kytkenyt tässä yhteydessä olevan touchpanelin pois käytöstä, sillä ajaessa käsi osuu siihen vahingossa turhan herkästi.

Kaiuttimet vakiopaikoille

”Tätä automallia on saanut ostaa myös Burmesterin äänentoistopaketilla, ja sen vuoksi autosta löytyy monipuoliset kaiutinpaikat, kuten erilliset diskanttien paikat peilikolmioista, keskiäänisten paikat vähän näiden alapuolelta ja midbassojen paikat molemmin puolin etujalkatiloja. Oma autoni oli alunperin perushifeillä, joten esimerkiksi alkuperäisiä diskanttielementtejä ei ollut, vaikka niiden paikat löytyikin”, selventää Jarkko. Mersun oviin on asennettu täysin vakiopaikkoja hyödyntäen Rainbow IL-C4.2E MB erillissarja, josta löytyy nelituumaiset keskiäänet sekä 25 mm silkkikalottidiskantit. Asennustapa on tässäkin lähes sataprosenttisen ”plug and play”, edes mitään johtoja ei ole korvattu uusilla, ainoastaan erillissarjassa mukana tulleet osat ovat mukana. ”Yhtä keskiäänisen liitintä joudun hieman modifioimaan, mutta se oli käytännössä todella nopea homma”, kertoo asentajamme. EMMA:n kilpailuja varten dokumentaatiokuviin piti vähän panostaa ja käyttää johtojen päällä suojasukkaa ja teippiä, mutta normaalissa asentamoasennuksessa nämäkin voi jättää pois, sillä kaapelit ovat ovipahvin alla kyllä mekaanisesti täysin suojassa.

Mukana on myös vanha kunnon CD-soitin.
Rattikaukosäädin on näppärä kapine.

Midbassoasennus on tässä autossa poikkeuksellisen mielenkiintoinen, M-B:n insinööri on nimittäin päättänyt sijoittaa elementit etujalkatilojen perälle rintapeltiin. Elementtien takana on vain muutaman litran vetoinen kotelotilavuus. ”Varsinainen kaiutinkotelo on hanttimiehen puolella noin kolmisen litraa, mutta kyseinen tila on auki myös konehuoneen läpi kulkevan runkoaisan sisään, josta tulee hieman lisätilavuutta. Kuljettajan puolella kotelotilavuus on vielä noin litran pienempi. Tämän vuoksi Rainbow:n elementeissä on jopa eri parametrit eri puolille”, kertoo Jarkko. Midbassojen edessä on luonnollisestikin todella tukevat metalliset suojaukset, ettei kaiuttimia potkittaisi vahingossa rikki. Koko paketin kruunaa vielä päälle tuleva lattiamatto. Teoriassa ajatellen tulee heti kysymys, että miten ihmeessä tämä muka voi toimia? No, ei se ehkä maailman optimaalisin sijoituspaikka ole, mutta toimii käytännössä lähtökohdat huomioiden käsittämättömän hyvin. Etenkin tässä tapauksessa, kun molemmin puolin on asennettu Rainbow:n IL-S8 MB -sarjan kasituumaiset elementit.

Hifilaitteiston nelituumainen 2-tiesarja on asennettu etuovien yläosaan, diskantit peilikolmioihin ja keskiäänet niiden alapuolelle.

Jarkon arvion mukaan kaiuttimien vaihdot mukaan laskettuna koko setin asennukseen palaa noin nelisen tuntia. Midbassojen vaihtaminen vaatii etupenkkien osittaisen irrotuksen, jotta lattiamatto saadaan käännettyä ylös. Tämäkään ei ole ohjeiden kanssa mikään paha homma, mutta toki siihen hetki uppoaa aikaa. Mutta joka tapauksessa on aikalailla uskomatonta, että puolen työpäivän huhkimisella on lopputuloksena kohtuullisen vaativatkin kriteerit täyttävä äänentoistosetti.

Kaiutinpaikat ovat täysin modifioimattomat. Tähän päädyttiin sen vuoksi, että nyt autoa voi demokuunteluttaa ja potentiaalinen asiakas saa totuudenmukaisen käsityksen siitä, mihin päivityssetillä päästään.

Kuunteluarvio

Toistettavan materiaalin suhteen GLC:n laitteisto on erittäin monipuolinen, sisältäen jopa perinteisen CD-soittimen. Tämän lisäksi musiikkia voidaan toistaa USB-tikulta sekä erilaisista suoratoistopalveluista BT:n kautta. Jarkon soittolistoilta löytyi kaipaamani kappaleet, joten lähdimme liikenteeseen Mikko Kuustosen tuotannolla.

Peruskäsitys laitteiston hyvistä ja ei niin hyvistä puolista syntyy sangen nopeasti. Kriittinen keskialue toimii asiallisesti, ja laulajan äänessä ei esiinny merkittäviä värittymiä. Toisto on myös rasittamaton, joskin alarekisterin suhteen jäädään hivenen vajaaksi. Vähän mattapintainen diskanttipää saa aikaan sen, että myös ylempi keskialue kärsii jossain määrin sellaisen loiston ja hehkun puutteesta, joka toisi ääneen vielä lisää eloa ja aitoutta. Soundi on kuitenkin tällaisenaankin yllättävänkin asiallinen, sillä vaikka miten tilannetta lähestyisi, niin kuultavaa ääntä tulee suhteuttaneeksi auton kaiutinpaikkoihin.

Diskanttialue on niinikään rasittamaton, mutta kuten mainittua niin siitä uupuu aika paljon heleyttä ja kirkkautta. Jarkon mukaan tämä johtuu hyvin pitkälti elementtien edessä olevista alkuperäisistä kaiutinritilöistä, jotka haluttiin säilyttää mukana, jotta laitteiston ”aitous” puhtaana OEM-settinä säilyisi. Ostan tämän selityksen ja olen itsekin vakuuttunut siitä, että mikäli diskantit voisi tuoda paremmin näkyville, olisi ääni jo heti sillä tempulla aikalailla erilainen. Mutta nyt mennään näillä sijoitteluilla. Huomioiden miten ”syvällä” ja miten tiheän esteen takana elementit oikeasti ovat, on ääni vähintäänkin asiallinen.

Kasituumaiset midbassot sijaitsevat kummankin puolen jalkatilassa, kaikkien mattojen alla. Asennuskuvista näkee tarkemmin missä kaiutinpaikat täsmälleen ovat.

Stereokuvalliset asiat toimivat hämmästyttävän hyvin, ja kuten auton omistajakin sanoo, tässä suhteessa setti on myös täysin ”EMMA-kelpoinen”, eli sijainnit osuvat kohdilleen. Se, että laitteistossa on erilliset keskiäänielementit hieman korkeammalla ovissa, on avaintekijä tähän. Vaihdamme kappaletta Junior Wellsiin, jolla testailen tarkemmin midbassoaluetta. Myös tämän äänialueen elementtien sijoittelu on täysin siellä missä alkuperäiset paikat ovat. Soundissa on potkua ja ulottuvuutta, mutta vähän kovemmalla ääni muuttuu pyöreäksi. Toisto menee kyllä käyttökelpoisena ihmeen matalalle. Mielenkiintoista on myös se, että bassoalue toimii ajaessakin, eikä peity rengasäänien ja muiden alle. Kävimme oikein testaamassa tämänkin puolen, ja vaikka setissä ei kuunteluhetkellä ole lainkaan erillistä subbaria, saadaan silti mukavasti tuntemuksia ja fiiliksiä bassopäästäkin. Toki sitä bassoa voisi vieläkin reilummin tulla, mutta palataksemme jälleen realiteetteihin, niin näistä lähtökohdista suoritus on jopa lähellä erinomaista.

Kuuntelimme loppuun myös A Star Is Born -uutuuselokuvan soundtrackia. Leffassa on todella hienot musiikit, ja tämä laitteisto teki niille oikeutta. Yksi hyvän hifilaitteiston perusvaatimus on, että se pystyy välittämään tunnetta. Tämä todellakin toteutui, ja iho oli useaan otteeseen kananlihalla. Sanoisin että en ole montaa näin kevyttä OEM-settiä kuullut, joilla pääsisi vastaavaan fiilikseen. Laitteiston tuottama dynamiikka on hyvä ja soundi ei tunnu yhtään ”pliisulta” tai vahvistintehon suhteen ponnettomalta.

Hifikilpailuissa tavaratilassa oli vielä erillinen pienikokoinen subbari ja sen vahvistin, normaalikäytössä sekin puuttuu. Tässä jutussa oleva kuunteluarvio on tehty ilman subbaria.

Harvinaisen toimiva

Jarkon Mersun päivitetty vakiosetti toimii peruskuuntelua ajatellen todella hyvin. Soundin kriittiset kohdat eli lähinnä keskialue ja diskantti pelaavat riittävän mallikkaasti, joten ääni ei ala rasittaa, ja se jos jokin on laitteiston luonne huomioiden elintärkeää. Kyseessä kun on nimenomaan matkamusiikin kuunteluun tarkoitettu setti, jonka pointti on viihdyttää ajon aikana. Tässä on onnistuttu.

Juttelimme Jarkon kanssa myös laitteiston potentiaalisista parannusmahdollisuuksista asennuksellisia seikkoja hyödyntäen. Ja niitähän piisaa. Nyt setti on siis sataprosenttisen OEM-henkinen, mutta luopumalla näistä arvoista edes vähän, saataisiin takuuvarmasti isoakin kehitystä parempaan. Diskanttielementtien kaivaminen peilikolmioiden pinnalle ja samaten midbassopaikkojen pieni modifiointi ja elementtien hengityksen parantaminen ohjaamon suuntaan selkeyttäisi ääntä. Nämä ovat asioita joita joku toinen vastaavanlaiseen kokoonpanoon päätyvä voi toteuttaa, mikäli ulkonäköasiat eivät tuota ongelmia ja viitseliäisyyttä löytyy. Edelleenkin setti olisi perusluonteeltaan todella alkuperäistä mukaileva, vaikka hifin läsnäolo olisikin aavistuksen vahvemmin mukana. Jarkko on päätynyt pitämään oman autonsa kuitenkin ohjaamon osalta aivan vakiona, koska tällaisena se palvelee paremmin markkinoinnillisissa tehtävissä.

Mersun kuuntelu oli kokemuksena omiakin käsityksiäni avartava. Nykyaikaisilla komponenteilla vakiolaitteistoja voidaan päivittää hyvinkin pienellä vaivalla, sillä kaikki osat napsahtelevat plug ’n’ play -periaatteella suoraan tehdaspaikoille. Kun mukaan lisätään vielä oikeat säädöt, niin muutos alkuperäiseen saattaa parhaimmillaan olla jopa enemmän kuin osiensa summa.

  • Kuski
  • Nimi: Jarkko Saukonoja
  • Ikä: 43 vuotta
  • Paikkakunta: Ylivieska
  • Ammatti: Myyntiedustaja
  • Muut harrastukset: Talviurheilulajit
  • Paras musiikkialbumi: Spotify ja Tidal
  • Suosikkielokuva: Sons of Anarchy ja muut laatusarjat
  • Kilpailumenestys
  • Best of Sound & Best of Install 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 (vain Best of Sound)
  • SM1. 2000, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010×2, 2011, 2012×2, 2013, 2014×2, 2016, 2017, 2018
  • SM2. 2003, 2005, 2016
  • SM3. 2001, 2008
  • EM1. 2012, 2014
  • EM2. 2013
  • Kulkine
  • Merkki: Mercedes-Benz
  • Malli: GLC
  • Auton vuosimalli: 2016
  • Tekniikka: 250d 4Matic
  • Ulkoasu: AMG-paketti, muuten vakio
  • Sisusta: Vakio
  • Hifit
  • Ohjelmalähde: Mercedes Audio 20 alkuperäinen soitin
  • Signaaliprossu: Vahvistimessa
  • Vahvistimet: Pääkaiuttimille Match UP 7BMW 7-kanavainen DSP vahvistin + PP-ISO 2 kaapeli + Match PP-AC 13a Quadlock/ISO sovite, subbarille SounDigital SD1200.1D EVO II
  • Pääkaiuttimet: Rainbow IL-C4.2E MB erillissarja
  • Midbassot: Rainbow IL-S8 MB L ja R midbassot
  • Subwooferi: Rainbow GL-S 10 D2

Kuvia asennuksesta:

Kuva kuljettajan puoleisen midbasson sijainnista. Elementin päälle tulee tukeva metallinen suojus, ja tämän päälle vielä lopuksi lattiamatto.
Kuvassa hanttimiehen puoleinen midbasso. Elementtien takana on muutaman litran kokoiset kotelotilavuudet, oikealla puolella hivenen suurempi kuin vasemmalla.
DSP-vahvistimen sijoitus on keskikonsolissa suoraan soittimen alapuolella. Laite on kiinnitetty nippusiteillä konsolin rakenteisiin.
Rainbow IL-C4.2E MB erillissarja on asennettu alkuperäisten ovikaiuttimien tilalle. Myös jakosuotimet löytyvät ovipaneelin alta liimaamalla kiinnitettyinä.